Çiftçiyi kurtarın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası Heyeti, Malatya Ziraat Odaları ile tarımsal sorunlarla ilgili görüştü. Üreticilerin sorunlarla boğuştuğunu dile getiren Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, 'Gübre fiyatları yüzde 100 artıyor. İlaç fiyatları yüzde 200 artıyor. Su fiyatları yüzde 100 artıyor. TBMM çatısı altında olan vekillerimizin, siyaseti bir kenara bırakarak, çiftinin yanında olmasını ve çiftçiyi borç batağından kurtarmanızı talep ediyoruz' dedi.

Çiftçiyi kurtarın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası Heyeti, Malatya Ziraat Odaları ile tarımsal sıkıntılarla ilgili görüştü. Görüşmede sıkıntıları dile getiren Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, üreticilerin sorunlarla boğuştuğunu söyledi. Malatya’da gerçekleştirilen 300 milyon dolar ihracatın 250 milyon doları kayısıdan oluştuğuna dikkat çeken Kılıç, "Bu nedenle bizim olmazsa olmazımız kayısıdır. Malum olduğu üzere tarımda üstü kapalı bir fabrika olarak çalışıyoruz. Her türlü doğal afete açığız. Bir yıl don olur, bir yıl tozlaşma olmaz. Üreticimiz borç batağına altına girmektedir. Üreticimiz götürüp bu parayı tatilde ya da kumar borcu ya da güzellik salonlarında manikür pedikür yaptırmıyor. Üreticimiz ekiyor pazar bulamıyor, batıyor. Şu anda Türkiye genelinde eğer özel bankaları da katacak olursak 200 milyar çiftçi borcu var. Çiftçi borçlarımız ile ilgili meclise bir önerge de verildi. Bu arada herkese görev düşüyor. TBMM çatısı altında bulunan tüm vekillerin sizin aracılığınızla sesleniyorum. Biz diyoruz ki çiftçinin siyaseti olmaz. Çiftçi bu ülkede 83 milyon insanı doyuruyor. 35 milyon turisti doyuruyor. 6-7 milyon mülteciyi doyuruyor. Her şey çiftçinin omuzları üzerinde. Ama artık girdi maliyetlerini elinde de artık üretici üretemez duruma geliyor. Türkiye'de sanayicisi olsun, ticaret erbabı olsun, ithalat, ihracatçı olsun, memuru, işçisi olsun herkes siyasetçiler dahil sivil toplum kuruluşları dahil biz çiftçiyle helalleşmesek artık akıbeti ne olur siz düşünün" diye konuştu.

Üretici sıkıntıda

Kılıç, üreticilerin yaşadığı sıkıntılara değinerek, "Gübre fiyatları yüzde 100 artıyor. İlaç fiyatları yüzde 200 artıyor. Su fiyatları yüzde 100 artıyor. Üretici üretiyor götürüyor tarlada soğanın, patatesin kilosunu 25 kuruştan veriyor. Markete kadar 2 lira oluyor. Bugün İstanbul’da Ramazan pidesi 4 lira diyorlar. Biz üretici olarak 330 gram buğdayı bin 600 liradan ekmeklik buğdayı sattık. Kilosunu 50 kuruşa verdik. 50 kuruş niye 4 lira oluyor. Bu makasın açığını kim kapatacak. Hem üretici mağdur, hem tüketici mağdur. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Bilhassa siz Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yasama yapan tüm vekillerimizin bu ortamda çiftinin yanınızda olmanın siyaseti bir kenara bırakarak, çiftçiyi borç batağından kurtarmanızı talep ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Çiftçinin hakkı yeniyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise, tarımın bir milli mesele olduğunu vurgulayarak, "Yani bunun siyaseti olmaz. Yıllardır söylüyoruz, yıllardır konuşuyoruz. Diyoruz ki çiftçimiz çok zor durumda. Çiftçi bugün Tarım Kredi Kooperatifi borcunu ödemiyor. Bunu keyfinden mi ödemiyor. Bunu nasıl ödeyecek. Şimdi burada konuşurken tam ne yapılması gerektiğini, ilgili milletvekili arkadaşlarımıza söylerseniz biz de bunu takip ederiz.  Senelerdir çiftçinin hakkı yeniyor. Şu anda. Bu ülkede her bir çiftçi ailesine devletin 70 bin lira borcu oldu. Bunun sürekli altını çizerek söylüyoruz. Çiftçinin gerçekten sorunlarının çok ciddi olduğunu biliyoruz" ifadesini kullandı.