Destek verilsin

Battalgazi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan, Malatya'da 14 Nisan tarihinde meydana gelen don hadisesi sonucunda kayısı ağaçlarının büyük bir zarar gördüğünü belirterek, hükümetten destek talebinde bulundu.

Destek verilsin

Battalgazi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan, beraberindeki Battalgazi muhtarları ile Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyetini (MGTC) ziyaret ederek, 14 Nisan tarihinde meydana gelen don hadisesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Malatya’da 14 Nisan tarihinde meydana gelen don hadisesi sonucunda kayısı ağaçlarının büyük bir zarar gördüğünü aktararak, “Bu zararın boyutunu il ve ilçe tarım müdürlüklerinin çalışmaları neticesinde yüzde 70 oranında tespit edilmiştir. 4 yıl boyunca yaşanan don hadisesi sonucunda çiftçilerimiz büyük bir mağduriyet içerisindedir. Çiftçimiz, köylümüz ve üreticimiz ciddi anlamda mağdur durumda o nedenle mevcut olan ağaçlarımızın bakımını dahi yapamıyoruz. Ayrıca meydana gelen don sadece kayısı ile ilgili değil aynı zamanda badem ve ceviz ağaçlarına da zarar vermiştir. Hatta sadece Malatya sınırları içerisinde değil bölgemizde de bu olaylar vuku bulmuştur. Kayısı kolay yetişen bir ürün değil gerek gübreleme gerek ilaçlama gerekse insan iş gücü isteyen bir üründür. İşte bu masraflar çiftçinin belini bükmektedir. Biz mevcut olan ağaçlarımızı kurtarmak istiyoruz. Yani dünyaca meşhur olan Malatya kayısısını kurtarmak istiyoruz. Kayısı Malatya için önemli bir ihracat ürünüdür o nedenle kayısı için gerekli önlemlerin bir an evvel alınması gerekiyor. Çiftçimize, köylümüze ve üreticimize sahip çıkalım. Malatya demek kayısı demektir” dedi. 

Hasar tespiti titizlikle yapılsın

Cumhurbaşkanının bugüne kadar Malatya üreticisinin yanında olduğunu vurgulayarak, “Bundan sonra da ayını duyarlılıkla yanımızda olacağından hiçbir şüphemiz yoktur. İnanıyoruz ki Cumhurbaşkanımız Malatya’nın çiftçisine ve kayısısına sahip çıkacaktır. Çünkü burada sadece çiftçi ve üretici kaybetmedi Malatya kaybediyor.  Şu anda mevcut olan tarım girdi maliyetleri yüksek durumda gübre, mazot, ilaç, elektrik fiyatlarını çiftçimiz karşılayamıyor. Biz diyoruz ki ‘çiftçiye sahip çıkarsak, mevcut olan ağaçlarımız kurumaktan kurtarırız’ bir sonra ki yıl mahsul almak istiyorsak kayısı ağaçlarımıza bakım yapmamız lazım ama çiftçi maddi olarak sıkıntı yaşadığı için ağaçların bakımını yapabilecek güçte değil. O nedenle Malatya’nın iktidarı ve muhalefetiyle tüm milletvekillerimizin birlik ve beraberlik içerisinde Malatya kayısısına sahip çıkması gerekiyor. Kayısı bizim alın terimiz, soframızdaki ekmektir. Biz bu afetin zararını en aza indirmek adına Sayın Cumhurbaşkanımızdan destek istiyoruz.  Kayısıda hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Biz de diyoruz ki ‘hasar tespit çalışmaları ivedilikle, titiz bir şekilde ve muhtarların bilgisi dahilinde yapılsın’ bölgelere gidildiği zaman bir bahçeye bakıldıktan sonra o bölgeyle alakalı bir kanıya varılmasın. Gerekirse bahçe bahçe gezilsin ve hasar tespit oranı belirlensin” şeklinde konuştu.