Ziller ders için çalacak
Malatya'da yaklaşık 184 bin öğrencinin ders başı yapacağı 2018-2019 eğitim-öğretim dönemi bugün başlıyor.
2018-2019 eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi, bugün başlayacak ve 18 Ocak 2019 cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 21 Ocak 2019-1 Şubat 2019 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 4 Şubat 2019 pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2019 Cuma sona erecek. Malatya'da da yaklaşık 184 bin öğrenci bugün ders başı yapacak. Malatya İl Milli Eğitim müdürü Ali Tatlı, öğrenci velileri tarafından en çok konuşulan konulardan birisi olan Servis taşımacılığı ve servis ücretleri ile ilgili olarak kentte iki tür servis taşımacılığı olduğunu söyledi. Tatlı, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın taşıma yoluyla eğitime erişimi mevzuatı çerçevesinde bizim taşımalı olarak eğitim yerine getirdiğimiz çocuklar var. Bu konu servis parası devlet tarafından karşılanan, kırsaldaki çocukların okulları verişinin sağlanması ile alakalıdır. Bununla ilgili ilçelerimiz ihalelerini yapıyorlar. O çocukların okullara erişimini sağlıyorlar. Bu konu ile alakalı okul servis araçları hizmet yönetmeliği, taşımalı eğitim mevzuatımız ve Ulaştırma Bakanlığımızın ve Milli Eğitim Bakanlığımızın ortaklaşa yürüttüğü bir yönetmelik var. Birde emniyetimizin bu konuda ortaklaşa yürüttüğü bir çerçeve yönetmelik var. Herkes bu yönetmelik çerçevesinde hareket ediyor. Bizim özellikle eğitime erişimi taşıma yoluyla yaptığımız çocuklar açısından, İlçe müdürlüklerimiz yaptılar bitirdiler. Taşımaya alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. İlimizin mevcut durumu araç kapasitesi açısından da yeterli. Yollar açısından ve fiziki koşullar açısından sıkıntılı olan noktalar vardı. Bunlar Valimizin talimatlarıyla Büyükşehir belediyemizin destekleriyle eksiklikleri giderildi. Doğanşehir’de, Yazıhan’da yol güzergâhlarındaki, örneğin biz çocukları diye DSİ'nin açmış olduğu yoldan getiriyorduk. Buralar daha düzenli hale getirildi” dedi.
ÖZEL TAŞIMADA İDARENİN YETKİSİ YOKTUR
Şehir içi öğrenci taşımaları ile ilgili olarak da bu konuda idarenin bir müdahalesi olmadığını belirten Tatlı, “Vatandaşının parasını verip kendi çocuğunu taşıdığı şehir içerisindeki durumla alakalı olarak yönetmelikte yapılan mevzuat çalışmasında bunlara da standart getirildi. Puanlama usulü getirildi. 3 tane firmamız bu ihaleye girebilir. Bunlar kendi açısından kendi kriterleri acısından puanlama yapılır. Kimin puanı yüksekse ona verilir. İdarenin bunda takdir yetkisi yoktur. Bu tarz olabilecek söylemlerin de önüne geçilmiş oldu. Okullarımız, okul aile birliklerimiz, velilerimiz kendi çocuklarının taşınmaları ile alakalı gerekli tedbirleri aldılar” şeklinde konuştu.
GÜVENLİK ELAMANLARI İŞKUR’DAN
Ali Tatlı, bu yılda geçen yıl olduğu gibi güvenlik ve temizlik elamanlarının bir bölümünün İŞKUR vasıtasıyla temin edileceğini belirterek, “Bizim için asıl olan sağlıklı bir ve güvenli bir ortamda çocuklarımızın eğitim almasıdır. Bu çerçevede İŞKUR İl Müdürlüğümüz geçen yıl olduğu gibi bu yılda inşallah hem okullarımızdaki hijyen ortamlarının oluşturulması konusunda temizlik elemanları hem de güvenli okul ortamında çerçevesinde güvenlik elemanı temininde İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile birlikte belirlenen sayılar bize verildikten sonra onları süratle okullara gönderip hizmet içi eğitimleri de, hazırlayıcı eğitimleri de oldukça kısa sürede verip işe başlatmaktır. Bu konudaki desteklerinden dolayı İŞKUR İl Müdürlüğümüzün Sayın müdürümüz başta olmak üzere yöneticilerine, ekip arkadaşları ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz” dedi.
DELİL VARSA İSPATLI BİR ŞEKİLDE SUNSUNLAR
Geçtiğimiz yıllarda sıkça gündeme gelen servis şikâyetleri ve rüşvet iddiaları ile ilgili soruları da cevaplayan Tatlı, “Bu tarz konular bir kişiye isnat ettiğiniz konuyla alakalı sizin elinizde bir deliliniz olmalı. Bizim yaptığımız iş eğitim ve öğretimdir. Biz eğitim-öğretim süreci içerisinde çocuğumuzun güvenli bir şekilde okula gelip gitmesini sağlamak ile yükümlüyüz. Bu durumda bizim en büyük ortağımız da paydaşımız da servislerdir, servis araçlarıdır ve servisçi esnafımızdır. Biz taşıma yaparken duyumlar üzerinden, sabit ispatı yok ise başkaları ile alakalı itham düzeyinde olan şeyleri söylememiz gerekir. Bir delil varsa ispatlayıp, getirip bana da sunacaklar. Savcılıklarımıza, valimize sunabilirler. Bana sunarlarsa ben gereğini yaparım. Saklama kimseyi koruma gibi bir niyetimiz yoktur açık konuşalım. Birisi bana bununla alakalı somut bir veri ve belge ile gelirse ben gereğini yaparım. Somut bir şey yok ise söylentiler üzerinden kalkıp Okul müdürlerimizi, Okul aile birliklerimizi gündeme getirmek sağlıklı değil. Bizim asıl işimiz çocuklarımızı eğitmektir. Bizim okurlarımızın servislerden gelen veya gelecek olan bağışlardan ziyade, bizim velilerimiz zaten ihtiyaçlarımız olduğunda okullarımızın yanındalar. Buna gerek yok. Böyle bir konu olursa net bir şey varsa bana gelsinler. Ben gereğini her zaman söylediğim gibi yaparım. Şunu da söyleyeyim 4 yıldır bu konu söyleniyor tek bir ispat yok. Bana belge sunulmuş tek bir ispatı yoktur.”
YEMEK KONUSU ŞUAN GÜNDEMDE DEĞİL
İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan okullarda öğrencilere öğlen yemeği verilmesi ile ilgili olarak, “Şuan için bize bildirilen bir konu yok. Ama bildirildiği takdirde biz fiziki mekân olarak bunları oluşturacak kapasiteye sahibiz. Malatya ili olarak söylüyorum. İlimizde fiziki mekân kapasitesi açısından herhangi bir sıkıntı yoktur. Biz bu konuda hadi bugün yemek vermeye başladık denildiği anda okullarımızı ertesi gün hazır hale getirebileceğiniz mekânlarınıza fiziki mekânların hepsini hazır hale getirebiliriz” şeklinde konuştu.