Antep fıstığı üretilecek

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Arapgir ilçesindeki kırsal ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen (Çitlembik) ağaçlara Antepfıstığı aşısı yapılarak ekonomiye kazandırılacak.

Antep fıstığı üretilecek

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan Arapgir ilçesi Konducak mahallesinde başlanılan dönüştürme çalışmaları kapsamında ağaçların sonbahar budamalarına başlandı. Budanan ağaçlar ilkbahar başlangıcında aşılanacak. Yapılan çalışmalara daha sonra Akçadağ, Doğanyol ilçeleri de dahil edilecek. Benzer çalışmalar daha önce de Doğanşehir İlçesi Karanlıkdere mahallesindeki kırsal alanlarda yapılmıştı. Yapılan çalışmalarla İlçelerin kırsal alanlarında yetişen ve hiçbir ekonomik değeri olmayan menengiç ağaçları aşılama yöntemiyle Antep Fıstığı ağacına dönüştürülerek ekonomik yarar sağlanması hedefleniyor.

ÖNCE BUDANACAK SONRA AŞILANACAK

Konuyla ilgili olarak Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Arapgir ilçesinde bulunan kendiliğinden yetişmiş Menengiç(Çitlembik)ağaçlarının ıslah edilerek Antep fıstığı aşılama yapılması için başlatılan proje çerçevesinde ağaçların budanmasına başlandı. Konducak Mahallesinde başlatılan budama çalışmalarının tekniğine uygun olması için Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Mehmet Uzun tarafından üreticilerimize mevcut ağaçlar üzerinde budama konusunda uygulamalı eğitim verildi” denildi.

AĞAÇLAR BUDANARAK ÜRETİME HAZIRLANIYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit uygulanacak proje hakkında katılımcılara bilgi vererek, “Kendiliğinden yetişmiş menengiç ağaçlarımıza bu sonbahar budama döneminde gerekli budamaları yaparak Antep fıstığı aşılamaya uygun hale getireceğiz. Doğada kendiliğinden yetişmiş menengiç ağaçlarının budamasında genç ve yaşlı ağaçlar ayrı ayrı değerlendirerek budayacağız. Buğun Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen konu uzmanımız tarafından verilecek olan Budama Eğitiminin üreticilerimize çok faydalı olacağına inanıyorum. Projenin başarıya ulaşması adına il Müdürlüğü olarak gereken her türlü teknik desteği sağlayacağız. Projemize katkı sağlamak üzere ilimize görevlendirilen Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Sayın Mehmet Uzun'a ve siz değerli üreticilerimize teşekkür ediyor, projemizin hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Yapılan açıklamanın ardından ise Konducak mahallesinde 2019 yılı haziran ayında aşılanacak olan menengiç ağaçlarının sonbahar budanmasına başlandı. Uygulamalı eğitim programına Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet Köksal, Arapgir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mevlüt Birlik, teknik personeller, muhtarlar ve üreticiler katıldılar.