Birincilik Malatya'daydı, Malatya ikinciliği de kaptırmadı...!

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, geçtiğimiz Ocak ayında yapılan dünyanın ilk 6'lı karaciğer naklinin ardından ikinci 6'lı çapraz naklini de başarıyla gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Birincilik Malatya'daydı, Malatya ikinciliği de kaptırmadı...!

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün 26 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirdiği dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatının ardından, ikinci 6’li çapraz karaciğer naklide 11 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Karaciğer hastalarının vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına gelen 6’li çapraz karaciğer ameliyatlarını ikincisini Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz duyurdu.

Birincilik Malatya'daydı ikinciliği de kaptırmadı!

Malatya Yenises Gazetesinden Burhan Karaduman'ın haberine göre, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Çapraz karaciğer naklinde Dünya liderliğimizi pekiştirmenin gururunu yaşıyoruz. Dünyanın ilk dört 4’lü ilk iki 5’li ve ilk 6’lı çapraz nakillerinden sonra ikinci 6’lı çapraz naklini de bugün başarı ile gerçekleştirdik” ifadeleri ile son durumu kamuoyu ile paylaştı.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, daha önce de ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakillerini de başarıyla hayata geçirmişti. Karaciğer nakillerinin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor.

Birincilik Malatya'daydı ikinciliği de kaptırmadı!

İnönü Üniversitesi için Boston College’dan Türk ekonomi profesörleri Tayfun Sönmez ve  M. Utku Ünver’in geliştirdiği “Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Karaciğer Nakli Sistemi” ile İnönü Üniversitesi’nde 4’lü, 5’li ve 6’lı çapraz karaciğer nakilleri dünyada ilk kez tıp tarihine geçti. 

Bakan Koca duyurmuştu

Birincilik Malatya'daydı ikinciliği de kaptırmadı!

İlk 6’lı çapraz karaciğer nakillerini Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca duyurmuş ve  şu açıklamayı yapmıştı, “Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsünde yapıldı. Daha önce de ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakilleri bu merkezde gerçekleştirilmişti. Çapraz nakil ameliyatları, hastaların vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor.”