Ekmeğimizle oynamayın!

Market zincirlerin 'Halk Günü' adı altında satış yapmasına tepki gösteren Malatya Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Yıldız, 'Burada bir belediye şirketinin esnafın ekmeği ile oynamaması lazım. Belediye esnafını kollaması gerektiği yerde marketlerinde halk günü yaparak ve diğer marketlerde öncülük yaparak esnafın ekmeğiyle de oynuyor' dedi.

Ekmeğimizle oynamayın!

Malatya’da haftanın belirli günlerinde zincir marketlerin 'Halk Günü' adıyla sebze, meyve ve yeşillik satması Malatyalı esnafların tepkisine neden oluyor. Özellikle Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait marketlerin halk günü adıyla satış yapmasına tepki gösteren Malatya Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Yıldız, belediye şirketinin esnafın ekmeği ile oynamaması gerektiğini söyledi. Sadece yeşillik ürünlerinde yapılan indirimin manipüle amaçlı olduğunu ifade eden Yıldız, 'Halk Günü' yapılacaksa,  bütün ürünlerde yapılmasını gerektiğini savundu.

İnsanların aklıyla oynamayın

Halk günlerini esnafın işini sekteye uğratmaktan ziyade insanların aklıyla oynama olarak algılayan Yıldız, "Çünkü bütün ürünlerde 'Halk Günü' yapmıyorlar. Öncelikle bariz bir şekilde belli mevsimsel indirim yapıyorlar. Mesela şu anlarda yeşillik ürünlerinde indirim yapıyorlar. Yani şimdi, maydanozu, havucu aldığı paraya da verse önemli değil. 30 liralık yağı 80 liraya sattıktan sonra yeşillik grubunda zarar etse de olur.  Kendimden bildiğim için yani geçen sene bebek bezi 40 liraydı şu an 70 Lira. Sadece yeşillik sebze ürünlerinde yapılan indirim tamamen manipüle amaçlı. Onları ucuz gösterip diğerlerinde gösterdikleri yüksek fiyata tepki çekmemek alakasıyla yapılmış bir uygulamadır. Pazar esnafı olarak zaten bu konuyla alakalı bizimde bir çalışmamız var" diye konuştu. 

'Halk Günü' yapıp marketlerin şevkini kırmak istiyoruz

Yıldız, her Çarşamba ve Perşembe günlerini halk günü yapmayı planladıklarını anlatarak, "Bu konuda bir çalışmamız var. Billboardlara reklamlar, SMS mesaj uygulaması, esnafımızın kendi bireysel sosyal medyalarında paylaşması olsun, bu çalışmalarımızı vatandaşlarımıza duyurmayı planlıyoruz. Zaten bizim normal mevcut fiyatlarımızı gün yüzüne çıkarabilir, vatandaşa duyurabilirsek zaten biz şu anda marketlerin indirim gününden bile aşağı fiyatlara ürün satıyoruz. Bununla birlikte biz de bir 'Halk Günü' yapıp bu marketlerin şevkini kırmak istiyoruz. Çünkü gerçekten insanın aklıyla alay ediyorlar. Diğer yandan burada bizde, en kaliteli domates 4 lira iken markette 7 lira. Halk günü adı altında 4 liraya satılması mesleğin stratejik uygulamalarından biridir. Bu nasıldır örneğin bir portakalı 3 lira 99 kuruşa verirsin. Ama asıl satılan mandalinadır. Mandalinayı 7 liraya satarsın. Portakalla reklam yapıp mandalinayı portakaldan kazanacağın kardan daha fazlasıyla satarsın. O yüzden onlar yeşillik grubunda bunu uyguluyorlar. Yeşillik grubu belli başlı bir gurup. Domates olmazsa salata olmuyor. Biber olmasa ızgara olmuyor, salata yapamıyorsun. Yani yeşillik grubu ile maniple edip diğer sebze meyve grubunda yüksek fahiş fiyatları var. İçeri reyonlarında aşırı derecede fahiş fiyatları var. Son zamanlarda gelen tepkilerden dolayı yağlarda bir düşük gerçekleşti. 80 liradan 60 liraya kadar fiyatları düştü" şeklinde konuştu. 

Belediye esnafını kollaması gerekiyor

Belediye şirketinin esnafın ekmeği ile oynamaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, belediyenin esnafını kollaması gerektiği yerde marketlerinde halk günü yaparak ve diğer marketlerde öncülük yaparak esnafının ekmeğiyle oynadığını savundu. Yıldız, marketlere çağrıda bulunarak, "İndirim yapıyorsanız bütün ürünlerde yapın. Böyle olması lazım. Bir hafta yeşillik grubunda, bir hafta meyve grubunda, bir hafta diğer ürünlerde yapın. Bu konu ile ilgili sürekli tepkimizi gösteriyoruz. Ama tepkiden ziyade kendi geri kalmışlığımızdan dolayı sorun yaşıyoruz. Bu geri kalmışlığı önlemek amacıyla zaten Allah'tan bir şey olmazsa önümüzdeki haftadan itibaren her Çarşamba, Perşembe günü halk günü yaparak gerçek hal fiyatına ürünleri satarak bu algıyı ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Bu konuda başarılı olursak, Bakkallar Odası, Seyyar Pazarcılar Odası gibi oda başkanlarıyla da konuyu görüşmeyi düşünüyoruz" ifadesini kullandı.