Emekli sevinmedi

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emekli zammı belli oldu. Memurlara yüzde 7.36, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına ise yüzde 8,36 zam yapılacak. TÜMİŞDER, Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, yüzde 15'in üstünde bir zam talep ettiklerini belirterek, 'Biz daha fazla bekliyorduk. Yüzde 8,36 verdiler, yapılan zamdan memnunuz. Ama yetersiz olduğunu düşünüyoruz' dedi.

Emekli sevinmedi

Aralık ayı enflasyon oranının ardından memurlara yüzde 7.36, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına ise yüzde 8,36 zam yapılacağı açıklandı. Açıklanan zam rakamını gazetemize değerlendiren Tüm İşçi Emekliler Dul ve Yetimler Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, yapılan zamdan memnun olduklarını fakat zam oranının, emeklinin hastane masrafını zor karşıladığını söyledi. Tangüner, Türkiye'de yüzde 30 civarında enflasyon olduğunu dile getirerek, "SSK ve BAĞKUR'lulara 8,37, memur emeklilerine 7,33 zam verildi. Verilen zamdan açıkça memnunuz, ama yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Hepinizin bildiği üzere emekliler zaten sıkıntı içerisinde. Daha önce düşük maaş alan emekliler, çay ocaklarında, pazarlarda, manavlarda çalışıyorlardı. Boyacılık yapıyorlardı, simit satıyorlardı. Maalesef şimdi bu da yok. Emekli büyük bir sıkıntı içerisinde" diye konuştu.

Zam hastane masrafını zor karşılıyor

Emekli maaşı düşük olduğu için zam oranın düşük olduğunu vurgulayan Tangüner, "Ortalama bin 500 lira maaş alıyorduk, yapılan zam yüzde 8, o da 120 lira yapar düşük oluyor. Asgari ücrete verilen zam oranında verilmiş olsaydı bizi memnun ederdi. Gıdaya gelen enflasyon yüzde 30 yapılan zam maalesef yüzde 8 düşük değil ama emeklinin maaşı düşük olduğu için maaşa fazla yansımıyor. Türkiye genelinde enflasyon yüzde 30 civarında. Fakat bunun devletin bunu vermesi mümkün değil. Pandemi ve birçok sıkıntıdan dolayı devletin bunu vermesi mümkün değil. Zaten biz yüzde 10 civarında zam talep ediyorduk. Bizim istediğimiz düşük maaş alanlara fazla zam yapılarak maaşlar arasındaki uçurumun kaldırılması istiyoruz. Zammın seyyanen yapılmasını istiyoruz. Biz emekliler yaşlı insanlarız.  Sürekli hastanelerdeyiz. İlaç alacağız, doktor parası, eczane parası aldığımız zam kadar SGK'ya ödeme yapıyoruz. Bu ödemeyi kaldırırlarsa emekli hiç olmazsa aldığı zamla evine gıda alacak. Zaten pandemi sürecinde emeklilerimiz evinde oturuyor. Hastaneye gitse taksiye binmek zorunda oda 50 lira emekli nasıl ödesin. Yine de bu duruma göre yapılan zam için emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ek ödeme artırılsın

Emeklilerin taleplerini de dile getiren Tangüner,  "Eskiden ek ödememiz vardı. Fatura vererek bu ek ödemeleri temin ediyorduk. Fakat ek ödeme olarak bize yansıtıldı. Yıllardan beri yüzde 5 olarak veriliyor. Biz yüzde 10'lara çekilmesini talep ettik. Emeklilerin sendikalaşmasını talep ediyoruz. Yıllardan beri intibak yasamız var, 9 milyon emekli faydalandı, 4 milyon faydalanmadı. Bunun bir an önce yasalaşırsa iyi olur" ifadesini kullandı.