Aynı anda 7 hastaya kök hücre nakli

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde (TÖTM) aynı anda 7 hastaya kök hücre nakli yapıldı. Nakil öncesi basın toplantısı düzenleyen TÖTM Başhekimi Ali Beytur, bugüne kadar hastanede 700 hastaya kök hücre nakli yapıldığını belirterek, merkezin şu anda 12 hastaya aynı anda nakil yapacak kapasitede olduğunu söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Aynı anda 7 hastaya kök hücre nakli

Geçtiğimiz aylarda aynı anda 5 hastaya karaciğer naklinin yapıldığı Turgut Özal Tıp Merkezinde bu kez aynı anda 7 hastaya kök hücre nakli yapıldı. Nakil öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TÖTM Başhekimi Ali Beytur,  7 ayrı hastaya kök hücre ve kemik iliği yapılmasıyla birlikte merkezde toplamda 700 hastaya kök hücre nakli yapıldığını kaydetti.

Gelen hastaların yüzde 75’i il dışından

Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli merkezinin 2018 yılındaki rakamını egale ettiğini anımsatan Beytur, “Aynı gün içerisinde 7 ayrı hastaya kök hücre ve kemik iliği yapıldı. Böylelikle Turgut Özal Tıp Merkezi’nde toplamda 700 hastaya kök hücre nakli yapılmış oldu. Merkezimiz şuanda 12 hastaya aynı anda nakil yapacak kapasitede. Bu hastalarımızın yüzde 75’i il dışında gelen hastalar. Aynı zamanda, son teknolojiye sahip laboratuvarımız var. yılda yaklaşık 5 bin hastaya Plazmaperez ve 500 hastaya spesifik aperez yapacak kapasiteye sahip. Türkiye’nin en büyük aperez merkezi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde bulunuyor. Şuanda yaklaşık 30 hasta kapasite yeterli olmadığı için bekleme listesinde. Bugün 7 hastaya nakil yapılıyor. Bunlardan 5 tanesi erkek, 1 tanesi kadın hasta, 3 allojenik, 4 de otolog nakli yapılmakta ve bu hastaların hepsi de kanser hastası. İnşallah bu nakil sayesinde şifa bulup kanseri yenecekler. Onkoloji hastanemizin yapımı devam ediyor. Tamamlandığında, bu bekleyen hastalarımız, şifa bulacaklar ve yurt dışı dâhil gelen tüm talepleri karşılamış olacağız" dedi.

200 nakille yılı bitirmeyi hedefliyoruz

Bu sene kök hücre ve kemik iliği naklinde 129 nakille kamu hastanelerinde birinci olduklarını dile getiren Kök Hücre Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt ise, “Genel itibari ile tüm hastaneleri sayarsak, 5. Olduk. Bugün itibari ile 128. Naklimizi yaptık. Yani geçen sene ki sayımızla eşitlemiş olduk. Şimdi bu sene sonuna baktığımızda yaklaşık 200 nakille yılı bitirmeyi öngörüyoruz. Bu da zaten kamuda birinciliğimizi devam ettirecek. Türkiye’de de tüm özeller arasında da muhtemelen ilk 2’ye gireceğiz. Yeni hastane ile inşallah yatak sayımızı 12’den 24’e çıkmasıyla bu sayı Türkiye’de en yüksek nakil yapan merkez olacağız. Bunu daha da arttırarak Avrupa’da en büyük merkez olma yolunda gideceğiz. Bu bir başarıdır, bu başarıda da yönetimimizin çok büyük emekleri var" diye konuştu.

