Doğrudan tüketiciye satıyoruz

Malatya'da yaklaşık 20 yıllıdır pazarcılık yapan Yılmaz Karakuş, vatandaşa ucuz ürün satmanın yolunu, doğrudan üreticiden alarak tüketiciye satmakta buldu.

Doğrudan tüketiciye satıyoruz

Yılmaz Karakuş, 20 yıldır pazarlarda esnaflık yaptığını hatırlatarak, yerinde ürün almak için gerçek usulde deftere tabi bir esnaf olduğunu belirtti. Karakuş, kullandığı aracın K1 belgesine haiz olduğunu, sevk irsaliyesi, müstahsil fişi ve benzeri belgelerin tamam olduğunu söyleyerek amacının vatandaşa ucuz ürün satmak ve piyasada fiyat dengesini sağlamak olduğunu söyledi.

PİYASADA DENGE OLUŞTURUYORUM

Kendisi gibi birkaç esnafın da bu şekilde iş yaptığını vurgulayan Yılmaz Karakuş, “1988 yılından beri pazarcılık yapıyorum. Pazarlarda satılan ürünleri direk üreticiden alarak tüketiciye ulaştırıyoruz. Bunu yapmaktaki amacımız vatandaşımıza ve ucuz sebze meyve yedirmek. Diğer yandan da piyasada denge sağlamak amacıyla üreticinin doğrudan alıp herhangi bir aracı olmadan getirdiğim ürünleri pazara uygun fiyatla satıyorum. Böylelikle de piyasadaki pahalı satılan ürünlerin fiyatları da dengelenmiş oluyor. Çünkü benim ürün aldığım yerde diğer komisyoncu arkadaşlar da alıyorlar. Ürünü aynı yerden arıyoruz. Ben pazara getirip kendim ucuz fiyatla satıyorum. Diğer alan arkadaşlar aldıkları ürünleri haldeki esnaflara götürüyorlar. Ondan sonra sebzeci esnafı da pazar esnafı da gidip bunlardan bunu alıyor. Marketler Pazarcılar buradan ürünleri alıyorlar. Buradan alınan ürünleri bakkallara manavlara dağıtıyorlar. Aynı ürün halde 3.5-4 TL’den satılıyor. Benim 4 kilosunu 10 liraya vatandaşa sattığım yani kilosunu 2,5 liraya vatandaşa sattığım ürün, pazardan normalde 4-5 TL’den satılıyor. Ben ürünlerimi nerdeyse ben yarı fiyatına satıyorum. Pazarcı esnafına konuda tavsiyem imkânı olan arkadaşlar gitsin doğrudan üreticiden ürünü alsın. Hem kendileri kazansın hem de vatandaş kazansın. Bütün Pazarcılar bu şekilde ürün getiremez. Belirli şartları yerine getirmeleri gerekir. Çünkü ben gerçek usulde e-deftere tabi bir esnafım. Sevk irsaliye müstahsil fişim, aracımın K1 belgesi var. Her şeyi mevzuata uygun. Tarlada ürünü aldığım zaman müstahsil fişi kesiyorum. Ben hal dışı tüccarlık yapıyorum. Kayıt dışı herhangi bir şey yok. Buraya getirirken kontrollü olarak getiriyorum” dedi.