Zirai Don Uyarısı: Üreticiler Sigortasız Kalmasın!

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısı üreticilerini uyararak, hasar tespit çalışmaları sürerken zirai don sigortası olanların vakit kaybetmeden hasar ihbarında bulunmaları gerektiğini söyledi.

Zirai Don Uyarısı: Üreticiler Sigortasız Kalmasın!

Malatya’da 11-12 Nisan tarihlerinde etkili olan kar yağışı ve aşırı soğuk hava sonrası tarım alanlarında ciddi zararlar meydana geldi. Başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürününde oluşan hasarın ardından Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Çiçek, don olayının etkilerinin devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde de yeni zirai donların beklendiğini belirterek, “Hasar oranı net değil ama Malatya genelinde ciddi bir olumsuzluk yaşandığına dair kuvvetli veriler var. Arkadaşlarımız sahada, şu an etkilenme düzeyleri belirleniyor. Bu akşam da don beklendiği için hasar oranı daha da artabilir” dedi.

Çiçek, Çiftçileri Uyardı

Bahçelerde kayısı hasar tespit çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Çiçek, "Malatya'da hasar tespit çalışmalarımız sabahın erken saatlerinde başladı. Kayısı bahçesini sigortalatmış olan vatandaşlarımızın, özellikle de zirai don sigortası yaptıranların hasar ihbarlarını mutlaka yapmaları gerektiğinin altını çizmek istiyorum. TARSİM’e ayrıca başvuru yapmalarına gerek yok; ilçe tarım müdürlüklerinde görevli personel doğrudan sahaya giderek hasar tespit çalışmalarını yürütüyor. Vatandaşlarımızın ekstra bir müracaatta bulunmalarına gerek bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Zirai Don Uyarısı: Üreticiler Sigortasız Kalmasın!

Tespitler Hem Sigortalı Hem Sigortasızlar İçin Yapılıyor

Hasar tespit çalışmalarının tüm ilçelerde sürdüğünü kaydeden Çiçek, “Tarım il ve ilçe müdürlükleri tüm köylerde çalışmalarını sürdürüyor. Sigortalı üreticiler için ayrı bir süreç yürüyor, hasar ihbarı yapılmalı. Ancak sigortasız üreticiler için de genel tespitler yapılıyor. Bu nedenle çiftçimizin müracaat etmesine gerek kalmadan ekipler yerinde inceleme yapıyor” dedi.

Zirai Don Uyarısı: Üreticiler Sigortasız Kalmasın!

Don Devam Edebilir

Malatya’nın birçok ilçesinde önümüzdeki günlerde don riskinin devam edeceğini belirten Fevzi Çiçek, üreticilerin bu süreci ciddiyetle takip etmesi gerektiğini vurguladı. “Zarar büyüyebilir, sigorta branşları dal kırılması, kar yükü gibi unsurları da kapsayabiliyor. Bu nedenle üreticilerimizin poliçelerini dikkatle düzenlemeleri büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.