Zirai don yaşanmadı
Kayısıların bazı bölgelerde erken çiçek açması ve havaların soğuk seyretmesi ile birlikte zirai don tehlikesi de sürekli olarak gündemde. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, önceki gün yüksek kesimlerde meydana gelen kar yağışı ve yağmurun, çok soğuk olmadığından zirai don olayına sebebiyet vermediğini söyledi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, geçtiğimiz günlerde özellikle yüksek kesimlerde yaşanan kar yağışının kayısı üretimi için ciddi bir hasara ya da zarara sebebiyet vermediğini belirtti. Çiçek, "Yağış sonrası bölgedeki gerek çiftçilerimiz gerek meslektaşlarımız yapmış olduğumuz görüşmelerde bölgemizde yağan yağmurun çok olumsuz bir etkisinin olmadığı bilgisini aldık. Yalnız önceki gün kar yağmıştı, malumunuz olduğu üzere çok ciddi anlamda bir soğuk olmadı bu nedenle zirai don olayına sebebiyet vermiyor. Yağan karın ağaç üzerinde kalma süresi çok önemli. Takip eden süreçte de uzun süreli kalmayacağı gibi gözüküyor. Meteorolojik verilere göre de, geçtiğimiz günlerde yaşamış olduğumuz kar yağışı özellikle kayısı üretimi için ciddi bir hasara ya da zarara sebebiyet vereceğini tahmin etmiyoruz. Ancak saha gezmesini yapmadık. Saha gezmesinden sonra don olayı netlik kazanır. Şunu da unutmamak gerekiyor ki bu yıl geçmiş yıllarda çok sık yaşamadığımız bir yıl Malatya da ilk çiçek açma tarihi ile son çiçeklenme bölgesi yaklaşık 30 günlük bir süreç takip etmesi gerekirken, bu yıl bu süreç oldukça uzadı. Yaklaşık 40 günlük 42 günü geçti. Bu da doğal olarak bazı bölgelerde da bazı sıkıntılar ortaya çıkartabiliyor. Henüz çiçek açmamış olan bölgeler var. Soğukların devam etmesinden dolayı somut bir sonuç bildirmek şu tarih itibariyle zor gibi gözüküyor. Çünkü kış döneminde hasar gören çiftçilerin olduğunu iddia ederken, özellikle çiçek döneminde 25-26 ve 27 Mart tarihlerinde meydana gelen soğuklarla beraber hasarlar söz konusu oldu. Kısmi bölgelerden ve genel olarak önceki günkü yağan karın çok ciddi bir hasar olmadığını tahmin ediyoruz. Ama şu an için bir rakam söylemek ya da somut bir ifade kullanmak erken diye düşünüyorum" dedi.
Riskleri atlatmış değiliz
Son günlerdeki yağışların beklendiğini aktaran, Çiçek, "Çiçek açma evresini geçmiş bölgelerde çil hastalığı için yaprak delen)mücadeleyi ihmal edilmemesi, çiçek devresinde olan bölgelerde de özellikle monilyaya karşı zirai mücadelenin ihmal edilmemesi çok çok önemli. Bu geçiş dönemleri hastalık ve zararları özellikle hastalıkların en yaygın olduğu ve sevdiği ortamlar. O yüzden zirai mücadele hassasiyetle takip etmelerini öneriyoruz. Çiftçilerimizin bildiğiniz gibi her yıl Nisan ayında yani 23 Nisan'a doğru, 18-23 Nisan arası don oluyor. Açıkçası böyle bir beklenti öngörüsü var. Bu güne kadar seyreden bir süreç hava şartlarında Bu şartlarda hala O risk bu anlamda devam ediyor demektir. Bu da yani riskleri atlatmış değiliz. İçinde bulunduğumuz dönemi geçmiş dönemi değerlendirirsek gelecek dönemler için hala risk devam ediyor. Bu ilkbahar geç donları için ayrıca bir başka riskte malumunuz olduğu üzere dolu yağışları. Nisan'dan sonra da dolu yağışları başlar oda kalite kayıplarına sebebiyet veriyor o nedenle kayısı konusunda iklime bağlı risk hala devam ediyor" diye konuştu.