Esnaf kara kara düşünüyor

1 Haziran'da tekrardan faaliyetlerine başlayan Malatya'daki kahvehaneler dertli. Genelgeye göre okey, iskambil, tavla oyunlarının oynanmasına yasak geldi. Malatya Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil, esnafın BAĞKUR, vergi, kira borcunun biriktiğini belirterek, 'Şimdi biz nasıl ödeyeceğiz. İş yok. Şimdiye kadar hiç bir destek olmadı. Kredi deniliyor, kredilerin geri ödemesi başladı. 3-5 ay nerden getirip geri ödeyeceğiz, esnaf kara kara düşünüyor' dedi.

Esnaf kara kara düşünüyor

Malatya Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil, yaklaşık 3 ay sonra faaliyete başlayan esnafı gezerek maske ve dezenfekten dağıttı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında esnafa uyarılarda bulunan Karanfil, hijyen kurallarına uymalarını istedi.

Madem açtınız, oyuna da izin verin

Maske ve dezenfekten dağıtımı öncesi açıklamalarda bulunan Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil, oda olarak kendi imkanlarımızla maske ve dezenfekten dağıttıklarını söyledi. Karanfil, tüm tedbirlere uyarak kahvehane, çay ocağı ve kafe gibi iş yerlerini hizmete açtıklarını vurgulayarak, Çay ocaklarımız, kahvehanelerimiz, kafeteryalarımız açıldı ama çay ocakları esnafa yönelik satışları yapıyor, sıkıntı yok. Ancak kahvehanelerde sıkıntı yarattı. Oyun yoksa kahvehanelerin açılmasının bir anlamı da yoktur.  Kahvehane açıldıysa oyun oynamaya izin verilmesi lazım. Oyunda temas var mı? evet var. Benim görüşüm biraz daha açılmaması lazımdı. Açıldıysa oyun oynamaya izin verilmesi lazımdı. Oyun oynamaya izin verilmeyen bir kahvehanede kimse gidip oturup da bir çay içmez. 2-3 gündür kahveleri açtık, esnaf tekrar kapatmak zorunda kaldı. Çünkü kimse gidip çay içmiyor. Bu durum mantık dışı. Kahveler bom boş. Büyük bir sıkıntı. Esnafımız zaten 2 buçuk 3 aydır kapalı. Elde avuçta yok. Hükümetimizin verdiği bin lira katkı sağlamadı. Kakı sağlamadığı gibi de şimdi açıyoruz dediniz, esnaf gidip borç harç, boyasını badasını, hazırlığını yaptı. Borca girdi ben kahvemi açacağım dedi. 2 gün işçisi geldi. Esnaflar beni arıyor, ben işçinin parasını bile çıkartmadım, bir tane çay satmadım. El insaf, böyle bir şey yok. Madem açtınız, oyuna da izin verin vereceksiniz, vermeyecekseniz açtırmayacaktınız.  İnternet kafe ve playstation salonları sosyal mesafe kuralı alınarak açılabilirdi, buna izin verilmedi.  Önümüzdeki günlerde vaka olmazsa açılabileceğini söyleniyor" diye konuştu.

Esnaf biriken borcunu nasıl ödeyecek?

Karanfil, esnafın biriken borcunu ödeyemeyecek noktaya geldiğine dikkat çekerek, "Esnaf şunu söylüyor; 3 aydır ben BAĞKUR'umuzu ödemedim. 3 aylık, BAĞKUR, vergi borcu, kira hepsi birikti. Şimdi biz nasıl ödeyeceğiz. Şuan iş de yok. 3-5 ay nerden getirip vereceğiz.  Konfederasyonumuzun bir talebi vardı. Devletimizin 6 ay BAĞKUR'u ödemesi talebi vardı. SSK'yı devlet karşılama talebi vardı. Şimdiye kadar hiç bir destek olmadı. Borçlar birikiyor, kredi deniliyor, kredilerin geri ödemesi başladı. Nerden getirip, vereceğiz, Esnaf kara kara düşünüyor" şeklinde konuştu.