'Eğitim riske atıldı'

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) gerekli tedbirleri almayarak, yüz yüze eğitimi riske attırdığını savunarak, Türkiye genelinde okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği ve gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı iddiasında bulundu.

'Eğitim riske atıldı'

Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen ve 6 Eylül’de yüz yüze eğitim yeniden başlatıldı. Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, sendika binasında yaptığı basın açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) gerekli tedbirleri almayarak, yüz yüze eğitimi riske attırdığını söyledi. Türkiye'de salgın nedeniyle bir yıl okullar kapalı kaldığını, bu süre zarfında tüm çağrılarına rağmen okulların fiziki altyapı sorunlarının giderilmediğini belirten Albayrak, "Derslik sayısı ihtiyaç oranında arttırılmamıştır. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 'Okullarda gerekli önlemleri aldık' ifadesini kullansa da, Türkiye çapında okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı gün gibi ortadadır. Yüz yüze eğitime en uzun süre ara veren birkaç ülkeden biri olmamıza rağmen, ciddi bir eğitim planlamasıyla yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlıkları yapılmamıştır. Öğretmen açıkları kapatılmamış, yeni okullar, ek derslikler inşa edilmemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitime geçileceğini aylar öncesinden belirlemişken, yardımcı hizmet personeli ile ilgili yeni bir atama ve çalışma yapmayarak, temizlik sorununu okul yöneticilerine havale etmeyi tercih etmiştir. Kırsal bölgelerde öğretmen ve okul yöneticisi olarak görev yapan binlerce arkadaşımız, asli görevleri dışında hizmetli ve memur çalışanlarının yapacağı işleri de yapmaktadır. MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasını hayata geçirmemiştir. Yeterli ek derslikler planlanmamış, ek öğretmen atamaları yapılmamıştır" dedi.

Sınıf mevcutları daha da arttırıldı

Albayrak, ek derslik ihtiyacını gidermek bir yana, yüz yüze eğitime başlandığı dönemde ilimizde onlarca okulun "depreme dayanıklılık güçlendirmesi" adı altında kapatıldığını, kapatılan okullardaki öğrencilerin farklı okullara dağıtılarak sınıf mevcutları daha da arttırıldığını öne sürdü. Tedbirlerin yetersi olması ile birlikte okullardaki vaka sayılarının her gün artış gösterdiğini ileri süren Albayrak, "MEB sıralamış olduğumuz bu tedbirleri almayarak yüz yüze eğitimin devamını riske atmaktadır. Tedbirler hızla hayata geçirilmezse bu oranlar daha fazla yükselecektir. MEB, önlem almamaya devam ettiğinde karşılaşabileceğimiz olası acı sonuçların sorumlusu olacaktır. Eğitim Sen olarak tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini ve kamuoyunu bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.