Erteleme çözüm değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ekonomiyi rahatlatmak için, küçük esnafa kira desteği ile KDV ve stopaj indiriminin 6 ay uzatılması ile ilgili konuşan MESOB Başkanı Şevket Keskin, bu 6 aylık ertelemenin faizsiz mi faizli mi belirsiz olduğunu söyledi. Keskin, 'Bizim için erteleme, öteleme çözüm getirmiyor. Sonuçta ödeyeceğiz. Bize hibe verilsin. 750 lira kira desteği veriyorsun, sabotajı kaldırmıyorsun. Bir yıl sabotaj almayacağım deyin' dedi.

Erteleme çözüm değil

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, gazetecilere yaptığı açıklamada, market ve gıda toptancılarında temel gıda maddelerine son dönemde büyük oranda zam yapıldığını ve 24 saat içinde bile fiyatların birbirini tutmadığını belirterek, denetimlerin yeterli olmadığını belirtti. Küçük esnafa kira desteği ile KDV ve stopaj indiriminin 6 ay uzatılmasını değerlendiren Keskin, "Aslında şu ayrımı yapmamız lazım. Sadece devlet bankaları bu ayrımı yaptı. Halk Bankasının ESKK üzerinden verdiğini bir yıl faizsiz erteledi. Ama bugün bu 6 aylık erteleme faizsiz mi faizli mi belli değil. Belirsizlik var. Ticari olarak verdikleri kredileri ertelemediler.  Yani faizin üstüne faiz koydular. Eğer devletimiz yapacaksa, özel bankalara gücü yetmedi diyelim. Biz zaten söyledik sicil affını bazı bankalar göz önüne almıyor. Ama bugün iki devlet bankası sicil affının üstüne gitmiyor. Şimdi halk otobüslerimiz araç almışlar, bu süreçte zarar ediyorlar. Buna can dayanmaz. Bizde dedik, affetsinler. Bizim için erteleme, öteleme çözüm getirmiyor. Sonuçta ödeyeceğiz. Bize hibe verilsin. 750 lira kira desteği veriyorsun, sabotajı kaldırmıyorsun. Bir yıl sabotaj almayacağım de. 750 liraya kira var mı? Oda 3 ay. Bu nasıl bir yarayı sağlar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanımızın etrafını kapatanlar var

Keskin, Cumhurbaşkanının etrafını kapatanların, Cumhurbaşkanımıza her şeyi tozpembe gösterdiğini aktararak, "Cumhurbaşkanımız diyor ki, 'bu zamlardan haberim yok' doğru. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; etrafını kapatmışlar Cumhurbaşkanımıza tozpembeyi götürüyorlar. Gerçekten sokakta yaşanan, acıyı, sancıyı göstermiyorlar. Rahmetli Özal zamanında da böyle oldu. Özal, dedi ki, "Bana at gözlüğü yaptınız sokaktaki açtı ben farkına varmadı, her gelen kendi hesabına çalıştı' bugün de Cumhurbaşkanımızın etrafını kapatanlar var. Ulaştırmamız mümkün değil. Vatandaşı Cumhurbaşkanımızla görüştürmüyorlar, etrafını kapatmışlar. En büyük sıkıntı buradan geliyor. Ama sokaktaki, ateşi, yangını perişanlığı Cumhurbaşkanımıza anlatırsak, mutlaka çare bulacak. 6 ay ertelediniz. Birinci ay bitti, ikinci aya girdik. 4 ay kaldı. Siyasiler çıkmış erteledik diyorlar. Neyi ertelediniz kardeşim, vereceksiniz hibe verin. Eğlence merkezleri senin de, benimde hoşuma gitmeyebilir ama ekmeğini orda kazanıyor. Bunu ruhsatlandırıyorsa, belediye de işletme veriyorsa sen bakmakla mükellefsin. 6 aylık erteleme çaredir ama daha iyi olsun istiyoruz en azından bir yıl, insanlar yüzde yüz çalışan kadar destek verilsin" şeklinde konuştu. 

Vatandaşın kul hakkına giriyorlar

Gıda fiyatları aşırı yükselmesiyle ilgili konuşan Keskin, "Aşırı bir başıboşluk var. Bugün aldığını yarın aynı fiyata alamıyorsun, yumurta ayçiçeği yağı birden bire yüzde yüzden daha fazla çıktı. Bir markete gittiğinizde fiyatı düşürmüşse gramajı da düşürmüştür. Vatandaşın kul hakkına giriyorlar. Devletin birimlerinin çıkıp çalışması, kontrol edilmesi lazım. Birimler yatıyor, kimsenin kimseden haberi yok. Herkes birbirine atıyor. Büyük marketler köylere kadar gitmiş böyle bir anlayış olamaz. Kim iş yapabilir. Maliyecilere de söyledim, gidin büyük marketleri denetleyin. Fahiş fiyata yapılacak tek şey var, denetim. Yoksa insanlar doymak bilmiyor" ifadesini kullandı.