12 hastayı aynı günde nakil yapacak kapasiteye sahibiz

Erkurt,  merkezde daha önce aynı anda bir günde 5 nakil yaptıklarını anımsatarak,  “Bugün itibari ile bu sayıyı 7’ye çıkardık. Yani 7 tane kemik iliği naklini aynı günde yaptık. Bizim yatak sayımız 12 ve 12 hastayı aynı günde yapacak kapasiteye sahibiz. Bir film vardı, orada kişi kendi organlarını hak ettiği düşündüğü 7 kişiye organlarını veriyor ve onların hayata tutunmasını sağlıyor. Biz de 7 olarak belirledik, bu filmden esinlendik ve aslında bu sayıyı 12’ye kadar çıkarabilirdik. Türkiye’de aynı anda 7 kök hücre ve kemik iliği nakli yapan tek merkeziz. Hastalarımızın 4’te 3’ü Malatya dışından geliyor, bu da demektir ki artık tercih edilen bir merkez. Biz şuanda Kayseri’nin doğusundaki tüm hastalara talibiz. Bizim amacımız Kayseri’nin doğusundaki hiçbir hastanın Ankara, İstanbul veya başka bir merkezde nakil olması için gitmemesini sağlamak. Şuan onu yavaş yavaş başarmayı sağlıyoruz, bu yıl 200 civarı naklimiz olacak. İnşallah yeni hastane ile birlikte Kayseri’nin doğusundaki tüm hastalara talibiz, hiçbirinin dışarıya gitmemesini sağlayacağız. Sadece bölge ve Türkiye’de değil, dünyanın her tarafından gelen hastalara şifa dağıtacağız" şeklinde konuştu.

Otolog’da çok iyi durumdayız

Mortalite oranlarının önemli olduğunu aktaran Erkurt, “Yani her nakil merkezinden sayıdan daha önemli bir şey, hastalarının ne kadar sağ kaldığıdır. Bizler her 6 ayda bir Sağlık Bakanlığı karne gönderiyor. Biz yaptığımız her nakli sisteme kaydediyoruz. Online olarak hangi nakli, hangi hastanın ne durumda olduğunu Sağlık Bakanlığı sistemle Ankara’dan görebiliyor. Gönderdiği son karneye baktığımızda 57 tane Otolog nakil hastamızdan 2 tanesi x olmuş, bu da yüzde 3’ün altında bir Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Mortalite, bu da Kemotarepi Mortalitesinden daha az demektir, bu çok iyi bir başarı demektir. Otolog’da çok iyi durumdayız, Allejenik’te de kardeşten aldığımız ve kardeşten tam uyumlu olmayıp da akraba dışından nakil yaptığımız hastalarda da Mortalite oranlarımız yüzde 20 civarında ve bu da dünya standartlarında. Geçen senelerden daha iyi durumdayız" dedi. 

Eskiden bu işlem ağrılı zor bir ameliyat şeklindeydi

Herkesin  donör olabileceğini söyleyen Prof. Erkurt, “Bunlar bizim donörlerimiz, yani vericilerimiz, biz vericilerimize 5 günlük bir cilt altı aşı yapıyoruz ve bu aşı kemik iliğindeki kök hücrelerini kan damarlarına çıkarıyor. Ve o kan damarlarına çıkan kök hücreleri bu cihatlarımız kan alır gibi topluyor 3 saatte. Eskiden bu işlem ağrılı bir zor ameliyat şeklindeydi. Yani kalçadan giriyordu iğnelerle ve yaklaşık 1 litre kan alınıyordu ve 10-15 tane de delik açılıyordu ve bu donör bu işlemi yaptıktan sonra bir hafta yürüyemiyordu, çok zor bir işlemdi. Şimdi bu işlemimiz kök hücre toplama işlemini aperez cihazında normal kan alır gibi hiç donörü de rahatsız etmeden kan alır gibi yapılıyor. Bu işlemi de en yüksek sayıda yapan merkeziz. Şuanda 10 tane cihaz var ve her 10’u da kök hücre toplayabiliyor. Türkiye’de bu cihazları olan ve aynı anda 10 tane kök hücre toplayabilen ilk merkeziz. Bu işlemde donöre hiçbir zararı yok, günlük aşısını alıp evine gidebiliyor. Bunlar kök hücre aperezi yapan cihazlar" açıklamalarında bulundu. Kök hücre bağışında bulunan vatandaşlar ise, yaptıkları bağışın hastalara sağlık getirmesini temenni ederek, bağış yapmanın önemine dikkat çekti.