Alım gücü düşüyor
Covid-19 salgını ile birlikte ekonomik sıkıntılar her geçen gün vatandaşı zorlamaya başlarken artan hayat pahalılığı ve zamlar vatandasın belini büktü. Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan 'açlık-yoksulluk' araştırmasına göre, Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 851,7 TL, yoksulluk sının ise 8 bin 135,9 TL olarak belirlendi.
Asgari ücret açlık sınırının altında
Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’de Temmuz ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.851,7 TL, yoksulluk sınırı ise 8.135,9 TL olarak belirlendi. Yapılan araştırmaya göre, temmuz ayında haziran ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,86’lık bir artış yaşandı. Temmuz ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 19,63 artışla salatalık, yüzde 18,33 artışla kuru soğan, yüzde 16,12 artışla kayısı, yüzde 14,72 artışla limon fiyatlarında yaşandı. Temmuz ayında haziran ayına göre, ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,67’lik bir artış gözlendi. Temmuz ayında haziran ayına göre, barınma madde fiyatlarında yüzde 1,05’lik bir artış oldu.
Devletin artık bir önlem alınması gerekiyor
Vatandaşlar, salgın süreciyle birlikte işsizlikle ve hayat pahalılığının giderek artmasından yakınarak, artan vergi oranları, faturaların yüksek gelmesi ve gıda ürünleri başta olmak üzere art arda yapılan zamlardan oldukça şikâyetçi. Ekonomik sıkıntılardan olumsuz etkilendiklerini dile getiren vatandaş, elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt ve vergi oranlarının artması başta olmak üzere birçok alanda gelen zamlara tepki gösteriyor. Hayatın her alanında art arda yapılan zamlar, salgın nedeniyle zor günlerden geçen halkı daha da çok mağdur ederken zamlara tepki gösteren vatandaşlar, her geçen gün alım gücünün düştüğünü ve hayat pahalılığının ise arttığına dikkat çekerek, yetkililerin bu duruma bir an önce çözüm bulmasını talep ediyor.
Hayat şartları gittikçe daha da zorlaşıyor
Hayatın her geçen gün daha da pahalandığını belirten vatandaşlar, salgının da etkisiyle ekonomi sarsıldığı için alım gücünün büyük oranda düştüğünü dile getiriyorlar. Zamlara çare bulunmasını isteyen vatandaşlar, "Özellikle bu son dönemlerde aşırı fiyat artışları var. Ürünlerin fiyatı yüzde 100 arttı. Durum maalesef gittikçe kötüleşiyor. Fakirlerin durumu daha da kötüleşiyor. Hayat şartları gittikçe daha da zorlaşıyor. Her geçen gün alım gücü düşüyor. Her yeni güne zam ile uyanıyoruz. Her şartta alım gücü zorlaşıyor. Temel gıda ürünleri, elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere birçok ürüne üst üste yapılan zamlardan sonra ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çiftçi 45-55 liraya aldığı gübreyi şu anda 160 liraya alıyor. Asgari ücretlinin ve emeklinin maaşı bu seviyede olduğu müddetçe bu insanların alım gücü nasıl olsun. Her şey yüzde 100 zamlanıyor. 2-3 ayda bir zam geliyor. Fakat hiçbir şekilde yapılan zamların önüne geçilmiyor" diyerek zamların önüne geçilmemesine tepki gösterdiler.