Zamlar depremin zararını ikiye katlıyor

1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza yüzde 20 zam yapıldı. Elektriğe ve doğalgaza yapılan zam kararına tepki gösteren MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yaşanan depremlerle birlikte ihracat rakamlarının her geçen düştüğünü belirterek, zam kararının deprem bölgesi için yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Depremden dolayı esnafın destek ve teşvikler beklediğine dikkat çeken Sadıkoğlu, 'Yapılan zamlar depremin zararını ikiye katlıyor. Üretimde sürdürülebilirliği olumsuz etkileyeceği gibi firmalarımızın rekabet gücünü de zorlayacak bir karar olmuştur' dedi.

Zamlar depremin zararını ikiye katlıyor

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, gazetemizi ziyaret etti. Ziyarette, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve BOTAŞ tarafından 1 Ekim itibarıyla sanayide kullanılan elektriğe ve doğalgaza yapılan zam kararıyla ilgili açıklamada bulunan Sadıkoğlu, zam kararının deprem bölgesi için yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, yapılan zamların depremin zararını ikiye katladığını söyledi. Sadıkoğlu, yapılan zamların üretimde sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyeceğini ve rekabet gücünü zorlayacak bir karar olduğunu belirterek, zam kararının deprem bölgesi için yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Zamlar depremin zararını ikiye katlıyor

 Yaşanan depremlerin kentte birçok işyerlerinde hasar bıraktığına değinen Sadıkoğlu, “6 Şubat’ta yaşadığımız depremler şehrimizi gerek yapı stoku gerekse ekonomi olarak yerle bir etti. 36 bin 580 binamız ağır hasar aldı, yıkılacak. Yıkılan ve ağır hasarlı iş yeri sayımız 27 bin 500. İş yeri yıkılan esnafımızın sadece yüzde 20’si geçici konteyner iş yerlerinde faaliyetine başlayabildi. Sanayimiz yüzde 70 personel kapasitesiyle üretim yapabiliyor. İhracat rakamlarımız geçtiğimiz yıllara göre düşüyor. Böylesi bir durumda bizler teşvikler ve destekler beklerken yapılan zamlar depremin zararını ikiye katlıyor” şeklinde konuştu. 

Bölgemizdeki iş gücü göçünün önüne geçilmeli

Kentin ayağa kalkması için sanayideki enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve desteklerin artması gerektiğini dile getiren Sadıkoğlu, “Yıkım işleri deprem mağduru Malatya'daki firmalarımızdan ziyade Malatya dışından firmalara ihale ediliyor. Başta ticari alanlar olmak üzere şehrin yeniden ayağa kalkabilmesi için imarın önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Sanayideki enerji maliyetlerinin düşürülmesini, desteklerin artırılmasını bekliyoruz. Bölgemizdeki iş gücü göçünün önüne geçilmeli. Ücretlerdeki işveren payının çalışana yansıtılması bu konuda cazibe yaratacaktır” şeklinde konuştu. 

Rant peşinde koşanlar iflah olmayacak

Depremler sonrası Malatya’da her şeyin yolunda olduğu söylemlerine de tepki gösteren Sadıkoğlu, "Birileri siyasi ikballeri uğruna Malatya'da her şeyi iyi gösterme gayretinde. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlarımız bu beyanlara itibar etmemeli. Depremzede vatandaşlarımızın acıları ve kayıpları üzerinden rant peşinde koşanlar iflah olmayacaktır” diye konuştu.