Esnaf borcunu ödeyemiyor

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağında pazarcıların pazarlarını açamadığından dolayı zarara uğradığını belirterek, 'Pazarcı esnafı işe çıkamama, çalışamama nedeniyle ödemelerinde, çeklerinde, senetlerine ev giderlerinde, işçi giderlerinde sıkıntılar yaşamaya başladılar 'dedi.

Esnaf borcunu ödeyemiyor

Pandemi nedeniyle yaklaşık 6 haftadır hafta sonları sokağa çıkma kısıtlama uygulaması devam ediyor. Bu kapsamda birçok esnaf gibi pazarcı esnafı da pazaryerlerine gidemiyor işlerini yapamıyor. Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, kısıtlamanın esnafa yük getirdiğini, esnafın pazara çıkamadığında borcunu ödeyemediğini söyledi.

Büyük bir küflet oluşturuyor

Esnafın yaşadığı sıkıntıları anlatan Emre, "Şu andaki ekonomik durum esnaflar içerisinde en çok pazarcı esnafını etkiledi.. Bizim pazarcı esnafı her şeyden etkilenen bir grup, çünkü sokaktaki bir grup. Tabii ki burada Türkiye'mizde birçok esnaf grubu da mağdur oldu. Bunların içinde bizde varız. Her ne kadar pazarcı esnafı ürününü pazara gördüyse, satış süresince sosyal mesafe kuralına, eldiven kullanma, maske takma ve sebze seçmenin büyük tezgâh açmanın yasaklanmasına rağmen çalışmasına devam etti. Ancak hafta sonları pazarların açılmaması ise esnafımız açısından büyük bir külfet oluşturdu. Bu esnaflarımız arasında konfeksiyon, ayakkabı, bijuteri, zücaciye satan esnaflarımızı da hiç dahil etmiyorum. Geçen yıl her esnafımın, 300-500 bin lira arasında zararları oldu. Çünkü sezonluk olarak aldıkları malları pazarlar kapalı olduğu için satamadılar ve ürünleri komple ellerinde kaldı. Bu nedenle de esnafımızın da, insanların da artık psikolojisi artık psikolojileri de bozulmaya başladı. İşe çıkamama, çalışamama nedeniyle ödemelerinde, çeklerinde, senetlerine ev giderlerinde,  işçi giderlerinde sıkıntılar yaşamaya başladılar. Biliyorsunuz de kış ortasındayız. Yakıt giderleri başta olmak üzere, maliye giderlerinin, SSK giderlerinin yer aldığı bir aydayız. Hakikaten esnaflar çok zor durumda. Bu esnafların işyerlerinin bir an önce peyderpey açılması lazım. Burada esnafımızdan bize gelen tepkileri aktarıyorum" diye konuştu.

Esnaf çalışmadığı halde SGK ödüyor

Pazar tezgahlarının aralarındaki mesafe 5 metre olacak şekilde açılabileceğini ifade eden Emre, "Hafta sonları zincir marketler açılıyor. Bunların içinde ayakkabıyı, elbiseyi, beyaz eşyayı, elektronik eşyayı, zücaciyeyi, sebze ile beraber satıyor.  Onlar sürekli çalışıyor da bizim tezgâhlarımızı bari 3 metre 5 metre de ara ile de olsa, kısıtlı saatlerde de olsa hafta sonları çalışmamız gerekiyor. Bu konuda hem esnafımızdan hem de vatandaşlardan bizim üzerimize çok büyük baskı var. Bu baskılar bize yansıyor. Bizde yetkililere burada sesleniyoruz. Gerçekten de esnaflar, yani küçük esnaf grubu dediğiniz esnaf grubu çok zor durumda bu işlerin bir an önce peyderpey artık nasıl bir çözüm üretirler. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyularak belirli saatlerden kısıtlama yaparlar. Belki tezgâhlardan düşme yaparlar.  Bunları bilmem ama bir şekilde pazarcı esnafların önünün açılması lazım. En azından semt pazarlarının hafta sonu açılmasını istiyoruz. Çünkü esnafımız çalışmadığı halde SSK'sının ödemesi lazım. Çocukların gider giderini karşılaması lazım gerçekten de insanların psikolojisi bozulmaya başladı. Bizim üzerimizde oda başkanı olarak sizler bizlerin hakkını aramıyorsunuz bizleri temsil etmiyorsunuz bizlerin söylemini yetkilileri iletmiyorsunuz diye çok büyük baskılar oluşmaya başladı. Biz bu baskıları taşıyamayacak boyuta geldik gerçekten de yetkililere sesleniyorum buna bir çözüm bulsunlar" şeklinde konuştu.  

Bizde hizmet sektörüyüz

Emre, esnafın cuma günleri aldığı sebze ve meyvelerin 2 günlük kısıtlamada çürüdüğü söyleyerek, "Esnafımız cuma günü taze meyve sebzesini aldı. Bir sonraki gün tatil. Cumartesi, pazar kapalı. Bu sebze meyve vatandaşın elinde çürüyor. Bu da ayrı bir sıkıntı var. Sebze iki gün beklediği zaman özelliğini kaybediyor. Esnafımız bunu sineye çekiyor. Bizim talebimiz hafta sonu memuru, köylüsü pazarda alışverişimizi yapalım. Çünkü hafta insanlar uygun fiyat olduğu için insanların evde ekonomisine faydası oluyor. Biz talebimiz ise cumartesi pazar günleri esnafımız, pazarlarını açsınlar. Yürüme mesafesinde müşterilerimizin araba kullanmasına gerek kalmadan vatandaşlarımız gelsin ihtiyacı olanı alsınlar. Fırınların, marketlerin açık olduğu gibi bugün nasıl birçok sektör çalışıyor ki bu çalışan sektörlerde genelde hizmet sektörü ama biz de hizmet sektörüyüz. Vatandaşlara sesleniyorum; marketler ile pazarlardaki fiyatları kıyaslasınlar. Görecekler pazarlardaki fiyatla ile dışarıdaki fiyatlar arasında yüzde 50'lik fiyat farkı var. Biz pazarcı esnafı olarak bu enflasyonun düşmesi ne dahi katkı sunuyoruz. Pazarlarımızda dış piyasaya göre %50 %40 altmış daha avantajlı daha taze ve daha güzel ürünleri biz insanların ayağına götürüyoruz" ifadelerini kullandı.