Altın piyasası durgun

Malatya Kuyumcular Odası Başkanı Murat Özhüsrev, Ramazan ayı boyunca altın piyasasının durgun geçtiğini, düğün sezonunun başlaması ile birlikte kuyumcu esnafında hareketlilik beklediklerini söyledi.

Altın piyasası durgun

Altın fiyatlarını değerlendiren Malatya Kuyumcular Odası Başkanı Murat Özhüsrev, Ramazan ayına göre altın fiyatlarının düşüşe geçtiğini ifade ederek, “Ramazan boyunca piyasa biraz durgunluk yaşadı. Ama Ramazan’ın sonuna göre ons 1340’a kadar çıktı ondan şuanda ons 1320 dolar. Dolarda 5,7 civarına düştü. Altın bayramdan önce 22 ayar 252 -253’ken şuan 247 lira civarında. Şuan da bizim satışımız da 243 lira. Altın Ramazanda 420-421 liraya kadar çıktı şuanda da 415-416 lira.  Düşüş dolara bağlı olarak gerçekleşti. Birde dünya borsası ile ilgili altının onsu. Dolar düştüğünde altında da düşme görülür. Piyasalarda bir beklenti vardı seçimden önce altının 300 bin lira olma ihtimali vardı. Seçimden sonra hükümet burada dengeyi sağladı ve bu olayla karşılaşmadık” dedi.

Sahte altınlara dikkat

Düğün sezonunun açıldığını söyleyen Özhüsrev,  vatandaşlara sahte altınlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Özhüsrev, “Altının sahte olup olmadığını biz daha iyi anlıyoruz. Zaten gelen altınları piyasada kontrol altına alıyoruz Kuyumcular Odası olarak. Ama dışarıdan gelenleri kontrol etme şansımız yok. Nasıl yani diyeceksiniz müşteriden gelen altını kontrol edemeyiz. Onu da bilirkişi bilir altının sahte olup olmadığını bizler 40 yıldır kuyumcuyuz bizim de bir bilgi birikimimiz var. Çok hassastır bizim altın işi o yüzden onu her zaman bir tanıştan almak gerek. Piyasalarda da sahte altın çok oldu fiyat çok yükseldi. Altının gramı 250 bin lira olursa piyasada sahte altın da çıkar başka şeylerde çıkar. Sahte altından müşteriler zarar görür bunun önüne geçmek için güvenilir kişiden alınması gerek. Sahte altından kuyumcular zarar görmez tecrübeli kuyumcular almaz. Ama işe yeni başlayan anlamazsa bu hataya düşebilir” diye konuştu.

Güvenilir yatırım ‘Altın’

Özhüsrev, altının her zaman en güvenilir yatırım aracı olduğunu kaydederek, “Altın en iyi tasarruf aracıdır. Bir yıl beklersin ama bir yıl sonra fiyat daha da artar. Çünkü altının gramı 2001’ deki fiyatla şundaki fiyatı bir değil. Yani 45 gram artış göstermiş.  Ama bu diğer yatırırım araçlarında yok.  Altın fiyatının 100 bin lira olması bizim için daha iyi çünkü satışımızı bu arttırır. Ama şuanda 250 bin lira gibi bir satış yapılıyor bu da ister istemez satışı düşürüyor.  Zamanında çeyrek altını hediye götürülerdi.  O zaman çeyrek 150 bin liraydı şimdi 400-420 bin lira olduğu için hediye götürmesi de zor.  Pahalılık kuyumculara yaramıyor. Bu sebeple gram altın satışımız daha çok çoğaldı. Buda 243 bin lira çeyreğin yarısı olmuş oluyor” şeklinde konuştu.