'Bir dokunduk bin ah işittik'

Bir dizi ziyaret için Malatya'ya gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, esnafları ziyaret ederek, esnafların sorun ve sıkıntılarını dinledi. Esnafın uzun zamandır unutulduğuna dikkat çeken Akşener, esnafın ortak sıkıntısının ekonomi olduğunu söyledi. Akşener, 'Elektrik parası, BAĞKUR, zamlar ve zincir marketlerden bütün esnaf gurupları şikayetçi. Aybaşında hem doğalgaza, hem elektriğe zam yapıldı. Bir dokun bin ah işit' dedi.

'Bir dokunduk bin ah işittik'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bir dizi ziyaret için geldiği Malatya da, Battalgazi ilçesi Milli Egemenlik Caddesi'nde esnaf ziyareti gerçekleştirerek sorun ve talepleri dinledi. Akşener, vatandaşlarla sohbet ederek, fotoğraf çektirdi. Ziyaret sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Akşener, esnafın zamlardan şikayet ettiğini belirterek, hem doğal gaza hem de elektriğe zam yapıldığını anımsattı.

Seçmen velinimet olmaktan çıktı

Akşener, uzun yıllar önce politikaya başlamış bir siyasetçi olduğunu anımsatarak, "Gördüğüm bir şey oldu. ANAP, DYP ki, Malatya bunu en iyi bilen bir şehirlerden birisidir. ANAP, DYP rekabet vardı. Ama hem ANAP, hem de Doğruyol Partisi hizmet üzerinden rekabet yaparlardı. Dolayısıyla seçmen velinimetti. Valla seçmen olarak façamızı aşağıya alırdınız. Şimdi burada müşteri velinimet. Seçmeninde velinimet olması lazım çünkü siyasetçi tarafı nedir? İsteyen taraftır. Uzun bir zamandır seçmen velinimet olmaktan çıktı. 'Şuculuk, buculuk üzerinden politika yapılıyor. Kolay oy alınıyor, o harika bir şey, dert dinlenmiyor. Türkiye'de makineler çalışır, fabrikalar çalışır üretir ama bunu satacak esnaf olmasa ne ile satacaksınız. Dolayısıyla esnaf tam orta bir yerde ekonominin bel kemiğidir. Tahminimizden öte esnaf istihdam ortaya koyar. Bakın kaç kişi birden bu mağazada çalışıyor ve evine bakıyor.  Esnafı uzun bir zamandır unuttuk. O nedenle oraya dikkat çekmek sadece ve sadece esnafın derdini konuşmak için yola çıkmıştık. Üzerine pandemi geldi. Tamamen esnafların üzerinden iktidarı uyardığımız, şunlar, şunlar talep ediliyor değimiz, benim gurup konuşmalarına koyduğum, milletvekili arkadaşlarımızın kanun teklifi, soru önergesini verdiği bir sistemimiz var. Bugünde burada Malatya merkezdeyiz" diye konuştu.

Bir dokun bin ah işit 

Akşener, yerel basının sıkıntılarının konu olduğu bir gurup toplantısı da yapacağını söyledi. 'Esnafın ortak sorunu nedir' sorusuna yanıt veren Akşener, "Elektrik parası zincir marketlerden bütün esnaf gurupları şikayetçi. Hele de beyaz eşya ve kırtasiye satan esnaflar feci durumda. Pandemiyle birlikte bu elektrik parası, kira stopajı pandemiyle birlikte temel talepler şu kira yardımını direk istediler, biz onların taleplerini gündeme getiriyoruz. Çalışan başına bir 10 bin lira önermiştik bir yıl ödemesiz, faizsiz çalışan başına bir para verilmesini istediler. Esnafın birde şöyle bir sorunu var, aldıkları ürünlerinin her birinin pahalandığını, buna karşılık müşterinin de alım gücünün düştüğünü söylüyorlar. Sadece kapanma meselesi değil, tamam o vurdu ama ondan öncede kırılgan bir ekonomi vardı. Esnaf, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını istiyor, verilen kredilerin 1 yıl daha ödemesinin uzatılmasını istiyorlar. Bunlar yapılabilir mi? Yapılabilir. Siyasi rekabeti biz hizmet üzerinden, proje üzerinden, milletin derdi üzerinden yaparsak fayda sağlarsınız. Stopajın yüzde 10 inmesinin sebebi esnafın talebidir. Devamlı söyledik. Ondan sonra geldi iktidar kontrol etti, hakikaten böyle bir talep var. Esnaf tamamını indirmelerini istemişti ama yüzde 10'a kadar indi. Şimdi çıkacak yukarı. Bunun kalmasını istiyorlar. BAĞKUR primlerine ve zamlardan çok şikayet var. Aybaşında hem doğalgaza, hem elektriğe zam yapıldı. Bir dokun bin ah işit. Özellikle kadınların derdi çok büyük. Onlar yüksek sesle sizin karşınızda konuşamıyor ama kulağıma konuşuyorlar. Esnaf ayrıca çocuklarının işsizliğinden, üniversite mezunu gençlerin, kendi evlatlarının işsizliğinden çok şikayetçi. Bu dükkanda sormadım ama başka dükkanlarda soruyorum ne kadar et alabiliyorsunuz? Öyle cevap verenler var ki, Kurban bayramında, 2-3 ayda bir. Alanlar var. Et alabilmek refahın göstergesidir" şeklinde konuştu. 

Kanal İstanbul kalıcı istihdam yaratmıyor

Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak Akşener, "Kanal İstanbul'la ilgili olarak başından beri bir tutumumuz oldu. Oda, milliyetçi demokrat ve kalkınmacı bir partiyiz. Dolayısıyla yatırım yapılmasına, mega projeye, dış dünyadan gelecek yatırımcıya itirazımız yok. Fakat yatırımlarla ilgili şu soru sorulur genellikle bu doğru bir yatırım mı? Birincisi istihdam yaratıyor mu? İnşaat yapıldığı dönemde geçici yaratıyor, kalıcı istihdam yaratmıyor. Üretime cevap veriyor mu? Üretim oluyor mu? Hayır.  Vatandaşın refahına katkıda bulunacak mı? Hayır. Bütün ekonominin buna verdiği cevap hayır, hayır, hayır. Dolayısıyla oraya 20-50 milyon dolar yatırılan parayla kim kazanıyor diye baktığınızda orada müteahhitler kazanıyor, yer kapatmış insanlar kazanıyor" dedi. Daha sonra Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerini ziyaret eden Akşener, akşam saatlerinde kentten ayrıldı.