Arıcılık yapın

Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği Başkanı Ali Çolak, arıcılık için yüzde 50-60 oranında hibe desteğinin verildiğine dikkat çekerek, işsiz ve asgari ücret ile geçim sıkıntısı yaşayanların arıcılık yapmalarını tavsiye etti.

Arıcılık yapın

Birlik binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çolak, 2 bin üye, 150 bin koloni ile Malatya’da üretim yaptıklarını kaydetti. Çolak, “Malatya arıcılık konusunda çevredeki dağlar itibari ile kayısı çiçeğini erken açmasıyla birlikte canlanıyor. Yazın da buram buram kokan yaylalarımız var. Yama Dağı, Beydağı, Sarı Çiçek Yaylası, Nurhak Dağları arıcılık için çok elverişli bir yer. Yani ben Malatya’da kayısıdan sonra alternatif olarak arıcılığı görüyorum. Öyle rahatsız edici, zor bir yanı da yok. Yani bu üreticilerin içinde, çiftçilerin içinde, hayvancılık da en rahat olanı arıcılıktır. Bu konuda Malatya’da işsiz insanlarımızı, asgari ücretle geçinen insanları arıcılık yapmaya davet ediyorum. Biz birlik olarak da her türlü desteği kendilerine veririz. Devletin bu anlamda çok yönlü destekleri vardır. Arıcılık konusunda devletin verdiği desteklerin tümü Kırsal Kalkınma’ da yani TDDK dediğimiz kurumda yüzde 50 yüzde 60 bandında hibe olarak destekler veriliyor. Bunun her hangi bir geri dönüşümü yok. Ziraat Bankası’nda çok düşük faizlerle arıcılık yapılabilir, arıcılıkla ilgili malzeme alabilirsiniz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde genç çiftçilere tüm ilçelerden her yıl 10’a kişiye de 40 bin TL’lik değerinde arı ve arı malzemesi veriliyor. O da ayrı bir güzelliktir” dedi.

En iyi bal yarışması

13. Malatya Tarım Fuarı Etkinlikleri kapsamında Arı ve Yetiştiriciler Birliği tarafından, “En İyi Bal Yarışması” gerçekleştirileceğini anımsatan Çolak, “En İyi Bal Yarışması” her yıl olduğu gibi bu yılda tarım fuar alanında yapılacak. Birçok tarım etkinliklerinin düzenleneceği fuar da Arı ve Yetiştiriciler Birliğinin düzenlemiş olduğu “En İyi Bal Yarışması” ile en iyi bal seçilecek. Etkinlikte Malatya’dan ve ilçelerden arıcılar ve bal üreticileri katılım sağlayacak. Arı ve Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ali Çolak etkinliğe tüm Malatya halkını davet etti. Fuarın ev sahipliğini Büyükşehir’in üstlendiği 11 Nisan Perşembe günü saat 14.00 ‘da Mişmiş Park Fuar alanında yapılacağı ve yarışmada dereceye girenlere ödüller verileceği bildirildi” ifadelerine yer verildi.