Zamlar durmak bilmiyor

Saadet Partisi (SP) Mart ayı Genişletilmiş İl Divan Toplantısında konuşan SP Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay, zamların dur durak bilmediğini ve akaryakıta gelen zamlarının tüm sektörleri etkilediğini belirterek, 'Son bir yılda LPG'ye yüzde 185, benzine yüzde 252, motorine yüzde 276 zam geldi. Çay ve şeker artık lüks olmaya başladı' dedi.

Zamlar durmak bilmiyor

Saadet Partisi Malatya İl Başkanlığı Mart Ayı İl Divan Toplantısı Genel Merkez Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yaşar Canbay’ın katılımıyla il binasında gerçekleştirildi. Divan Toplantısı öncesi basın açıklamasında bulunan SP Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay, ekonominin anlatılacak bir tarafının kalmadığını, her gün zam yapıldığını, vatandaşın dayanacak gücünün kalmadığını söyledi. 

Hesabını nasıl vereceksiniz?

İsrail’e giden Dışişleri Bakanının İsrail’in kurucusu Theodore Herzl’in mezarına çelenk bırakması sert sözlerle eleştiren Canbay,  “Kendinize gelin sizi yetiştiren Erbakan Hocamız iktidara geldiğinde Filistin’de 1 tane olay olmadı.   Bir tane şehit verilmedi. Sizin normalleşme çalışmalarınızdan cesaret alan terör devleti yöneticileri Filistin’de etmedik zulüm bırakmadılar. Şehit edilen Filistinli kardeşlerimizin akıtılan kanlarından hiç mi ürkmüyorsunuz? Hesabını nasıl vereceksiniz?” dedi. 

Ekonominin anlatılacak tarafı kalmadı

Canbay, ekonominin anlatılacak bir tarafının kalmadığını vurgulayarak, “Kira fiyatları 2000 TL civarında. Ev fiyatları ateş pahası. Dolar kuru 16.50 TL ye dayandı.  Dolardaki 1 liralık artış kur korumalı mevduat hesaplarından dolayı bütçeye 53 milyarlık yük getirdi. 12.470.588 adet asgari ücretli maaşına tekabül ediyor. Buda tam 41.568 kişinin 25 yıl çalıştığını düşünürsek emekliliğine kadar yetecek ücret demektir. Aynı zamanda 1.5 tane Çanakkale köprüsü ediyor. Faize verilen 240.000.000.000 TL ise 56.470.588 adet asgari ücretli maaş ediyor. 20 yılda faize verilen yaklaşık 1 trilyon faiz parasını varın siz hesap ediniz. Dolar arttı, hammadde arttı, akaryakıt son iki günde 2 TL arttı, nakliye arttı, malın fiyatı arttı, döndü dolaştı tüketiciye dayandı tüketicinin alım gücü düştü.” İfadelerinde bulundu. 

Çay ve şeker de artık lüks oldu

Zamların dur durak bilmediğini ve akaryakıta gelen zamlarının tüm sektörleri etkilediğini belirten Canbay, “Döviz kurunda yaşanan artışın ardından 30-40 kuruş arası gelen zamlar son süreçte 1 liranın üzerinden gelmeye başladı. 1 Yıl Önce Ne Kadardı (19.05.2021) - LPG - 4,14 TL - Benzin - 7,23 TL - Motorin - 6,59 TL  Son Güncelleme:(28.05.2022)-LPG-11.81 TL- (%185 zam)-Benzin-25,36 TL- (%252 zam)-Motorin-24,75 TL- (%276 zam) Çay ve şeker artık lüks olmaya başladı. Son bir ayda çay fiyatları neredeyse iki katına çıktı.  Ve bu halde bile ÇAYKUR olarak hala zarar edeceksiniz. 3 tane fabrikası olan yabancı menşeli şirket yılda 3 milyar kar açıklayacak, 41 fabrikası olan ÇAYKUR her yıl 200-300 milyon zarar açıklayacak.  Şeker deposu olan ülkemiz şeker ithalatı ile karşı karşıya. Siz şeker fabrikalarını özelleştirirseniz, kendi kendinize yetemeyecek duruma gelirsiniz. Böylece dışarının şekerine mahkum olursunuz. Bu iş kime yaradı Cargill denen firmaya yaradı. Adamlar nişasta bazlı şekeri üretecek ve gelip sana satacak. Yani bu iş ABD ye yarayacak. Hadi bakalım bu zamlardan sonra çık işin içinden. tüketici ürün alamayacak, satıcı satamayacak, nakliyeci taşıyamayacak, fabrika üretemeyip işçi çıkarmak zorunda kalacak. Kendinize gelin her yerde biz Erbakan hocanın talebeleriyiz derken yaptıklarınızla hocamızın kemiklerini sızlattınız.  Hadi yeniden Bismillah deyip işe başlıyoruz. Biz hükümetin alternatifi değil milletimizin umuduyuz” ifadesini kullandı. 

Zamlar durmak bilmiyor
Zamlar durmak bilmiyor