Barajların doluluk oranı arttı

DSİ Elazığ 9'uncu Bölge Müdürü İlker Arslan Malatya'da bu yıl yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranının arttığını belirterek, 'İlimizdeki barajların bugün itibariyle ortalama aktif doluluk oranı yüzde 45'dir. Bu oranın kar erimeleriyle daha da artacağını düşünüyoruz' dedi.

Barajların doluluk oranı arttı

DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, 2018 yılı içinde DSİ Malatya Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaları Yeşilvadi Beylerderesi Barajı yanında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.  Toplantıya, DSİ Malatya 92. Şube Müdürü Arif Tüfekçi, DSİ Kontrol Mühendisi Mihraç Yuşan, Barajlar ve HES Şube Müdürü Dilek Aydın katıldı.

Barajların doluluk oranı yüzde 45’dir

Arslan, burada basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunarak, Malatya’nın Türkiye ortalamasının altında yağış almakta olduğunu söyledi. Arslan, “İlimizin yıllık yağış ortalaması 378 mm‘dir. 1 Ekim 2018 - 29 Şubat 2019 tarihleri arasını kapsayan su/tarım yılı yağış ortalaması 277 mm olarak gerçekleşmiştir. İlimizdeki barajların bugün itibariyle ortalama aktif doluluk oranı yüzde 45’dir. Bu oranın kar erimeleriyle daha da artacağını düşünüyoruz. 2018 yılının aynı günü bu oran yüzde 17,1 olmuştur. Malatya ilimizin 391 bin 541 hektar sulanabilir arazi varlığı mevcuttur. DSİ'ce etüt edilen 193 bin 451 hektar arazinin 167 bin 221 hektarı teknik ve ekonomik olarak sulanabilir arazi vasfındadır. Bu arazilerin yüzde 55‘i işletme aşamasındaki, yaklaşık yüzde 5’i inşaat aşamasındadır. Kalan yüzde 40‘ın sulanması için planlama ve proje aşamasında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir” diye konuştu.

1 Milyar 691 Milyon TL yatırım yapıldı

Malatya da yapılan yatırımlarla ilgili bilgiler aktaran Arslan, “ Malatya ilimizde bugüne kadar 12 adet baraj, 2 adet gölet, 22 adet sulama ve 108 adet taşkın koruma tesisi DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılmıştır.  Son 15 yılda DSİ Genel Müdürlüğünce Malatya ilimize 1 Milyar 691 Milyon TL yatırım yapılmıştır. Bu dönemde 8 adet baraj, 1 adet gölet, 9 adet sulama ve 46 adet taşkın koruma tesisi tamamlanmıştır. Tamamlanan bu tesisler ile toplam 327 bin 720 dekar tarım arazisi sulamaya açılmış, çitçilerimize yıllık 210 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmış,43 adet yerleşim yeri ile 2.740 dekar tarım arazisi taşkın zararlarından korunmuştur. DSİ Yatırım Programındaki ‘Büyük Su İşleri’ kapsamında Malatya ilimizin inşaatı devam eden 3 adet projesi mevcuttur. Bu yatırımların bedeli 720 Milyon TL’dir. Bu projelerden; 1.Kapıkaya Projesi kapsamındaki Kapıkaya Turgut Özal Barajı Sulaması ile toplamda 40 bin dekar zirai arazi sulanacaktır. Bugün itibariyle projede yüzde 97 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup 36 bin dekar alan sulama amaçlı işletmeye hazır hale getirilmiştir. Kalan 4 bin dekar alan ise sulama sezonu öncesi işletmeye hazır hale getirilecektir.  2.Kuruçay Projesi ile Yazıhan ilçemizin toplamda 120 bin 600 dekar zirai arazisinin sulanması sağlanacaktır. Proje kapsamındaki Boztepe Sulaması ile cazibeli olarak 92 bin 300 da alan işletmeye hazır hale getirilmiştir. Projenin kalan 28 bin 300 da alanı pompajla sulanacak olup inşaatı için Boztepe Pompaj Sulaması işi ihale edilecektir. 3.Yoncalı Projesi ile Arguvan ilçemizin 17 bin 90 dekar zirai arazi sulanacaktır. Projenin su kaynağı olan Yoncalı Barajının inşaatında yüzde 80 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Temelden yüksekliği 98 m olan baraj tamamlandığında 133 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip olacaktır. 2019 yılı inşaat sezonunda barajın kaya dolgusu tamamlanarak ön yüzü beton kaplanmaya hazır hale getirilecek, eksik olan dolu savak ve vana odası imalatları tamamlanacaktır. 2022 yılında Yoncalı Barajımızda su tutulması hedeflenmektedir” dedi.

Beylerderesi’nde su tutulmaya başlandı

Arslan, Beylerderesi üzerinde yapılan barajın ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Büyük Su İşleri başlığı kapsamında yer alan arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projelerimiz de devam etmektedir. Malatya Darende Gökpınar 1. Kısım ve Yazıhan Ovası AT ve TİGH çalışmaları ile yaklaşık 27 Bin hektar arazinin toplulaştırma işlemleri tamamlanmıştır. Malatya ilimizin çalışmaları devam eden 3 adet arazi toplulaştırma işi mevcuttur. Darende ve Doğanyol, Arguvan Yoncalı ve Malatya I. Kısım (Battalgazi, Kale ve Yeşilyurt) AT ve TİGH işlerimiz tamamlandığında toplam 112 Bin hektar arazinin toplulaştırılması sağlanacaktır. DSİ Yatırım Programındaki “Küçük Su İşleri” kapsamında Malatya ilimizin inşaatı devam eden 23 adet yapım işi mevcuttur.11 adet gölet, 9 adet gölet sulaması, 1 adet yer üstü sulaması ve 2 adet taşkın koruma işinden oluşan bu yatırımların bedeli yaklaşık 405 Milyon TL‘dir.  Küçük Su İşleri kapsamında inşaatı devam eden ve yatırım bedeli 37 milyon TL olan Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajında su tutulmaya başlanmıştır. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluğunda yapılan barajlardan gövde tipi silindirle sıkıştırılmış beton olan ilk ve tek barajımızdır. Barajımızın gövdesi temelden 50 m yüksekliktedir. Depolama kapasitesi 5 milyon m3’tür. Barajımız ile birlikte mansabında bulunan mahalli sulamalara ait 6 bin 220 dekar tarım arazisi için düzenli su sağlanacaktır. Dekar başına bin 92 TL gelir artışı ile yıllık 6 milyon 792 bin 240 TL milli ekonomiye katkı sağlanacaktır. Ayrıca baraj gölalanı çevresinde park ve rekreasyona müsait alanlar oluşacaktır. Rezervuarında kalan TCK’ya ait servis yolu ve köprünün röle asyönü işi ayrıca ihale edilerek proje tamamlanacaktır” İfadelerine yer verdi.