Ekmeğe zam yolda

Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, özellikle akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe gelen zamların fırıncı esnafını etkilediğini belirterek, 'Doğalgaz ve elektriğe aşırı zam geldi. Doğalgaz faturası henüz gelmedi ama 5 bin lira gelen elektrik faturası 12, 13 bin lira geldi. Faturaları iki katına ödemeye başladık. Şu anda yük ağır zam kaçınılmaz' dedi.

Ekmeğe zam yolda

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında 200 gram ekmeğin fiyatı 2 liradan 2 lira 50 kuruşa yükselmişti. Yeni yılla birlikte akaryakıta, doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar sonrası fırıncıların maliyetleri yükseldi. Maliyeti yükselen fırıncı ekmeğe zam beklentisi içerisine girdi. Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, son dönemde gelen zamlarla birlikte fırıncıların maliyetlerinin arttığını ve ekmek zammının kaçınılmaz olduğunu anlatarak, yeni fiyat görüşmelerinin başladığını söyledi.

Zamlar hep bize yansıdı 

Büyükelçi,  un fiyatlarının şuanda fazla yükselmediğini ancak elektrik, doğalgaz faturalarının iki katına çıktığını vurgulayarak, "Doğalgaz faturası henüz gelmedi bu ancak elektrik faturaları 5 bin lira gelen yerlere, 12, 13 bin lira fatura geldi. 8 bin lira fark yüzde kaça tekabül ediyor. Ambalaj fiyatlarına çok büyük farklar geldi. 1 kilo beyaz kağıt ambalajı 6 liraya alıyorduk şuanda 20 lira. Bir kilo poşet 25 lira daha önce 8,9 liraya alıyorduk. Bu zamlar hep bize yansıdı. Özellikle son elektriğe gelen zam esnafı bitirdi zaten kazanç yoktu, emin olun şuan esnaf içeri gidiyor. Ekmek fiyatına gelince, herkes tepki gösteriyor. Vatandaşın bu gelen zamlardan haberi var mı bilmiyorum. Ekmeğe zam yapıldığında vatandaş, haklı olarak kızıyor. Biz zamdan yana hiç bir zaman olmadık. Esnafı kurtarırsa zam istemeyiz. Odunun tonunu 600 liraya alıyorduk, şimdi bin 200 lira, buna rağmen odun bulamıyoruz. Somun fırınları doğalgazla çalışıyor. Doğalgaz elektriğe aşırı zam geldi. Doğalgaz elektrik, yakıt fiyatlarından dolayı yük çok ağır, zam yapmayı düşünüyoruz. Esnafa akaryakıt desteği verilirse zam yapmayız. Şuan da ekmeğe zam kararı vermedik. Şuan sadece düşünüyoruz.  Zam yaparsak 3 ila 3 buçuk lira arası yapacağız" şeklinde konuştu.