GETAT merkezine yoğun ilgi

Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi içerisinde hizmet vermeye başlayan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi (GETAT), hasta kabulüne başladı. Malatya halkı tarafından ilgi gören poliklinikte aktif olarak ozon, sülük, hacamat, mezoterapi, apiterapi, akupunktur, fizyoterapi uygulaması yapılıyor.

GETAT merkezine yoğun ilgi

Malatya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, GETAT merkezi ile ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Özellikle hacamat ve sülük tedavisinin çok yoğunlaştığını vurgulayan Bentli,  GETAT merkezinin mayıs ayı itibariyle eğitim uygulama ruhsatını aldığını söyledi.

Malatya’ya ikinci GETAT merkezi açtık

Malatya'da kamuya ait ikinci uygulama merkezini açtıklarını hatırlatan Bentli, “Biraz malzeme eksiklikleri ve eğitimi devam eden arkadaşlarımız vardı. Onlarda bu hafta itibariyle bitti ve eğitim sertifikalarını aldılar. Özellikle Darende'den gelen Dr. Fevzi Doğru'da birçok uygulama sertifikası var. Bunlar ozon, sülük, hacamat, mezoterapi, apiterapi, akupunktur, fizyoterapi gibi birçok sertifikası var. Dr. Rabia Aydoğan Baykara ve Ayşegül Altıntop Geçgil bu arkadaşlarımız da birisi fizik tedavi uzmanı, diğeri ise göğüs hastalıkları uzmanı. Onlarda yine akupunktur sertifikalarını aldılar. Diğerleri içinde eğitimlere başladılar. Birol Başar diye bir arkadaşımız var oda kulak burun boğaz uzmanı bu arkadaşımız da yine ozon, sülük, hacamat, akupunktur sertifikaları var. Bu dört arkadaşımız ile yola çıktık. Tabi şuanda diğer uzman arkadaşlarımızda sertifika aldıkça, geleneksel tamamlayıcı tıp merkezimizde her türlü tedavileri bu merkezde uygulayabilecekler. Bu kişiler ile başladık ama sadece bu kişiler harici kimse tedavi veremez diye bir kuralımız yok. Eğitim Araştırma hastanesinde çalışan tüm arkadaşlarımız, sertifikalarını aldıkları zaman tedavi yapabilecekler ” dedi.

 Ülke olarak GETAT konusunda geciktik

Bentli, GETAT eğitimi vermek için bakanlığa başvuruda bulunduklarını dile getirerek, “Şuan sülük, hacamat, apiterapi gibi alanlarda eğitim verir duruma geldik. Diğer saydığımız alanlarda ise yine eğitim verebilme yetkisi içinde bakanlığa başvuruda bulunacağız. İnşallah GETAT’ta amaç, merdiven altında yapılan, özellikle de çok duyduğumuz hacamat dediğimiz kupa tedavisini ehli olmayan, hijyenik olamayan şartlarda yapılan tedavi şeklini önlemek. Bakanlığımız bunu hakikaten kayıt ve kontrol altına almak istedi. Birde biz ülke olarak da bu konuda biraz geciktik. Yani, Uzakdoğu ve Avrupa'daki birçok üniversitenin artık, geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile ilgili kürsüleri varken, biz bu konuda geciktik. Ama çok şükür, yaklaşık 5 yıldır ülkemizde de bu konuda ciddi mesafe alındı ve çıkan yönetmeliğimizde de yıllardır bu işi yapan üniversitelerin yönetmeliklerinden çok çok daha iyi düzeyde çıktı. Birçok ülke bu yönetmelik için, 'Ne güzel yaptınız keşke bizde böyle başlasaydık' dediler” diye konuştu.

Türkiye’de 20 bin doktor sertifikalardan aldı

Şuanda GETAT’taki tedavi yetkisini, sadece hekimlere, diş hekimlerine verdiklerini ifade eden Bentli,  “Başka ülkelerde hiç tıpla alakası olmayan insanlarda bu sertifikaları alıp bu tedavileri uygulayabiliyorlar. Geç başlamış olsak bile, birçok ülkeden bir adım önde başlamış olduk. O yüzden şuan sayımızda giderek artıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Türkiye'de 20 bin doktor bu sertifikalardan aldı. O yüzden Getat'ın inşallah ilimizde de bu merkezleri açmış olduk. Birincisi Darende, ikincisini buraya açtık. Üniversite hastanemiz de bu işi gerçekten iyi ve güzel yapıyor. Tabi biz kamu hastanesi olarak da eksik kalmamak ve bu konu da daha iyi işler yapabilmek için bizde açtık. Turgut Özal Üniversitesi ile birlikte bakanlıkla bir protokol imzalayıp, bizim bu uygulama merkezimizi eğitim verme amaçlı çünkü eğitim araştırma hastanesi tıp fakültesi olmadığı için sadece eğitim verme amaçlı 'Birlikte kullanım' diye bir protokol imzalamaya çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.