Dolandırıp kaçtı

İnşa ettikleri apartmandaki aynı daireleri birden fazla vatandaşa satarak dolandırdığı öne sürülen müteahhit firma, ortadan kayboldu. Malatya'nın farklı yerlerinde konut inşa eden bir inşaat firması, iddiaya göre daire yapmak üzere anlaştığı vatandaşlardan topladığı paralarla ortadan kayboldu. Vatandaşlar parasını ödeyerek sözleşmelerini teslim aldığı dairelerin, başka kişilere de satıldığını öğrenince dolandırıldıklarını anladı. Firma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen mağdurlar, yetkililerden yardım bekliyor.

Dolandırıp kaçtı

Müteahhitler tarafından dolandırılan konut zedelerin sayısı her geçen gün artıyor. Malatya'da yapıma başladığı ve yaptığı dairelerini aynı anda birden fazla kişiye satarak dolandırıldığı iddia edilen inşaat firması sahibi parayla ortadan kayboldu. Dolandırılan onlarca vatandaş savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ev hayali kuran ailelerden topladıkları milyonlarca liralarla ortadan kaybolan müteahhit vakasına bir yenisi de Malatya'da eklendi. İddiaya göre Malatya'nın farklı yerlerinde konut yapan bir inşaat firması temelden konut satışına başladı. Müşterilerden dairelerin parasını toplayan müteahhit, apartman inşaatlarını ya durdurdu yada hiç başlamadığı öne sürüldü. Satış ofislerini kapatan ve aynı daireyi birden fazla kişiye sattığı belirlenen müteahhit ortadan kayboldu. Müteahhidi arayan mağdurlar tehdit edildiklerini ileri sürdüler. 

Aynı daire 10-15 kişiye satıldı

Malatya Adliyesi'ne gelen mağdurların avukatı Av. Samet Gezercan, firma hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, "Bugün burada firma tarafından mağdur edilen; hakları gasp edilen, dolandırılan mağdurların sesini Malatya’ya tüm Türkiye’ye duyurmak dolandırıcıları ifşa etmek yeni mağdurların olmaması için toplanmış bulunmaktayız. Firma tarafından 2017 yılından itibaren yapılan tüm etaplarda sayısız mağduriyetler ortaya çıkmıştır. Firmanın, inşa ettiği tüm dairelerde çeşitli hilelerle çok sayıda mağdur ortaya çıkarmıştır. Bir daireyi birden fazla kişiye satmıştır. Tüm mağdurlar ev sahibi olma hayaliyle tüm iyi niyetleriyle temelden inşaata girmişlerdir. Bu istekle2017 yıllarında firmaya peşinatlar vererek 2019 tarihinde teslim edilecek dairelerle ilgili sözleşme imzalamışlardır. Daireleri teslim tarihinde alacaklarını düşünen mağdurlar aynı anda 10 15 kişiye satıldığını öğrenerek büyük şok yaşamışlardır. Bu durum karşısında dairenin teslimini veyahut verdikleri peşinatı faiziyle geri istemişlerdir. Ancak her zaman olumsuz olmuştur. Üstüne üstlük tehdide uğramışlardır. Bu durum apaçık bir şekilde dolandırıcılıktır. Mağdurlar maddi ve manevi olarak büyük zarara uğramışlardır. İnşaat firması ad değiştirerek yeni şirketler kurarak bu suça kılıf örmeye çalışmışlardır. Dolandırıcılık suçu nedeniyle birçok suç bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Bu davanın takipçisi olacağız. Tüm mağdurların sesini duyurup maddi manevi zararların giderilmesini, bu dolandırıcıların cezasız kalmaması için sonun kadar davanın takipçisi olacağız. Son olarak tüm Türkiye'de yeni inşaat mağdurları ortaya çıkmasın. Temelden inşaata girme mantığıyla vatandaşımız mağdur olmasın. Ancak ve ancak tapu teslimiyle dairenin bedeli ödenmelidir" dedi.

Amaçları Malatya'yı çarpmak

Firma yetkililerinin kurduğu paravan şirketlerle amaçlarının Malatyalıyı çarpmak olduğunu iddia eden Fadime Çelik isimli mağdur, "2016'da 100 bin lira vererek 2018'de teslim almak şartıyla ev aldık. 2018'de "prizler var 2019'da teslim edelim" dediler. Fakat yine evi teslim alamadık. Hiçbir şekilde bizi muhatap kabul etmediler. Altın borç ederek eve yatırım yaptık. O zaman verdiğim 100 lira bugün 500 lira olmuştur. Dolandırıldık resmen. Kafaya koymuşlar, "Malatya'yı çarpıp gideceğiz" diye. Her biri bir tarafa kaçtı. Biri İstanbul'a, birisi İzmir'e. Bunlar gerçekten nitelikli dolandırıcılar. Bizi dolandırdılar" diye konuştu.

İsimler farklı dolandırıcılar aynı

Başka bir mağdur Dilara Avaron ise, "2015 yılında annemle birlikte bir eve girdik. O alt kasını, ben üst katını aldım. Mahkeme yoluna gittik ama elimize geçen bir şey olmadı. Önlerimize setler koyaraktan bu zamana kadar geldik. Başka paravan şirketle olduklarından dolayı kimin tarafından dolandırıldığınızı bilemiyorsunuz. Bu saatten sonra kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Şuan bile aynı daireyi 3-4 kişiye sataraktan halen aynı mağduriyetler devam ediyor. İsimler farklı ama dolandırıcılar aynı" ifadesini kullandı. 

Tehdit mesajı attı

Kendisinin tehdit edildiğini ileri süren mağdurlardan Hacı Bayram Gür'de, "60 bin TL peşinat alarak bize bir daire sözü verdiler. İnsanları dolandırmaktan başka yaptıkları bir şey yok. Şirketlerini başkalarının adlarına geçiriyorlar. Sürekli oyalama, yalan dolan. Savcılarımız buna duyarsız kalmasın. Benim bildiğim kadarıyla Malatya'da 400 kadar dolandırılmış insan var. Geçenlerde birine tapuyu vermişler 100 bin lira daha almışlar 150 bin lira daha istiyorlar ki, inşaatı bitirip versinler. N. A'dan paramı istediğim için bana tehdit mesajı attı. Kendisi hakkında ayrıca suç duyurusunda bulunacağım" açıklamasında bulundu.