Eczacılara danışın

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru sönmez, ilacın ve sağlığa ilişkin ürünlerin eczacı danışmanlığında halka sunulması gerektiği belirtilerek, 'İlaca ve sağlığa dair tüm ürünlerin satışının tek doğru adresi sadece ve sadece eczanelerdir. 5 yıllık eğitim ile birlikte mesleki tecrübeleriyle halk sağlığını önceleyen, ekonomik çıkarları ikinci plana atan eczacıların en güvenilir sağlık danışmanı oldukları aşikardır' dedi.

Eczacılara danışın

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, yaptığı açıklamada, içinde ilaç etken maddesi barındıran sağlığa ilişkin ürünlerin "gıda takviyesi" adı altında ya da "tıbbi cihaz" statüsüne sokularak piyasaya sürülmesi ve reklamlarının yapılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Toplum sağlığını hiçe sayan uygulamalara izin vermeyeceğiz

İlacın ve sağlığa ilişkin ürünlerin tek doğru adresinin eczaneler olduğunu vurgulayan Sönmez, "Edindiğimiz bilgilere göre bir market zinciri eczaneleri taklit edercesine gıda takviyeleri ve vitaminler gibi OTC(reçetesiz ilaç) grubuna giren ilaçları kategorize ederek satışına başlamıştır. Eczacılık ve hatta halk sağlığı ile hiçbir bağlantısı olmayan bir yapının bu şekilde toplum sağlığını tehdit etmesi kabul edilir bir durum değildir. Geçmişte de ilacın zincir marketlerde satılması kapsamındaki yaklaşımların karşında olduğumuz gibi şimdide karşısındayız. Toplum sağlığını hiçe sayan tamamen ekonomik kaygılarla yapılan böylesi uygulamalara kesinlikle izin vermeyeceğiz. 5 yıllık eğitim ile birlikte mesleki tecrübeleriyle halk sağlığını önceleyen, ekonomik çıkarları ikinci plana atan eczacıların En güvenilir Sağlık danışmanı oldukları aşikardır. Herhangi bir hastalığın tedavisi veya korunmasında kullanılan farmasötik formdaki ürünlerin tamamı ilaçtır. Bu ürünler yalnızca 1.Basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerden Eczacı danışmanlığında alınmalıdır" diye konuştu.

Eczacınız en yakın sağlık danışmanınızdır

Sönmez, doğal destek ve vitamin takviyeleri adı altında satılan ürünlerin içerisinde aslında ilaç kategorisine giren etken maddeler bulunmadığını dile getirerek, "Bu ürünlerin eczacı ve doktor kontrolü olmadan satışı kesinlikle doğru değil ve zararlıdır. Market ve internette nasıl üretildiği, size nasıl geldiği ve hangi saklama koşullarında saklandığını bilmediğiniz hiçbir kontrol mekanizması olmayan ürünleri değil, sağlığınız için eczane güvenine sahip ürünleri, eczacı danışmanlığında kullanmalısınız. ABD 2015 yılı verilerine göre; Eczacı yardımı olmayan kanallardan (market, internet, supplement dükkanları) alınan besin destekleri yüzünden: Her 24 dakika da bir zehir destek hatlarına başvuru olmuş, yılda 23 000 Acil servise 2000 hastaneye yatış (%40 ağır vaka) 34 ölüm vakaları görülmüştür. Böylesi vakaların yaşanmaması adına eczane dışında vitamin ve gıda takviyesi alınmamalıdır. Özellikle pandemi nedeniyle gıda takviyelerine talep artmış, bunu fırsata çevirmeye çalışan yapılara itibar etmeyerek dün olduğu gibi bugünde hastalarına en doğru bilgiyi ve en faydalı ilacı sunmaya çalışan eczacılara güvenilmelidir. ‘Ucuz etin tiridi olmaz’ diye bir tabir vardır. Buradan yola çıkarak ucuz olduğu dolayısıyla içerisinde hiçbir etkin madde olmayan sizlere hiçbir fayda sağlamayacak hatta belki de zarar verecek sadece ekonomik çıkarlar için üretilen ürünler alınmamalı, bunun ayrımının da yalnızca eczacı tarafından yapılabileceği unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.