Eski köprü yükseltilecek
DSİ Elazığ 9.Bölge Müdürü İlker Arslan, geçtiğimiz ay su tutulmaya başlanan Beylerderesi göleti içerisinde yer alan Malatya-Ankara karayolu eski köprüsünün yeniden yapılarak ulaşıma açık tutulacağını söyledi.
Malatya 2. dönem il koordinasyon toplantısında eski Beylerderesi köprüsünün su altında kalması konusu gündemine alan Arslan, eski köprünün alternatif bir güzergâh olması konusuna açıklık getirdi. Arslan, “Proje ile ilgili olarak orada bir takım sıkıntılar çıktı. Oradaki yolu incelediğimizde arazi ile ilgili sıkıntıların olacağı söylendi. Yolun bir kısmının dolgu yapılarak kaldırılması yönünde küçük bir revizyon yapacağız. Şuanda su tutmayı gerçekleştirdik. Ancak su daha fazla yükselmeyecek. Ayrıca orada o eski köprüyü de de yapmamız lazım. Şuan için su seviyesini köprü seviyesinin altına düşüreceğiz. Sulama ihtiyacını temin için bir miktar su tutmak zorundayız. Yeni yapılacak köprü maksimum su kodundan 3-4 metre yükseklikte olacak. Daha üst kotta fore kazıklar kullanılarak yeni bir çalışma yapılacak. Bu amaçla da proje firması bu hafta içinde gelerek çalışmalara başlayacak” dedi.
7 Milyon TL yatırım yapılacak
Proje sunumunda Malatya’ya yapılacak çalışmaları da anlatan Arslan, “2019 yılı yatırım programı kapsamından Malatya da 1 adet Baraj, 3 adet Sulama Tesisi, 2 adet Sulama Tesisi Sanat Yapıları, 1 adet isale tüneli, 9 adet gölet, 1 adet gölet ve sulaması, 9 adet gölet sulaması, 4 adet gölet sulaması malzeme alımı, 1 adet yerüstü suyu sulaması, 1 adet yerüstü suyu sulaması malzeme alımı, 2 adet taşkın koruma tesisi, olmak üzere toplamda 34 adet proje yer almıştır. Söz konusu 34 adet işin toplam proje tutarı 1 Milyar 165 Milyon TL olup, 2019 yılı harcaması 7 Milyon TL’dir. Büyük su işleri 2019 yılı yatırım programında ise 1 adet baraj, 3 adet sulama tesisi, 2 adet sulama tesisi sanat yapıları, 1 adet isale tüneli, olmak üzere toplam 7 adet büyük su işleri yapım işi yer aldı. Küçük su işleri başlığı altındaki 2019 yılı yatırım programında ise; 9 adet gölet, 1 adet gölet ve sulaması, 9 adet gölet sulaması, 4 adet gölet sulaması malzeme alımı, 1 adet yerüstü suyu sulaması, 1 adet yerüstü suyu sulaması malzeme alımı, 2 adet taşkın koruma, 27 adet iş yer almıştır. Bu işlerimizin 2019 yılı fiyatlarıyla toplam inşaat maliyeti 404 milyon TL’dir. İşler tamamlandığında 54,84 milyon m³ depolama ile 38.270 dekar arazi sulanacak ve 2 ilçe, 780 dekar arazi alanı taşkından korunacaktır. Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında ilimize 2019 yılsonuna kadar; 20 adet baraj ve gölet, 13 adet sulama tesisi, 1 adet içme suyu tesisi, 47 adet taşkın koruma tesisi, 12 adet HES tesisi inşaatı için toplam 2 milyar TL yatırım gerçekleştirilecektir. Bu yatırımlarla, 853.000 kişiye ilave içme suyu sağlanacak, 414.720 dekar tarım arazisi sulanacak, 45 yerleşim yeri arazi taşkınlardan korunacak, 348 milyon kwh yıllık hidroelektrik enerji üretilecektir” ifadelerine yer verdi.