Çınar büyük düşünüyor

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt teknik kampüsü ile Battalgazi tarım kampüsü arasında yer alan mevcut tren hattının aktifleştirilerek İstasyondan direk Beylerderesi bölgesine raylı sistem üzerinden ulaşım vermeyi planladıklarını açıkladı. Çınar, 'Raylı sistem projemize gerek hükümetimizden gerekse de tüm şehirden destek bekliyoruz' dedi.

Çınar büyük düşünüyor

AK Parti Yeşilyurt Belediye Başkan adayı ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar gazetemizi ziyaret ederek, belediyenin çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çınar, Hoca Ahmet Yesevi Mahallesinde kentsel dönüşüme başlanıldığını ve Yeşilyurt’tan Battalgazi’ye raylı sistemle ulaşımda taşıma yapmayı düşündüklerini söyledi. Çınar ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:

Net Haber: Başkanım süreç içerisinde yaptığınız en önemli proje nedir?

Mehmet Çınar: Bu dönemde sosyal ve kültürel projeleri birazcık daha önemsedik. Özellikle kentsel dönüşüm başta olmak üzere, Millet Kıraathaneleri,  tut elimden yaşlı, evde bakıma muhtaç ihtiyaç sahibi olan hemşerilerimizin yanına gittik onlarla ilgilendik. Destek verdik yardımcı olduk. Bizim için bu dönemde öne çıkan verimli projelerimizden birisi kentsel dönüşüm projesi oldu.

Net Haber: Başkanım, kentsel dönüşüme nerden başladınız ve şimdi hangi aşamaya gelindi?

Mehmet Çınar: Kentsel dönüşümü Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde 345 dönümlük bir alanda başlattık. Bunu da etaplara böldük. İlk aşamada 345 dönüm alana 386 konut, işyeri, mahalle muhtar binası, Millet Kıraathanesi alanı yapılacak. Hemşerilerimiz taşındıktan sonra memnun kalırlar ise geri kalan diğer etapları devam ettireceğiz. Eğer toplu bir memnuniyet yoksa projeyi değiştireceğiz. Ya da vatandaşın kendi isteğine göre ayarlayacağız. Şu an için 386 konut bir anlamda örnek olacak şekilde planlandı. Bu proje diğer projelerin taslağı olacak nitelikte bir çalışma oldu.

CİDDİ BİR BÜTÇE GEREKTİRİYOR

Net Haber: Başkanım, kentsel dönüşüme Yeşilkaynak Mahallesi dahil edilecek mi?

Mehmet Çınar: Kentsel dönüşüm büyük bir kaynak ve ciddi bir bütçe gerektiriyor. 5-10 bölgeden birden başlatma gücümüz yok. O kadar büyük aktif e-ticaret sermayemiz yok, ama bölgesel olarak hem örnek teşkil etsin hem diğer yerlere de bu anlamda neler yapılabilir. Bunun değerlendirmesini yapıyoruz. Şuanda Hoca Ahmet Yesevi Mahallemizde 386 konut ve etrafındaki müştemilatlarla birlikte inşaatımız devam ediyor. Yüzde 50 seviyelerine ulaştık. O bölgede de biraz sıkıntılı geri dönüşüm alanında imar izni vermiyoruz zaten biz yapıyoruz.

Net Haber: Başkanım, Beylerderesi şehir parkı yapımı hangi aşamada?

Mehmet Çınar: Doğu Anadolu'nun en büyük projesi 1 milyon 350 bin metrekarelik devasa bir proje Bunun 200 bin metrekaresini 2018 yılında bitirdik. Bu sene en az hedefimiz 200 bin metrekare. Bu parkın içerisinde adrenalin park var, açık hava savaş makinaları müzesi, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, Yeşilyurt Belediyesi Sosyal Tesisleri, düğün salonu, restoran hizmeti alabilecekleri mekanlarımız var. Ayrıca kendilerinin de yine piknik yapabilecekleri alanlar oluşturduk.

PROJELERİNİ TEK TEK AÇIKLADI

Net Haber: Başkanım, yeni dönemde yapılacak en büyük proje nedir?

Mehmet Çınar: Beylerderesi alanında yer alan bölgede, Beylerderesinden alıp Çırmıktı’daki tarihi cami ile de birleştireceğiz. O aradaki üç buçuk kilometrelik yolu sağlı sollu yürüyüş yolları, rekreasyon ve dinlenme alanları, bisiklet yolları şeklinde düzenleyeceğiz. Oradan tarihi camiye ulaşıp tarihi caminin önündeki alanları da kamulaştıracağız. O bölgede tarihi tescili evlerimiz var. Bu evleri satın aldık. Şuan restorasyonlarını yaptırıyoruz, bitmek üzere. Orada yine sosyal tesisimiz olacak yöresel yemek yapıp ikram edildiği satıldığı alanlar olacak. Butik otelimiz olacak. Kültür öğelerimiz olacak.  Millet Kıraathanemiz olacak. Bir de köy pazarı olacak o bölgede. O bölgeyi bütünleştirir bir Çırmıktı kentsel tasarım projesi ile orada sudan da istifade ederek su ile ilgili mesela bizim akvaryum projemiz var bölgemizde. Su altı dalış sporlarının yapılabileceği bir alanımız var. O bölgede oluşturacağımız yüksek konaklama dediğimiz farklı forumda dinlenme ve macera parkları da yine o civarda düşünüyoruz.  Çünkü orası yeşilin korunması noktasında çok önemli bir merkez.

ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN RAYLI SİSTEM

Net Haber:  Başkanım, kısa bir süre önce gündeme getirdiğiniz Raylı sistem konusunda bilgi verir misiniz?

Mehmet Çınar: Turgut Özal Üniversitesi iki tane Kampüs alanı var. Doğudaki Kampüsü tarım kampüsü bir adlandırabiliriz. Şu anda kullandıkları ve ağırlıklı tarım ürünlerinin organizasyonun yapıldığı araştırmaları bilimsel çalışmaların yapıldığı bizim Beylerderesi hemen bitişiğinde eski üniversite alanı vardı.  Oranın alanı 300 bin metrekare idi. Sonrasında Milli Emlak'tan da bir kısım alan daha eklendi. Belediyemize ait orada gayrimenkuller vardı araziler vardı onları da yine üniversite alanına ekletme kaydıyla bir tek şartım vardı. Rektör hanıma dedim ki eğer burayı Teknoloji Fakültesi yaparsanız iyi olur. Çünkü artık biz bir kamyon kayısı satıyoruz bir cep telefonu alıyoruz. Bir kamyon kiraz satıyoruz vişne satıyoruz bir televizyon alıyoruz yada alamıyoruz. Klima alamıyoruz, teknoloji noktasında çok gerideyiz. Tarım ürünleri de teknoloji de para etmiyor. Sanayinin yakın olmasından dolayı yeni fakültelerin olduğu alanların ulaşımı ile ilgili üniversiteden şu öneride bulundum. Başınıza bizim yapabileceğimiz bir proje değil ama Malatya bizi ilgilendiren ve şehrin batısında olduğumuz için bizi ilgilendiren özel bir yer. Battalgazi’deki tarım Kampüsü ile Turgut Özal Üniversitesi'nin Yeşilyurt'taki teknoloji kampüsü arasında bizim zaten Battalgazi de gelip de Yakınca dan geçen demiryolu tren hattımız var.

ULAŞIMA DİNAMİZM KAZANDIRILACAK

Net Haber: Başkanım ulaşım ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Mehmet Çınar: Bir de şuanda devam eden Kuzey Çevre yolu inşaatımız var. Kuzey Çevre yolunun güzergahı üzerinde 21 tren yolu eklemek kaydıyla bu atıl durumda boş kalacak olan tren raylarını da yeni üniversitenin ulaşımı için hem şehir içerisinde toparlayıcı bir göre olur hem de Battalgazi’den Hatunsuyundan Kemer köprüden geçip Kaynarca, Çarmuzu çevre yolunun altını geliştirebilecek tarzda raybüslerle indir bindir, bindir duraklarına bekletiriz. Hava Lojmanları kavşağından Bostanbaşı kavşağına yine alt tarafta Özsan Kavşağına gidip en son yakınca ana Anemon Otel'in Oradan da bir durak verip, üniversiteye hemen karşıda 5 dakikada ulaşabilecek şekilde yeni bir ulaşım dinamizmi şehre kazandırılabilir. İkincisi de orada bizim tarihi köprümüz var. Sultan Abdülhamit Han tarafından yaptırılan iki tane köprümüz var Bir tane de tünelimiz var İkisi de tarihi korumak adına Onun yükünü de azaltırsak sadece yolcu ve nostaljik tren raybüs tarzı bir sistemle orayı katılmak istiyoruz.

Net Haber: Başkanım yeni dönemde revizyon yapılacak mı?

Mehmet Çınar: Evet düşünüyoruz. Daha dinamik daha genç odası daha aktif sözünde duran dediğini yapan organizasyon kabiliyeti yüksek elamanlar düşünüyoruz. Biz iyiyiz ama daha iyisini düşünüyoruz.  

Net Haber: Başkanım belediyenize gelir getirecek projeleriniz var mı?

Mehmet Çınar: Yani şöyle söyleyeyim, bizden özellikle hemşerilerimiz bizi önemseyip seçecekler. Biz de tabii ki hemşerilerimizin ne derse onların dediklerini yapacağız ama bölgemizde tarım ve hayvancılık ürünlerine doğal ürünleri satış noktaları arttıracağız. Yöresel ürünlerin bulundurup, dışarıdan gelen misafirlerimize turizmi canlandırmak adına ikram edeceğiz. Bir de biliyorsunuz bölgelerimizi geliştirme adına farklı yerlerde konut üretimlerimiz olacak. Kaynarca'da mesela düşündüğümüz konut üretimleri var. Gazetemizin imtiyaz sahibi Ahmet Keskin de, Başkan Mehmet Çınar ve beraberinde AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ekrem Dağ ile Yeşilyurt belediye meclis üyesi adayı Nusret Aslan’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.