Çözüm olacak mı?

Türkiye'de son dönemde temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışı tüketicilerin tepkisini çekmekle birlikte artan hayat pahalılığı da yaşam şartlarını zorlaştırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği tarım kredi kooperatifleri bünyesinde açılacak olan 1000 marketin fahiş fiyat artışına çözüm olup olmayacağı merak ediliyor.

Çözüm olacak mı?

Türkiye'de tarım, mazot, elektrik, gübre, yem olarak kullanılan yağlı tohumlar ve mısır gibi ürünlerde dışa bağımlı hale geldi. Kur artışları sonucu ithalat pahalılaşırken çiftçinin maliyeti de katlandı. Diğer yandan yüksek fiyatları düşürebilmek için ise her defasında ithalat öne sürülüyor. Gıda fiyatlarındaki artışın tek bir nedeni olmadığına dikkat çeken uzmanlar ise uygulanan yanlış tarım politikalarının, tarımsal üretimdeki yüksek maliyetlerin, girdi fiyatlarındaki önlenemez yükselişin, dışa bağımlılığın, döviz kurundaki artışın, tarım ve gıda ürünleri ithalatının, finansman sorununun, israf ve kamu kaynaklarının doğru kullanılmaması gibi birçok nedeni olduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda zamların önleneceğini belirtmiş ve 2 gün önce de tarım kredi kooperatifleri bünyesinde Türkiye genelinde 1000 marketin açılacağını söylemişti. Özellikle gıda fiyatlarındaki fahiş fiyatlara karşı böyle bir adım atılacak olması hayat pahalılığının ve zamların önüne geçilip geçilmeyeceği ise merak ediliyor.

Hayat pahalılığı önlenmeli

Gıda fiyatlarındaki artış, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, hayat pahalılığı, Türkiye’nin bazı illerinde açılan ve sayıları 1000’e tamamlanması planlanan tarım kredi kooperatifleri marketleri ile ilgili gazetemize konuşan vatandaşlar, gıda fiyatlarındaki artışa Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinin sadece geçici çözüm olacağını dile getirerek, çözümün maliyet enflasyonunun önlenmesi, vatandaşın alım gücü ile birlikte üretimin artırılması, kamu kaynaklarının doğru kullanılması ve israftan kaçınılması gerektiğini vurguluyorlar.  Vatandaşlar, "Vatandaşın gelirini artıracak önlemler alınmalı. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Türkiye genelinde 1000 tane kooperatif mağazası açılacağı söylendi ama bunlar geçici çözümler. Bizim kalıcı çözümler üzerine kafa yormamız lazım. Kalıcı, yapısal ve ekonomik önemleri alıp uygulamaya geçmemiz gerekiyor. Ekonomi için bir an önce uygulanabilir gerçekçi politikaların ortaya çıkarılması gerekiyor. Gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesi için üretimin artırılması gerekiyor. Hayat pahalılığı önlenmeli. Önümüzde kış var. Eğer doğalgaza, elektriğe zam gelirse bu kış yandık. Doğalgaz ve elektriğe zam gelmesi demek iğneden ipliğe her şeye zam gelmesi demektir " ifadesini kullandılar