Fırsatlar anlatıldı

Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA), Malatya İş Adamları Derneği (MİAD) ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde, 'Sanayicilerimize Amerika'da yatırım imkan sunulması için yürütülen çalışmalar' hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, sanayicilere ABD'de ki yatırım fırsatları anlatıldı.

Fırsatlar anlatıldı

MTSO 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MİAD Malatya Temsilcisi İlhan Şentürk, TABA-AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat, TABA-AmCham YİK Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu, TABA-AmCham Başkan Yardımcısı Süleyman Şanlı ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Amerika'ya ihracatı arttırmalıyız

Toplantının açılışında konuşan TABA-AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat, Türk Amerikan İş Adamları Derneklerinin asıl kuruluşunun Merhum Turgut Özal döneminde olduğunu belirterek, Dünyada 122 tane AmCham olduğunu söyledi. Akat, “Amerikan Ticaret Odası'nın temsilciliğini Amcham sıfatı ile aldık. Dünyada şu anda 122 tane Amcham var. Bir referans merkezi olarak çalışıyoruz. Amacımız Türk Amerikan ticaretinin şu anki seviyesinden çok daha üst seviyelere çıkmasını sağlamak. Senelerdir ABD firmaları Türkiye'de yatırım yapıyor. Bu yatırım yapan firmalar Türkiye pazarından en üst seviyede pay sahibiler. Biz neden bu yolla aynı şekilde Amerika'da bir pay sahibi olmayalım. Neden Amerika'ya ihracatımız artmasın. Amerikan ekonomisinden neden gerekli pastayı almayalım diye görürken bu çaba içerisinde IZUS projesini geliştirdik. Bu proje ile hem Malatya hem de Türk sanayisine katkı sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Ticaret hacmimizi güçlendirmek istiyoruz

TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, “80 trilyon dolarlık dünya ekonomisinde her geçen gün ticari dengeler ve oranlar ülkelere göre değişiyor ve gelişiyor. Konumlar, ortaklıklar birlikte hareketler ülkelerin birbirleri ile olan diyaloglarını güçlendiriyor ve ticaret hacimlerini gün geçtikçe artırıyor. Bugün bizde gitmediğin ve bilmediğin yer senin değildir anlayışıyla Amerika ile olan diyaloglarımızı güçlendirmek var olan ticaret hacmimizi daha da yukarıya çıkarmak adına bu toplantıyı tertip ettik” dedi. Sadıkoğlu, toplantının şehrimiz ve hedeflerimiz noktasında amacına ulaşmasını temenni etti.

Ucuz maldan marka yapamazsınız

Bir şehrin çeşitli güçleri olduğunu söyleyen TABA-AmCham YİK Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu ise,  “O güçlere gittiğiniz de her birinin enerjisi, güler yüzü,  samimiyeti var ise o şehrin geleceği vardır. O şehrin geleceğin oluşması için önce ortamın oluşması lazım. Bir ülkeyi eğer marka yapmak istiyorsanız, bir ürün eğer marka yapmak istiyorsanız onu ucuzlatarak marka yapamazsınız. Dünyada bir tane bile örneği yok. Eğer bir ayakkabı alıyorsanız onun marka değeri olması için onun üzerinde bir marka fiyatı vardır. Biz bütün markalarımız ve hizmetlerimizi ürünlerimize hep aşağıya doğru çekersek, rekabet yaparak biz ayakta kalacağımızı zannedersek çok büyük bir hata yaparız. En sonunda da gider duvara toslarız. İş adamları nasıl birbiriyle entegre şekilde çalışıyorsa bölgenin de birbiriyle entegre olması birlikte çalışması lazım. Malatya çalışıyorken Elazığ'da birlikte hareket etmeyi bilmeli. Birlikte hareket etmeyi bilmeli ki o makro ölçeğin içerisinde birlikte pastayı paylaşabilme imkânları olabilirsin. Türkiye ekonomik büyümesinin dış ticaret kaynaklı büyütmüş. Dış ticaret hacmini yaklaşık 400 milyar dolarlara çıkarttığı zamanları olmuş, son veriler de yine bu sayı yakalamış. Dış ticaret yaptığımız ülkelerin yüzde 60'a yakını AB üye ülkeleri, yüzde 25'i Ortadoğu ve Arap âlemi,  geriye kalan kısım ise uzak doğu ve uzak batı. Ama dünyanın ekonomik verilerine baktığınız zaman daha farklı şeyler söylüyor bize. Amerika diye bir kıta var. Sadece Amerika Birleşik Devletleri dünyanın dörtte birini üretiyor” şeklinde konuştu.