73 bin kişi aşı oldu

Kentteki aşı çalışmaları hakkında bilgiler paylaşan Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, kentte şu ana kadar 73 bin 500'e yakın aşı yapıldığını söyledi. İlimizde bu hafta vaka sayısında artışının olduğunu belirten Bentli, 'Biliyorsunuz yüzde 100 bin nüfusta Malatya açıklandığı zaman 40.90'dı. Şu anda 50 civarında gidiyoruz. Çok hızlı bir yükselişin olmaması bizi sevindiriyor ama her türlü yükseliş de bizi korkutuyor' dedi.

73 bin kişi aşı oldu

Malatya Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, basın mensuplarına vaka sayıları ve kentteki aşı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu Bentli, birtakım normalleşme sürecinin başlaması için 100 bin nüfustaki vaka sayısının çok önemli olduğu belirtti. Aşı çalışmaları hakkında bilgiler paylaşan Bentli, "12 Şubat itibariyle 65 yaş üstünü aşılamaya başladık. Şu an itibariyle ilimiz genelinde 73 bin 500’e yakın aşı yapıldı. Bunun ilk doz uygulanan sayısı 63 bin, 2. Doz özellikle sağlıkçılarımız ve 85 yaş üzerine 2. Dozlara başladık orada da 10 bin 500’e ulaşmış durumdayız. Toplamda 73 bin 500 ilimizde aşı uygulanmış durumda. Bu bizi sevindiriyor, gerçekten doğudaki diğer illere baktığımızda aşı sayımız ve hedef nüfustaki aşılanma oranımız yüksek görünüyor. Bu tek başına yetmiyor" diye konuştu. 

Kurallara riayet edelim

Birtakım normalleşme sürecinin başlaması için 100 bin nüfustaki vaka sayısı çok önemli olduğuna vurgu yapan Bentli, "Sayın bakanımızın açıklamasından sonra yüzde 15 civarında artışla da olsa ilimizde bu hafta bir vaka artışı oldu. Biliyorsunuz yüzde 100 bin nüfusta Malatya açıklandığı zaman 40.90’dı. Şu anda 50 civarında gidiyoruz. Çok hızlı bir yükselişin olmaması bizi sevindiriyor ama her türlü yükseliş de bizi korkutuyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan özellikle aşının ikinci dozundan 15 gün sonrasına kadar koruyuculuk olmayacağı için lütfen daha dikkatli olup hem aşılanma oranımızı artırıp hem vaka sayımızı çok yükseltmeden bizim de artık ilimizdeki birtakım normalleşmelerin, sokağa çıkma kısıtlamalarının buna bağlı olduğunu tüm vatandaşlarımızın bilmesini rica ediyorum. Her türlü vaka artışı tekrar başlanmış olsa bile normalleşmeleri eski haline getirip, kısıtlamaların başlamasına neden olacak. Bu nedenle vatandaşlarımızdan hem aşıya taleplerinin yüksek düzeyde olmasını rica ediyorum hem de kurallarımıza dikkat ederek inşallah bu süreci hep birlikte bitireceğimizi inanıyorum" şeklinde konuştu. 

Mutasyona uğramış virüs tespit edildi

Mutasyon uğramış virüsün Malatya’da da tespit edildiğini aktaran Bentli, "Artık total rakamın içerisinde. Gerçekten de ölümcül oranı yüksek olan bir virüs değil. Sadece daha hızlı bulaşıyor ve bulaşıcılık süresi de daha uzun. Bu nedenle bulaş hızı daha yüksek. Yeni mutasyonlar çıkmazsa bu konuda tedirgin olmaya gerek yok. Şu anda İngiltere mutasyonla ilgili açıklamalarında bizim kullandığımız aşı bu mutasyon virüsüne etkili olduğunu biliyoruz. Bu işin en büyük ayaklarından birisi aşılanma diğeri de alacağımız tedbirler. Mutasyona uğrayan virüsün öldürücülük özelliği kaybolmuyor. Devam da edebiliyor, farklı bir özellik de taşıyabiliyor. Şu an için öldürücülük oranında bir değişiklik yok. Azalma kesinlikle yok. Yoğun bakımlarımız rahat belki ama vaka sayısı tam düşmezse yoğun bakımlarımızda hasta olmaya devam ediyor. Hatta son bir haftada 4-5 entübe sayımız artmış durumda. Entübe hasta sayımız 10’un altına düşmüşken, şu an tekrar 10’un üzerine çıkmış durumda. Bu nedenle vatandaşlarımızdan sabrımızın ödülünü alalım diyorum. Bugüne kadar sabrettik, bunun ödülünü almadan tekrar kurallarımızı gevşetirsek, virüsü bitirmeden yeniden aynı şeyleri yaşamış olacağız ve sabrımız da boşa gitmiş olacak" ifadesini kullandı.