Bizi müteahhidin kucağına attılar
Malatya Zahireciler Esnaf Odası Başkanı Bülent Artun, Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşilyurt ilçesi Yaka Mahallesinde yapımına başlanan buğday pazarında satışa çıkarılan dükkanların fiyatlarının aşırı uçuk olduğu belirterek, 'Bir kilo buğdaydan esnafın kazancı 30-40 kuruş, 2 trilyon kazanmak için kaç yıl geçer hesaplasınlar' dedi.
Kayısı ve buğday pazarı esnafının ticaret yapılabilmesi ve dükkan sahibi olabilmesi için Malatya Büyükşehir Belediyesi MESTON AŞ.'nin yapımını üstlendiği, daha sonra bir başka firmaya verdiği 'Yeni Şire Pazarı ve Buğday Pazarı'ndaki dükkanların satış bedelinin çok yüksek olması sonrası geçtiğimiz günlerde borsa üyeleri projeden çekildiklerini açıklamışlardı.
Tamamen rant amaçlı
Son günlerde kamuoyunu oldukça meşgul eden Yeni Şire Pazarı ve Buğday Pazarı’ndaki dükkanların 2 milyon liradan satılacağı iddiasıyla ilgili gazetemize konuşan Malatya Zahireciler Esnaf Odası Başkanı Bülent Artun, Yeni bir Buğday Pazarı yapılması için yıllarca taleplerde bulunduklarını, taleplerinin gerçekleşmesini dört gözle bekledikleri anda açıklanan rakamlarla pazarın esnafın talebi için değil de rant uğruna yapıldığını savundu. Yapımına başlanan 'Buğday Pazarı'nın yerini de eleştiren Artun, "Buğday Pazarı şehrin oldukça dışında olduğu için bizim orada iş yapmamız en az on yılı bulur. Verilen fiyatlar buğday pazarı için fahişten de öte. Bir kilo buğdaydan esnafın kazancı 30-40 kuruş. 2 trilyon kazanmak için kaç yıl geçer hesaplasınlar. Zaten burada bulunan esnafın 300 milyar sermayesi olanda var 500 milyar sermayesi olanda var. Yani alacak olan adam sayılı. Parmak gösterilecek kadar az. Onun için biz bu projeden çekildik. Uzak olmasını öncelikle arpacılar kabul etti. Çünkü arpacıların tezgahta satma gibi bir sıkıntısı yok. Bunlar arabalarıyla her aksam besicilerin kapısına götürüyorlar. Ama diğer esnaf müşteri bekliyor. Burada 10 tane arpacı 100 tane esnaf var. Fiyatları çok yüksek bulduk. Hatta fiyatları son dakikaya kadar öğrenemedik. Bize baştan söyleselerdi bu fiyatlara mal oluyor biz bu işe başından karşı çıkardık. En azından yeri kendimiz yapardık" diye konuştu.
Belediye bizi müteahhidin kucağına attı
Belediyenin esnafı müteahhittin kucağına attığını öne süren Artun, "Belediye diyor ki biz müteahhit değiliz biz müteahhitte verdik. Müteahhitte taşerona vermiş zaten. Belediyeyle hiçbir işimiz yoktur şuanda. Taşeronda istediği fiyatı söylüyor. İki ay bize zaman tanıyor. İki ay içinde alan aldı almazsan dilediği kişiye satmakta serbesttir. Bize tehdit vari konuşmasın. Satsın direk. Bu şekilde esnafa zarar. Biz bu şekilde hiçbir esnaf alamaz. Biz yerimizde kalırız. Bizim hiçbir şekilde şehir trafiğine bir zararımız yoktur. Burada tır dönmüyor diyorlar. Eğer tır dönmüyorsa gelip meydanı yıksınlar. Meydanla esnafında fazla bir işi yok. Çoğunun deposu var. Meydanı yıksınlar tır da girsin uçakta insin. Buraya bir tadilat yapıp burada devam ederiz. Bu fiyatlar olursa kimse gitmez. Biz oraya gitsek 10 yılda kendimizi toparlayamayız ve o parayı da ödeyemeyiz. Bize diyorlar ki 18 ay 0 faiz taksit. Bunu 18 ödeyebilecek peşinde öder zaten. Ayda 130–140 bin liraya tekabül ediyor. Esnaf bir kilo buğdaydan 30 kuruş kazanıyor. Çevre ve şehircilik bunun maliyetini çıkardı. Metrekare başı bin 500 ile bin 700 arası. Dükkanların metrekaresi hesaplansın ona göre dükkanlar satılsın. Bu işin arkasında kimler varsa ortaya çıksın. Bu rant işi gözüküyor. Bu esnafa yönelik değil tamamen rant amaçlı" şeklinde konuştu.
Buğday fiyatları günlük artıyor
Buğday fiyatlarında günlük artış yaşandığına dikkat çekerek, "Buğday fiyatları günlük tırmanıyor. Borsa gibi olduk aynı. 20 gün önce bir kilo bulgur 7,5 liraydı bu gün 9 lira. Günlük zam geliyor. Şuanda fırıncılar zarar ediyor ekmekte. Mercimek ve buğday anormal şekilde sürekli artıyor. Diğer ürünler normal bir şekilde zamlandı. Dışarıdan gelen buğdayın sadece un fabrikalarına yaradığını biliyoruz. Müdahale olmaz ise yükselme devam edecek. Borsa gibi günlük yükseliyor. Buğday yükselince de bulgura una ekmeğe haliyle zam geliyor" ifadesini kullandı.