Asgari ücretle olmuyor

Malatya Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ali Molon, köy korucularının özlük haklarının daha aktif hale getirilmesi gerektiğini belirterek, 'Tazminat hakkımız yok. Jandarma ve polisle omuz omuza yurtiçinde ve yurtdışında görev yaptık. Aldığımız maaşlar trajikomik rakamlar. Asgari ücretle olmuyor. Bizim maaşımız en düşük memur maaşına endekslenmeli' dedi.

Asgari ücretle olmuyor

Malatya Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ali Molon, korucularının özlük hakları, sorun ve sıkıntılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Molon, köy korucularının bazı özlük haklarını aldığı, koy korucularına tazminat hakkı ve maaşlarda iyileştirme yapılması talebinde bulundu. Molon, Malatya’da binden fazla üyelerinin olduğunu ifade ederek, "Emeklilerle birlikte bu sayı bin 500 kişi civarında. Türkiye genelinde 55 bin çalışanımız ve emeklileri de katarsak bu sayı 75 bin kişiye ulaşıyor. Tamamen ücret almadan 25 bin gönüllü güvenlik korucumuz var. Türkiye genelinde Güney ve Doğu Anadolu’da 26 ilde korucumu var. Bunlarla birlikte Ankara’da konfederasyonumuz bulunuyor" dedi. 

Maaşımız en düşük memur maaşına endekslenmeli

'Her kurumda olduğu gibi bizim de sorunlarımız bulunuyor' diyen Molon, "Sağlık güvencemiz yoktu. Şu anda sigortamız geldi. Ama tazminat hakkımız yok. Maaşlarımız asgari ücret hesabından. Yani jandarma ve polisle omuz omuza yurtiçinde ve yurtdışında görev yaptık. Aldığımız maaşlar trajikomik rakamlar. Asgari ücretle olmuyor. Bizim maaşımız en düşük memur maaşına endekslenmeli. Beraber görev yaptığımız mesai arkadaşlarımız olan jandarmanın aldığı maaşın 3’te birini alıyoruz. Tazminatımız da mutlaka olsun ki, 30 yıl görev yapan korucularımız emekli olduğunda çocuklarına bir gelecek olsun, çocuğunu okutabilsin. Çocuklar için maaşlar yetersiz. Bizler bölgeleri bildiğimiz için ön saflardayız. Bu nedenle de teröristlerin bizlere söylediği ‘10 tane asker, polis öldüreceğimize bir tane güvenlik korucusu öldürürsek bizim için daha da kardır’ diyorlar.  Korucular bölgeyi bildikleri ve alana hakimler. Mesela bir uzaman çavuş 3 yıl kalıyor, alana hakim oluyor ve sonrasında tayini çıkıyor. Bu nedenle de terörün asıl düşmanı koruculardır. Yolluk (Harcırah) kanunu çıktı ve bu da yetersiz. Bunun da yükseltileceği haberini aldık. Belediye otobüslerine ücretsiz binemiyoruz. Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye Başkanlarımızla görüştük. Bu konuda çalışma yapacaklarını, korucuların da asker, polis gibi toplu taşıma araçlarına ücretsiz bineceklerinin sözünü aldık" açıklamasında bulundu.