Don riski sürüyor

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, ilimizde zirai don tehlikesinin henüz geçmediğini hatırlatarak, önümüzdeki haftanın kayısı için riskli bir zaman olduğunu söyledi.

Don riski sürüyor

Zirai don hasarı ile ilgili henüz kesin bir tespit yapılmadığını vurgulayan Çiçek, “İlimizin ekonomisini birinci derecede etkileyen kayısı ilkbahar döneminde iklimsel anlamda riskli bir periyoda girmiş bulunmaktadır. Geçtiğimiz 24-25 Mart tarihleri arasında düşük sıcaklıklara bağlı olarak bazı bölgelerde zirai don hasarı söz konusu oldu. Özellikle 1000 rakamını altında çiçek açmış bölgelerde bazı hasarlara sebebiyet verdi. İklim faktörleri ve akabinde yağışların devam etmesi, güneşli gün sayısının az olması nedeniyle şu an için hasarın sadece bölgelerini tespit etmiş bulunuyoruz. Hasarın ne şekilde ve ne oranda olduğu kısmında bilgi toplayamadık sahada. Şunu ifade etmek gerekir diye düşünüyorum. Bugünlerde başlayan ve önümüzdeki 2-3 gün de devam edecek olan Yağmur bir başka riski ortaya koyuyor özellikle henüz çiçek açmamış bölgeler içinde bunun önemli bir uyarı olmasını istiyoruz. Monilya için ve çiçek açan yerler de kısmen meyveye dönen yerlerde ise Çil ilacı için önümüzdeki dönemlerde zirai mücadele kaçınılmaz oldu. Daha önce Monilya için yapılmış ilaçlamaların bu yağmurla beraber etkisini yitirdiğini varsayarak ilaçlamaların tekrardan yapılmasının korunma açısından daha doğru olacağını düşünüyoruz.  Özellikle henüz çiçek açmamış bölgelerde zirai mücadelenin çiçek açmış yerlerde ise Monilya için zirai mücadelenin önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz” dedi.

Don riski bitmiş değil

Zirai donla ilgili önümüzdeki günlerde de hala kritik periyotları beklediklerini ifade eden Çiçek,  “Dolayısıyla çiftçilerimizin bu konuda teyakkuz halinde olması gerekiyor. Dondan etkilenen bölgeler; Battalgazi sahil bölgeleri, Yazıhan'daki sahil bölgeleri baraj sahile yakın bölgeler, Akçadağ Ovası, Dilek, Özal, Kuyulu o güzergâhı takip ederek Gözene istikametine kadar o bölgelerde etkilenme söz konusu. O bölgeler tam çiçek evresinde yakalanmışlardı. Ancak hasarın ne kadar etkili olduğu konusunda tespit yapamadık. Akabinde doğru sonucu bulmak için sıcaklıkları beklerken yağmurların yağması ile beraber arazide şu an tespit yapılamaz duruma geldi. Dolayısıyla hasar bölgelerini biliyoruz, ama hasarın oranı konusunda henüz bir bilgi sahibi olamadık. Şurada yanılgı olmaması açısından ve kamuoyunun bilgilenmesi açısından şu ayrıntıyı özellikle ifade etmek istiyorum çiçek dönemindeki yüzdelik hasarlar rekolteyi birinci derecede etkilemiyor. Çünkü meyve de hasar görmesi ayrı çiçekte hasar görmesi ayrı.  Genel olarak yüzde 6-10 civarında çiçek meyveye döndüğünde Biz maksimum verimi almış sayıyoruz.  Bunu tersten okuduğumuzda çiçek dönemindeki ifade edilen oranındaki hasarlar eğer kalan çiçekler sağlıklı meyve oluşturacak ise Rekolte çok da etkileyeceğini düşünmüyoruz ama henüz daha süreç bitmedi. Önümüzdeki dönemdeki riskler devam ediyor” diye konuştu.