Balda hayal kırıklığı

Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği İl Başkanı Ali Çolak, bal rekoltesini bu yıl çok düşük beklediklerini belirterek, 'Geçen yıl da rekoltemiz düşüktü, Bin 350 ile bin 500 ton arasındaydı. Bu sene ise, 600 ton civarında bal bekliyoruz. Çiçek iyiydi fakat boş çıktı' dedi.

Balda hayal kırıklığı

Gazetemize 2019 yılı bal rekoltesiyle ilgili değerlendirmelerde bulanan Çolak, hava şartlarının dengesizliğinden kaynaklı rekoltenin düşük beklediklerini ifade etti. 2019 yılının arıcıların beklentisinin çok gerisinde bir yıl olacağını söyleyen Çolak, “Bu yıl bal rekoltesini çok düşük bekliyoruz. Yani ender senelerden birini yaşıyoruz. Hava şartlarının dengesizliği. Bir saat sıcak, bir saat aşırı soğuk olması. Çiçek, doğa güzel ama yeterince nektar salgılamadı. Çiçek iyiydi fakat boş çıktı. Bundan dolayı rekoltemiz tahmini çok düşük. Geçen yıl da rekoltemiz düşüktü. Bin 350 ile bin 500 ton arasındaydı. Bu sene 600 ton civarında bekliyoruz. Bizim bahsettiğimiz yayla balı. Endüstriyel balı ayrı. Onların verimi daha belli değil. İnşallah o balı üreten üreticilerin yüzünü güldürür. Ağustosu ayı itibariyle ilimizde arı sağımı başlıyor” diye konuştu.

Tüketici balı direk üreticiden alsın

Çolak, Bal’ın tadının tadarak, koklayarak anlaşılmayacağını anımsatarak, “Bukalemun yaşadığı yerin rengini alır ya. Bal da olduğu yerin tadını, rengini, aromasını alır. Tüketicilere şunu öneriyorum ballarını direk üreticiden alsınlar. Paketlemeye girmeden önce üreticisini seçsin. Nasıl ki berberini, kasabını seçiyorsa, balcısını da seçsin. Üretici de devamlı olması için iyi bal verecektir. Pazar bulup, malını satmak için. Paketlemeye girdiği zaten paketleyicilerin elinde renk değişiyor. Üreticinin elinde değişmez Tanıdıklardan alsınlar. Balı donmuş halde tüketsinler daha güzel oluyor. Varrova da geçen yıl büyük bir kolini kaybı yaşadık. Geç farkına vardığımızdan. Ama önlemini aldık. 2019 yılında Varrova ile bir sorunumuz kalmadı. Üretim azlığıyla bir sorunumuz var. O da doğanın özelliğindendir yapabileceğimiz bir şey yok” şeklinde konuştu.