'Destan değil deprem şehri'
AFAD verilerine göre, dün saat 10.31'de Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 3,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Katıldığı bir televizyon programında yaşanan depremi değerlendiren İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Erkenek Fay Hattına doğru depremin baskı yaptığını ve bu fay hattında 7 ve üzeri deprem oluşabileceğine dikkat çekti. Aluçlu, 'Üç tarafı faylarla çevrili bir ilde yaşıyoruz. Malatya 'destan şehri ' demektense deprem şehri' diyerek, insanlarımızın depreme hazırlanması için bir bilinç oluşturmak zorundayız' dedi.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde dün saat 10.31’de3,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre deprem, saat 10.31'de ve 6,99 kilometre derinlikte gerçekleşti. İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TMMOB Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, katıldığı bir televizyon programında yaşanan depremi ve olası depremleri değerlendirdi. Aluçlu, Malatya'nın 3 tarafı faylarla çevrili bir il olduğunu anımsatarak, Malatya'nın bir deprem şehri olduğuna dikkat çekti.
Ana kırıklardan biri Malatya'dan geçiyor
Aluçlu, Dünyanın ana kırıklarından birisi Malatya'dan geçtiğini vurgulayarak, "Son zamanlarda Malatya için birçok söylemler değişti. Üç tarafı faylarla çevrili bir ilde yaşıyorsak, bu şehrin adını halkımızın daha fazla anlayabileceği bir şekle dönüştürebiliriz. 'Destan şehir' demektense, deprem şehri diyerek, 'Destan şehri' deyip insanlarımızı unutmaktansa deprem şehri diyerek insanlarımızın depreme hazırlanması için bir bilinç oluşturmak zorundayız. Bu depremin periyodu uzun olduğu için bizden önceki nesil görmedi. 1875 yılında Malatya'nın geçmişinde büyük depremler oldu. Bu depremlerden sonra aradan 150 yıl geçiyor bir deprem daha başlıyor. Biz 7,2 oranında iki tane büyük bir deprem bekliyoruz. Malatya'nın Güneyinden çok yakınımızdan şehir merkezimize 27 kilometre bir mesafede bulunan Doğu Anadolu fayı geçiyor" diye konuştu.
7 ve üzeri deprem üretmesi bekleniyor
Dünkü yaşanan depremle birlikte depremin artık Pütürge segmentinden, Erkenek segmentinde kendini hissettirdiğini anlatan Aluçlu, "Doğu Anadolu Fayı, Palu, Pütürge segmentinde deprem üretti. Pütürge sekmendi 2 defada kırıldı tek kırılması halinde 7 büyüklüğünde deprem bekliyorduk. 6,8 ve 5,7 olarak kırıldı. Bu depremler buradaki enerjisini tüketti. Şuanda olan depremlerin çoğu Pütürge segmentindeki artçı depremler. Esas Malatya merkezimizi çok etkileyecek olan Sincik, Çelikan, Erkenek, Gölbaşı segmenti. Bu fayın 7,2 deprem üretmesi bekleniyor. Bugün olan depremimiz, artık Pütürge segmetinden, Erkenek segmentine aktarılmış olduğunu hissettirmeye başladı. Eğer Sincik, Çelikan arasında yada Erkenek bölgesinde bu büyüklükte bir deprem olsaydı risk çok daha artacaktı" dedi.
2 bin öncesi yapılar risk altında
Olası bir depremde Malatya merkezindeki yaşanabilecek sıkıntıları anlatan Aluçlu, "Malatya'nın yapı stoğu 2000 yılından önce yapılmış yüzde 65 mertebesindeki yapı stokumuz, bu büyüklükteki depremde ya yıkılacak, ya çok büyük hasarlar alacak. Can ve mal kayıplarının üst düzeye varacak bir depremden bahsediyoruz. 2000 yılından sonra yapılmış yapı stokumuz bu depremi ufak, tefek hasarlarla atlatırken, 2000 yılı öncesi yapılar çok büyük bir risk altında. Burada yüzde 65'lik bir yıkımdan bahsediyoruz. Neler yapılabilir? Bununla ilgili Malatya nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde yani çarşı dediğimiz Kışla Caddesi, Fuzuli, Emeksiz, İnönü, Sıtmapınarı, İstasyon Caddesi buralardaki insan nüfusunun çok yoğun yaşadığı bu bölgenin mutlaka ve mutlaka dönüşümünün sağlanması gerekir. Bu dönüşüm, yeni deprem yönetmeliği, yeni beton sınıflarıyla, donatılarla yapılacak depreme dair planlarla ve bu dönüşümü ne kadar hızlı yapabilirsek o kadar az etkileneceğiz. Bu deprem Malatya'nın ekonomisini de yerle bir edecek bir deprem olarak karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı.