Dolar düştü fiyatlar düşmedi

Döviz kurundaki artışı bahane ederek, sürekli zam yapan yem ve gübre üreticilere çağrıda bulunan Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu (MATHAP) Başkanı İhsan Akın, 'Dolar, yükseldi dediniz, yem gübre fiyatlarını yükselttiniz, dolar 9 liradan 7 liranın altına düştü. Eğer, dolarsa dolar düştü, sizin de yem, gübre fiyatlarını düşürmeniz lazım' dedi.

Dolar düştü fiyatlar düşmedi

Pandemi sürecinde ekonomide yaşanan sıkıntıdan dolayı yükselen yem ve gübre fiyatları üreticileri zor duruma sokuyor. Son bir yılda döviz kurundaki artışı bahane ederek, sürekli zam yapan yem ve gübre üreticilere müdahale edilmesini talep eden MATHAP Başkanı İhsan Akın, yem ve gübre fiyatlarının düşürülmesini istedi. Akın, "Bildiğiniz gibi Dolar ve Euro’nun yaklaşık bin 500 lira düşmesine rağmen halen görüyoruz ki yem ve gübre çok fahiş fiyatlarla satılıyor. Biz bu anlamda kontrollerin daha fazla yapılmasını istiyoruz. Yem küspe ve gübre fiyatlarının düşürülmesini bekliyoruz. Dolar ve Euro'nun artışını bahane göstererek, yem ve gübre fiyatları yüzde yüze yakın arttırdılar. Dolara, Euro'ya bağlı dediler, döviz düştü halen bakıyoruz yem ve gübre fiyatlarında herhangi bir düşüş söz konusu değil. Siz, Dolara, Euro'yla alıyorsanız, Dolar ve Euro yaklaşık bin 500 lira düştü. Neden fiyatları düşürmüyorsunuz, neden üreticiye, çiftçiye destek olmuyorsunuz. Ben, buradan yetkililere, ilgili kurumlara sesleniyorum;  bir an önce kontrolleri yapsınlar, fahiş rakamlarla satış yapan firmalara gerekli cezayı yaptırımı uygulasınlar. Biz bu konunun takipçisi olacağız" diye konuştu. 

Dolar düştü fiyatları düşürün

Yem, gübre ve küspe fiyatlarının yüksekliği konusunda girişimlerde bulundunuz mu? Sorusuna cevap veren Akın, "Girişimlerimiz şu şekilde ilgili kurumlarla görüştüğümüzde diyoruz ki, sadece göstermelik bazı yerlere gidilerek, fotoğraf çekilip, bir küçük ceza yazılıp yayınlanmasın. Firmanın bütün şubelerin, bayilerin tek tek kontrol edilmesi, kontrol edildikten sonra gerçekten giriş ve çıkış fiyatları arasında fahiş fiyat varsa cezayı işlem uygulanması lazım. Ani kontroller olması lazım. Biz ilgili kurumlara bunu söyledik. Şunun için söyledik, STK olarak her zaman idarecilerin yanında olacağız.  Yeri geldiği zaman bizi de dahil edebilirler bizde, gidip yardımcı olabiliriz. Biz demiyoruz o insanlar para kazanmasın, zarar etsin, maliyeti vardır. Dolar, yükseldi dediniz, yükselttiniz, dolar 9 liradan 7 liranın altına düştü. Eğer, dolarsa dolar düştü, sizin de yem, gübre, tarım ilaçlarının fiyatlarını düşürmeniz lazım.  Hepsi birbirine bağlı değil mi? Biz bin 500 liradan fazla düşen dolara bağlı olarak fiyatların düşmesini bekliyoruz. Kurumların gerekli iş ve işlemlerini yapmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.