Faizler düşürülsün

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, konut kredi faizlerinin düşürülmesini durgunlaşan emlak sektörünü hareketlendireceğini söyledi.

Faizler düşürülsün

Özgül, Malatya Emlakçılar Odasında yaptığı açıklamada,  konut kredi faizlerini düşürülmesi ve ekspertiz raporu hazırlama görevinin emlak odalarına verilmesi gerektiğini belirterek satışların 2018 yılında gerilediğini belirtti. Özgül, bundan dolayı da geçen yıl satışı yapılan satışların yüzde 60 ipotekli yapılırken bu yıl ipotekli satışların yüzde 11’lere gerilemesi konut kredi faizlerinin yüksekliğinden olduğunu kaydetti. Özgül, “Devletimizin bu sektörü ayakta tutabilmek için çek büyük çalışmalar yaptığını biliyoruz ancak sektöre yapılan iyileştirmek için finansman desteklemeler yeterli gözükmüyor. Sektörün hareketlenmesi için önce Bankaların Konut Kredi faizlerinin 2017 yılı seviyelerine getirilmesi gerekiyor yani en az yüzde 0,90’lar seviyesine gelmesi, döviz ve altındaki istikrarsızlıktandır, tapu satış harç oranlarının yüzde 4 olan oranı yüzde 2’ye düşürülmesi, inşaat sektöründeki KDV oranının sıfırlanması gerekmektedir” dedi.

Ekspertiz raporları emlak odalarına verilmeli

Özgül, “Diğer yandan gerçek satış bedellerinin ekspertiz firmalarına tespitini yaptırılacağı söyleniyor bu çalışma sektörü daha büyük bir sıkıntıya sokacaktır. Gerçek satış değerlendirmelerinin yetkisi emlakçılar odasına verilmesi gerekmektedir, şehrimizde ekspertiz raporu hazırlayan bir çok kişi oda üyelerimiz emlakçıların görüşünde faydalanmaktadırlar. Bu nedenle onun için bu gayrimenkullerin satışlarının gerçek değerlendirilmesi emlakçılar odasınca yapılması hem vatandaşın hem de devletin lehine olacaktır. Kasım ayı içerisinde TBMM’de yasallaşan Kira artış oranları konutlar da Tüfe üzerinde olması sevindiricidir, ancak işyerleri için ise 2020 yılına kadar uygulamada kalacak Tüfe artışlarında Tüfe üzerinde yapılmalı aksi halde birçok iş yeri işletmecisi ile işyeri mülkiyet sahibi arasında kira artışlarında sıkıntılar yaşanmasına sebep olacaktır. TÜİK’in 2018 Kasım ayı verilerine göre ülkede gayrimenkul satışlarında artışlar olduğu her ne kadar belirtiliyor ise de bu artışların yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü ülke nüfusumuzun sürekli arttığı şekilde konut satışlarının da daha da artması gerektiğine inanmaktayım. Ayrıca değerlendirmede ipotekli satışlarının yüzde 11’lere düşmesi konut kredi faizlerinin yüksekliğindedir. Son aylarda bankaların mevduatlara uyguladığı yüksek faiz oranları gayrimenkul alıcılarının banka faizlerine yöneldiği gözükmektedir. Nakit parası olup konut ihtiyacı bulunan vatandaşlarımızın faizde beklememelerini konutlarını almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.