Arabuluculukla çözüm

Malatya Arabulucular Derneği Başkanı avukat ve arabulucu Abdullah Demirel, vatandaşların hukuki meselelerini hemen mahkeme yerine arabulucuya götürdüklerinde çok çok hızlı, harçsız, masrafsız bir süreç sonunda çok kolay bir şekilde neticeye ulaşabileceğini söyledi.

Arabuluculukla çözüm

Malatya Arabulucular Derneği Başkanı avukat ve arabulucu Abdullah Demirel, arabuluculukla ilgili bilinmeyenler ile arabuluculuğun geldiği son noktayla ilgili açıklamada bulundu. Demirel, Malatya'nın arabuluculukta Türkiye ortalamasının üzerinde bir çalışma sergilediğine dikkat çekti. Demirel, toplumun alışkanlıklarının değiştirmenin kolay olmadığına vurgulayarak, "İnsanlar hukuki meselelerini hemen mahkeme yerine arabulucuya götürdüklerinde çok çok hızlı, harçsız, masrafsız bir süreç sonunda çok kolay bir şekilde neticeye ulaşabilmektedirler.  Avukat meslektaşlarımız bile hala eski alışkanlıkla müvekkillerinin uyuşmazlıklarını mahkemelere taşımakta, 3 sene 5 sene 10 sene devam eden yargılama süreci daha da uzayıp gitmektedir. Halbuki avukat meslektaşlarımız müvekkillerinden aynı avukatlık ücretlerini alarak arabulucuya başvursalar müvekkillerinin sorunlarını çok kolay, hızlı, masrafsız bir şekilde çözüme götürmüş olacaklardır. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığının yaptığı çalışmalar sonunda meclisten geçen yasalarla işçi- işveren arası alacak ve tazminat uyuşmazlıkları, ticari alacaklarla ilgili uyuşmazlıklar ve tüketici uyuşmazlıklarında mahkemeye gitmeden önce arabuluculuğa başvurma zorunluluğu getirildi. Bu sayede Türkiye'de şu an yüz binlerce uyuşmazlık bu şekilde taraflar anlaştırılmak suretiyle çözüme kavuşturulmaktadır. Türkiye’de anlaşma ile neticelendirilen bu uyuşmazlıkların sayısı yüz binleri çoktan geçmiş durumdadır. Bu şu denmektir. Adliyelerde hakimler yüz binlerce dava yükünden kurtulmuş oldular, emek, zaman ve mali açıdan da bu çok büyük tasarruf sağlamaktadır" dedi.

Malatya Türkiye ortalamasının üzerinde

Malatya'da Türkiye ortalamasının üzerinde bir arabuluculuk çalışmasının olduğunu ifade eden Demirel, "Malatya Arabulucular Derneği olarak seviyeyi daha yukarı çekebilmek için çalışmalar yapmaktayız. Örneğin Malatya’daki arabulucu meslektaşlarımızın kaliteli bir arabuluculuk yapabilmeleri için uzmanlık eğitimlerini almaları için çeşitli üniversitelerle işbirliği yaparak bu eğitimlerin zamanında alınması için gayret sarf ettik. Bu bağlamda İşçi İşveren Uyuşmazlıkları, Ticari Uyuşmazlıklar ve Tüketici Uyuşmazlıklarında arkadaşlarımızın uzmanlık eğitimlerini almalarını sağladık. Bu sadede 100’ün üzerinde arabulucu meslektaşımız uzmanlık eğitimlerini aldılar. Bunun dışında avukat/arabulucu katiplerine de arabuluculuk asistanlığı eğitimlerini verdik. Bu bağlamda yine 100’e yakın avukat/arabulucu katibi olarak çalışmakta olan kardeşlerimize Malatya Arabulucular Derneği olarak arabuluculuk asistanlığı eğitimlerini biz verdik. Eğitim sonunda bu arkadaşlarımıza da dernek olarak sertifika verdik" diye konuştu. 

Arabulucu olarak çözüm önerileri getirebilmekteyiz

Demirel, arabuluculuk çalışmaları hakkında şu ifadeleri kullandı; "Bize iki şekilde uyuşmazlıklar gelmektedir. Ya adliye arabuluculuk merkezinden zorunlu arabuluculuktan dolayı sistem üzerinden görevlendirme ile dosya gelmektedir ya da ihtiyari olarak isteyen mahkemeye gitmeden önce dilediği bir arabulucuya gitmek suretiyle gelmektedir. Biz her iki durumda da karşı tarafla telefon veya başka iletişim vasıtalarıyla irtibat kurup arabuluculuğa davet ediyoruz. İki taraf da aynı masada oturmayı kabul ederlerse zaten uyuşmazlık %50 çözülmüş demektir. Taraflar bir araya gelmek istemezlerse görüşmeleri ayrı ayrı veya uzaktan da yapabiliyoruz. Bu bağlamda taraflar Malatya dışında iseler ve gelmeleri zor olacaksa uzaktan telekonferans yolunu da kullanmaktayız. Sonra açılış konuşması ile müzakereleri başlatıyoruz. Davet mektubu dahil sürecin sonuna kadar müzakeler, anlaşma veya anlaşamama belgeleri, süreç boyunca tarafların ileri sürdükleri tüm bilgi, belge, beyan, öneri, kabuller vs. tamamı gizli tutulmaktadır. Bunlar anlaşma olmazsa mahkemede delil olarak kullanılamıyor. Dolayısıyla taraflar çok rahat bir şekilde müzakerelerde kendilerini ifade edebilmekte, öneri, teklif getirebilmektedirler. Biz de arabulucu olarak çözüm önerileri getirebilmekteyiz. Bu sayede belki mahkemeye intikal etmiş olsa 3 sene 5 sene 10 sene sürecek uyuşmazlıklar bir iki saat içerisinde anlaşma ile sonuçlanmaktadır. " Arabuluculuk yaparak para kazanabiliyor musunuz? sorusuna yanıt veren Demirel, "Tabi ki. Uyuşmazlık anlaşma ile sona ererse parasal uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanan tutarın en az %6’sını taraflar arabulucuya ücret olarak ödemeleri gerekiyor. Örneğin 100 bin TL’lik bir anlaşma sağlanmışsa tarafların ödemeleri gereken arabuluculuk ücreti 6 bin TL’dir. Bu ücretin yarısını bir taraf, diğer yarısını diğer taraf ödemesi gerekmektedir.  Tamamını bir taraf da üstlenebilir. Örneğin işçi işveren uyuşmazlıklarında ücretin tamamını genelde işveren taraf üstlenmektedir" açıklamasında bulundu.