Kronik hastalar işe çağrıldı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şube Başkanı Sakine Doğan, Malatya'da kronik hastalığı bulunan sağlık personellerinin göreve çağrıldığını, göreve çağrılan ve kronik hastalığı bulunan 3 sağlık personelinin Covid-19'a yakalandığını öne sürdü.

Kronik hastalar işe çağrıldı

Cumhurbaşkanı genelgesiyle Türkiye genelinde kronik hastalığı bulunan riskli gruptaki kamu personelleri idari izinli sayılmıştı. Malatya'da farklı tarihlerde genelgeye uyulurken, 28 sağlık personeli idari izinli sayılmıştı. 1 Eylül'de uzatılan idari izinler 4 Eylül'de sağlık personelinin telefonlarına gönderilen mesajla iptal edildiği ileri sürüldü. Göreve başlamak zorunda kalan kronik hastalığı bulunan 28 sağlık çalışanından 3'ünün ise görev esnasında covid-19'a yakalandığı iddia edildi.

Her gün sağlık emekçilerinin ölüm haberini alıyoruz

Konuyla ilgili Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi' önünde basın açıklaması düzenleyen SES Sendikası duruma sert tepki gösterdi. SES adına açıklama yapan Malatya Şube Başkanı Sakine Doğan, hastane yönetimi ile bu durumun düzeltilmesi ile ilgili görüşme yapıldı ve bir sonuç alınamadığını söyledi. Haziran döneminde idari izinleri iptal edilen ve kronik hastalığı olan 3 sağlık çalışanını testinin pozitif çıktığını belirten Doğan, bu durumun düzetilmesi haklı taleplerin bir an önce yerine getirilmesini istedi. Sağlık Emekçileri olarak zor bir dönemden geçtiklerini söyleyen Doğan, "Bu zorluklarla beraber çalışma koşullarımız özlük ve idari haklarımızdan yararlanamamamız ve kendimizin de hastalığa yakalanmamız bizi tükenmişlik noktasına getirmiştir. Her gün sağlık emekçilerinin ölüm haberini almakta ve sıra bize ne zaman gelecek diye beklemekteyiz. Bu güne kadar 93 sağlık emekçisi hayatını kaybetmiş, 30 bin kadar arkadaşımızın da testi pozitif çıkmıştır. İlimiz genelinde, yaşamını yitiren arkadaşımız olmamakla birlikte testi pozitif çıkan sağlıkçı sayısı azımsanmayacak kadardır" dedi.

Kronik rahatsızlığı bulunan 3 sağlık çalışanı covid-19'a yakalandı

Cumhurbaşkanı Genelgesiyle kronik hastalığı bulunan çalışanların idari izinli sayıldığını ancak 4 Eylül tarihinde izinlerin iptal edildiğini belirten Doğan, "Bu dönemde kronik hastalara idari izinler verilmiş olup Cumhurbaşkanlığı genelgesi gerekçe gösterilerek sağlık çalışanları bu kapsamın dışında bırakılmıştır. Yine diğer kurumlarda pozitif temaslı olan kişiler 14 gün karantinaya alınmaktayken sağlık çalışanları pozitif temaslı olsalar bile çalışmaya devam etmektedirler. İlimiz de 16 Martta tüm kronik hastalara 12 gün hastalık ayrımı yapılmaksızın, izin verildi. Nisan ve Mayıs aylarında bu kapsam daha da daraltıldı. Haziran ayında ise Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ve MİT çalışanları dışında belirlenen 18 hastalık kapsamında olan kişilere izin verildi. Haziran ayında kronik hastalığı olan 28 çalışan dışında tüm kronik hastaların izinleri iptal edildi. 28 kişi Haziran Temmuz Ağustos dönemimde izinli sayıldı. 1 Eylül de idari izinler uzatıldı ancak 4 Eylülde iptal edildiği mesaj yoluyla iletildi. Hastane yönetimi ile bu durumun düzeltilmesi ile ilgili görüşme yapıldı ve bir sonuç alınamadı. Haziran döneminde idari izinleri iptal edilen ve kronik hastalığı olan 3 arkadaşımızın testi pozitif çıktı. Bu durumun düzetilmesi ve bir kez daha buradan dillendireceğimiz haklı taleplerimizin bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.