Fırınların zararı yok

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, binaların altında bulunan fırınların ısısının betona bir zarar vermediğini söyledi. Aluçlu, 'Burada en büyük sorun o dükkân katında veya fırında kolonların kesilerek mekânlar açılması. Yoksa fırından çıkan ısının betonarme binaya bir zararı yoktur' dedi.

Fırınların zararı yok

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Aluçlu, binaların altında bulunan fırınların ısısının betona bir zarar vermediğini söyledi.

Zayıf noktayı deprem daha çabuk kırıyor

Aluçlu, fırından çıkan ısının betona bir şey yapmadığına vurgu yaparak, "Burada en büyük sorun o dükkân katında veya fırında kolonların kesilerek mekânlar açılması. Yoksa fırından çıkan ısı betonarme binamıza bir zararı yoktur. Beton ısıdan dolayı herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmaz. Ama ilk döküldüğü zaman bir hafta, 10 günlük bakımı yapılmışsa yani kür dediğimiz, betonun sulaması yapılmışsa, rüzgârdan muhafaza edilmişse, güneşten gelen ısılarla buharlaşıp betondaki suyun terk edilmesi söz konusu olmamışsa, standartlara uygun betonarme yapılmış bir binamıza fırından gelecek ısının bir zararı olmaz. Daha çok yapılan bir hatadan bahsedeyim, özellikle bodrum katlarda ya da dükkân katlarında pis su tesisatları, kalorifer tesisatları, içme suyu tesisatları hatta elektrik tesisatlarını bile kirişleri delerek, kirişleri kırarak yaptıkları için depremde orası zayıf nokta haline geliyor. Zayıf noktayı deprem daha çabuk kırıyor. Betonarme binanın taşıyıcı aksanına bu tür zararların verilmemiş olması gerekiyor. Yani ısı bir şey yapmıyor ama insanlar tesisat geçirmek için, kirişleri deliyorlar, kolonları deliyorlar ya da kolonları keserek dükkânın genişlemesini sağlıyorlar. Bu tür yapılan yanlışlıklar depremde karşımıza o binanın yıkılması şeklinde geliyor" diye konuştu.

Elimizde veri olmadan konuşamayız

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremde Beylerderesi Köprüsü'nün etkilendi mi? Sorusuna cevap veren Aluçlu, "Beylerderesi Viyadüğü'nde başka sıkıntılar var. Biliyorsunuz 2 ucunu bir araya getirememiştik. 2 ucu bir araya gelmedi ama orada 2 ucun birleşim noktasında bir tadilat çalışması başlatılmıştı. Fakat viyadükle ilgili yine bir sıkıntımız var. O viyadük olası bir depremde yine aşağıya doğru kayma ihtimali olabilir ya da yana doğru bir atım yapabilir. Bu da o anda oradan geçen araçlar için de tehlike, viyadük kullanılmazsa Malatya’mıza ulaşacak lojistik destek ve yardımların gelmesi konusunda da olamayacak. Biliyorsunuz bizim 3 tarafımız viyadüklerle merkeze bağlı. Tohma Köprüsü, Turgut Özal Viyadüğü ve Kömürhan Köprüsü’yle merkeze bağlıyız. Olası depremde lojistik destek alamayabiliriz. Havadan belki ancak lojistik destek alabiliriz. Biz Beylerderesi Viyadüğünün kaydığını ölçüm yapmadan söyleyemeyiz. O viyadüğün içerisinde karşılıklı delikler var. O deliklerin içerisinde büyük çelik halatlar var. O halatlar 2 ucu bir birine bağlıyorlar. Büyük bir deprem olursa belki o halatlar yerinden çıkar veya koparsa viyadük hasar alabilir. Ama şu an kaymıştır dememiz ancak bir test yapılarak öğrenilebilir, başka türlü öğrenilemez. Bu bir iddiadır. Elimizde veri olmadan konuşamayız" ifadelerini kullandı.