Diplomaları olsun

Diplomasız kalfa ve çırak çalıştıran berber ve kuaför esnafına seslenen Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, 'İş yeri sahipleri, kalfa ve çırakları Mesleki Eğitim Merkezine yönlendirsin bu camiada herkesin diploması olsun istiyoruz' dedi.

Diplomaları olsun

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Toptaş, usta öğreticilik belgesi olmayan iş yeri sahiplerinin Mesleki Eğitim Merkezi’ne usta, kalfa, çırak gönderemeyeceği hatırlatarak, usta öğreticilik belgesini Mesleki Eğitim Merkezinden mutlaka almaları gerektiğini söyledi.

Eleman sıkıntısı yaşıyoruz

Esnaf gezileri sırasında tüm meslektaşlarının usta öğreticilik belgelerini, kalfalarını, çıraklarını okula gönderip göndermediklerini araştırdıklarını ifade eden Toptaş, “Biz burada Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkeziyle iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Bu konuda Müdürümüz Remzi Sevim’e ve Eğitim Merkezi’nde görev yapan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Diplomasız işçi, kalfa, çırak çalıştıran Malatya berber, kuaför camiasına sesleniyorum. Diploması olmayan işçi, kalfa ve çırakları Mesleki Eğitim Merkezine yönlendirmelerini ve özellikle çırakların üzerinde durmalarını istiyorum. Çünkü çırak ve eleman bulmakta sıkıntısı yaşıyoruz. İş yeri sahiplerinin çırakları, Mesleki Eğitim Merkezi’ne yönlendirmelerini ve iş yeri sahiplerinin de mutlaka usta öğreticilik belgesini Mesleki Eğitim Merkezinden mutlaka almalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Mutlaka usta öğreticilik belgesi alın

Toptaş, usta öğreticilik belgesi olmayan iş yeri sahiplerine seslenerek, “İş yeri sahipleri mutlaka usta öğreticilik belgesini mutlaka alsınlar. Biz kadın ve erkek kuaförlerinin diplomasız kalmamasını istiyoruz. Zaten şu sıralarda bir af var. İş yeri sahipleri Hacı Hasan Kovuk Mesleki Eğitim Merkezi’ne gitsinler. 1 ay sigortası olan bir personelin doğrudan kalfalık sınavına girme hakkı var. Bunu bir an önce yapsınlar ve geciktirmesinler. Ustalık belgesi almak isteyen arkadaşlarımız da 5 yıl meslekte sigortası bulunuyorsa direkt ustalığa girme hakkı var. Yoksa da bir yıl içerisinde bu belgeyi alabiliyor. İşyeri sahiplerinin de yanında çalıştırdıkları personelleri Mesleki Eğitim Merkezi’ne yönlendirirlerse devlet tarafından kendilerine bir destek ödeniyor. Ben bu camiada herkesin diploması olmasını istiyorum. Özellikle çıraklarımızın mağdur olmasını istemiyorum. Usta öğretici belgesi olmayan kuaförlerimiz yanında kimseyi çalıştıramıyor. Bu bakımdan iş yeri sahiplerimizin zaman kaybetmesini istemiyorum. Herhangi bir kayıt ücreti yok. Sadece Mesleki Eğitim Merkezi’nde bir dilekçe yazıp, form dolduracaklar. Sınıf açıldığı takdirde de hemen eğitime başlanacak” şeklinde konuştu.

Eğitim Akademisini kurmak istiyoruz

16-17 yaşına gelen birini eğitmenin zor olduğunu söyleyen Toptaş, “Bizler Eğitim Akademisini bu yüzden de kurmak istiyoruz. Bu akademiyle çıraklarımızın ve personellerimizin aldığı eğitime katkıda bulunacağız. Bu akademiyi kurarsak ve iş yeri şartlarını biraz daha geliştirirsek sorun yaşamayacağız. 20 Haziran’da Ankara’da Federasyonumuz tarafından bir toplantı düzenlenecek. Özellikle çırak ve kalfa sorununu orada dile getireceğiz. İnşallah Federasyonumuz Milli Eğitim Bakanlığımızla diyaloğa geçeceğini ve buna bir çözüm bulunacağını düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.