Ceviz üretimi artmalı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, ülke genelinde ceviz üretiminin arttırılması gerektiği açıklamasına Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek'ten destek geldi. Çiçek, ceviz ve bademde ithalatçı bir konumda olduğumuzu hatırlatarak, 'Bu tür alanların genişlemesi ile beraber, kendine yeten, hatta ihracatçı duruma gelmemiz açısından önemli' dedi.

Ceviz üretimi artmalı

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, üretimin, yeşil alanların çoğalması, boş arazilerin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Çiçek, projenin uygulanmakta olup, yeterli olmadığının belirterek, “Proje bazında ürün çeşitlendirilmesi, boş arazilerin değerlendirilmesi açısından çok önemli bir faaliyet. Bu faaliyetler, bölgemiz için önem arz eden faaliyetlerdir. Bunun iki ayağı vardır. Birincisi, ceviz, badem gibi çeşitlerde genel olarak ithalatçı konumundayız. Bu tür alanların genişlemesi ile beraber, kendine yeter, hatta ihracatçı duruma gelmemiz açısından önemli. Diğer bir önemi de, atıl halde bulunan, boş arazilerin ya da başka amaçla değerlendirilemeyen arazilerin, bu maksatla değerlendirilmesi hem ülkenin ürün çeşitlendirilmesi, hem üretimin artması, hem de yeşil alanların arttırılması açısından önemsediğimiz bir konu. Çünkü badem ve ceviz türü ağaçlar orman emvali ürünler olduğu için hem kültürü yapılmış meyve ağaçları açısından, hem de yetiştirici açısından yeşil alanların genişlemesi çok önemli.  Bu geçmişte amaçlanan bir projeydi. Özel ağaçlandırma kapsamında Orman Bakanlığı bu projeyi ciddi anlamda destekliyordu. Ama bunun genişletilmesi, belki prosedürünün belki daha basitleştirilmesi, insanların ulaşılabilir ve uygulanabilirliğinin kolaylaştırılması, bu tür faaliyetlerin yaygınlaşmasına sebebiyet verecek. Biz bu olaya gerek ürün çeşitlendirilmesi, gerek üretim, gerekse de ithalatçı olduğumuz konumdan kazanç sağlayacağız. İnsanlar için vazgeçilmez olan bir meyvenin kendine yeter hale getirilmesi açısından önemsediğimiz bir konu. Aslında bu proje geç kalmış bir proje’’ diye konuştu.

Ceviz Malatya iklimine uyumlu

Cevizin Malatya iklimine uyumlu olduğunu dile getiren Çiçek, “Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Ancak bu ceviz fidanını dikimi yapıp 3 yıl sonra hiç su verilmeyeceği anlamına gelmez. Yazın yağış dağılışına göre kurak dönemlerinde ağacın beslenmesi için 2-3 sefer su verilmesi uygun olacaktır. İlkbaharda toprakta yeterli nem olduğu için ağaçlar hızlı bir şekilde büyür ve geniş yaprak yüzeylerine sahip olur. Ancak topraktaki bu nem daha sonra kaybedilirse sürgün gelişimi yavaşlar, tepe tomurcukları erken oluşur ve büyüme bir müddet sonra durur. Bu yüzden toprak neminin iyi ayarlanması gerekir. Bunun yanında nemini alamayan ağaç ilkbahar sonu ve yaz başında oluşmaya başlayan tomurcukların küçük kalmasına neden olur. Bu da gelecek ilkbaharda yeni sürgünlerin küçük kalmasına ve hatta etkilenen çiçek tomurcukları ise meyve oluşumunu sağlayamaz. Bu etkilerden dolayı sulamayla ceviz fidanı dikimi ve bakımı işini en baştan sıkı tutup dikkate almak gerekir’’ ifadelerinde bulundu.