Esnaf çaresiz

Malatya'da esnaf iki arada bir derede kaldı. Salgın hastalık nedeniyle Malatya kent merkezindeki cadde ve sokaklar adeta sessizliğe büründü. Malatya'daki bir çok esnaf, dükkanlarını günü birlik açmasına rağmen, siftah yapmadan kapattıklarını söylüyor. Esnaf, 'Masrafımız kurtarmıyor, ne yapacağımızı şaşırdık, dükkanlarımızı açalım mı kapatalım mı? Bizlere destek verilmeli' dedi.

Esnaf çaresiz

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle neredeyse tüm mekanların kapısına kilit vuruldu. Malatya bir çok esnaf, dükkanlarını günü birlik açmasına rağmen, siftah yapmadan kapatıyor. Esnaf işlerinde yüzde 80 oranında düşüş yaşandığını dile getiriyor.

Paketin hiç bir şeyini göremiyorum

Mısır Çarşısı esnaflarından Lokman Aras, yaklaşık 20 yıldır ayakkabı işletmeci olduğunu belirterek,  "Koronavirüs ülkemizi etkilediği gibi bizleri de etkiledi. Devletimiz var olsun. Devletimiz daha az vatandaşın virüsten etkilenmesini önlemek için elinden gelen fedakarlığı yapıyor ama biz küçük esnaflar olarak, çekimiz, senedimiz bunlara yönelik beklentilerimiz var.  Dışarı çıkmayın diyorlar ama bizde mecburuz ay sonu ödemelerimiz var.  Sıkıntılarımız giderilse, sağlığımıza bakarız. İşlerimizde yüzde 80 oranında bir düşüş yaşandı.  Siftahsız gidiyoruz. 'Ekonomi İstikrar Paketi' açıklandı daha çok büyük şirketlere, tabi neticede onların da çalışanları var, etkiliyordur ama bizim küçük esnafa da verilsin. Ben bu paketin hiçbir şeyini göremiyorum.  Mecbur geldik dükkanımızı açtık. Çünkü giderlerimiz çok. Senedimiz, çekimiz, SSK'mız, kiramız var. Kolaylık sağlansa esnafın umudu olur. Cenap'ı Allah tüm insanları virüsten kurtarsın" dedi.

Küçük esnafa hiç bir şey yok

Lokantacı esnaflarından Ramazan Uçar da, yaklaşık 25 yıldır meslekle uğraştığını anımsatarak,  "Daha önce ben bir durumla karşılaşmadık. İşlerimiz de yüzde 50 düşüş var. Masrafımız kurtarmıyor. Bu noktada devletimizden destek bekliyoruz. Esnafımızı bu mağduriyetten kurtarsınlar. Küçük esnafın yanında olsunlar. Küçük esnaf olmazsa büyük esnaf olmaz.  Depremin yaralarını sarmadan ikinci bir deprem oldu esnaf için. Depremden dolayı faizsiz kredi verilecekti.  Büyük esnafa verildi, küçük esnafa hiç bir şey yok. Biraz küçük esnafı düşünsünler" diye konuştu. Kasap esnafı Erkan Tuncel ise, piyasanın durgun olduğunu kaydederek, "Durgunluk var mı? Var. Böyle bir durumda kimse ekonomiyi göz önüne getirmesin. Öncelik insan sağlığıdır. Sağlığımız olmadıktan sonra iş olsa ne olur olmasa ne olur düşüncesindeyim. Satışlarımızda eskiye göre illaki düşüş oldu. Sonuçta devletimiz bir karar aldı. İnsanların dışarı da olmamasını, doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.  Bizim şükür işlerimiz az da olsa var ama kapalı olan ve gelip, dükkanını açıp, hiç işi yapamayan esnafımıza destek verilmesi lazım. Çünkü kirası, işçi parası, BAĞKUR, SSK ödemesi bu noktada devletimiz gereken çalışmaları yapacaktır" şeklinde konuştu.

Virüs belimizi büktü

Koronavirüs çıkmadan işlerin çok iyi olduğunu söyleyen mağaza işletmecisi Hamit Bak ise,"Hamdolsun mevsimine göre iyiydi. Virüsten sonra görüyorsunuz bütün dükkanlar kapalı. Elbette ki virüs belimizi büktü. Herkesin ödemesi gereken çeki, kirası, BAĞKUR'u, kredi kartı kullanan var. Ödemeleri yapılacak, esnaf kara kara düşünüyor. Devlet ihtiyacı olan insanlara yardım etmeli. Gerçekten ihtiyacı olanlara. Devlet güçlü olmazsa, devlette bir şey kalmazsa bir gün o millette çöker.  Rabbim kıyamete kadar Türk İslam alemi korusun, birlik dirlik versin" dedi. Esnaf Hacı Bayram Çatma ise, "Koronavirüs çıkmadan evvel işlerimiz güzeldi. En azından bahar geçiş sürecinde alış veriş devam ediyordu.  Biz memnunduk. Ama sonuç itibariyle virüs olunca herkes evine kitlendi, sokağa çıkmadı. Dükkanı sabah 10'da açıyoruz 5 gibi kapatıyoruz. Günde bir müşteriye ya var ya yok. Bu durumda insan devletten bir destek bekliyor" dedi.

Ödemelerimizi yapamıyoruz

Telefoncu esnafından Halit Alan da, işlerin durma noktasında olduğuna dikkat çekerek, "Evde oturmamız gerekirken sadece gelip, burada oturuyoruz. İş yok dolayısıyla para yok. Ödemelerimizi yapamıyoruz. Ekonomik paket açıklandı. Bize göre hiç bir şey yok. Depremden dolayı kredi vereceklerdi, memur kefil, ipotek istiyorlar. Bunlar olsa zaten ne işim var burada. Depremden sonra esnafa bir deprem daha yaşadı. Devletimizden BAĞKUR, SSK, kira giderlerimiz konusunda yardım bekliyoruz" ifadesini kullandı.