Zam geri alınsın!
Yüksek faturalara gelen tepkiler karşısında elektrik faturalarında kademeli tarife, aylık 150 kwh yerine 210 kwh olarak düzenlendi. Elektrik Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilci Baykan Almış, yeni tarifenin sadece meskenlerde uygulandığını, tarımsal sulama aboneleri, esnaf ve işletmelerin bu tarifeden yararlanmadığını savundu. Elektrik zamlarının önemli gider kalemi haline geldiğini belirten Almış, 'Zamlar geri alınmalı ve üretime destek amaçlı tüm işletmelerin ve mesken elektrik faturalarındaki KDV oranı %1 olarak düzenlenmeli' dedi.
Yeni yıl ile birlikte uygulanmaya başlayan kademeli tarife sonrası vatandaşlar yüksek gelen faturalar nedeniyle mağduriyet yaşamış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kademeli elektrik faturası sisteminde indirimli uygulanacak tüketimin 150 kW'dan 210'a çıkarıldığını açıklamıştı. Yeni tarife ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Malatya İl Temsilcilisi Baykan Almış, Malatya Elektrikçiler Odası Başkanı İbrahim Halil İçen ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Üretime destek için KDV yüzde 1 olmalı
EMO Malatya İl Temsilcilisi Baykan Almış, yaptığı açıklamada, uygulanan bu tarifenin sadece meskenlerde geçerli olduğunu, esnafın, tarımsal sulama ve oturma ruhsatı olmayan meskenlerin bu kademeli tarife dışında bırakıldığını öne sürdü. Almış, halkın, işletmecilerin, esnafın çiftçilerin ödeyemediği önemli gider kalemi haline gelen elektrik zamları en kısa sürede geri alınması gerektiğini ve üretime destek amaçlı tüm işletmelerin esnafın, çiftçilerin, mesken elektrik faturalarındaki KDV oranı %1 olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Toplumun sırtına yük bindi
Esnafın, bu ay; elektrik, doğalgaz faturası, kira ve esnaf kredilerini nasıl ödeneceği endişesi içerisinde olduğunu ifade eden Almış, "Özellikle 2000'lerden sonraki politikalarla birlikte, enerji üretim ve dağıtımı özelleştirilmiş oldu. Böylece; yıllarca kamu hizmeti olan enerji sektörü niteliğini yitirip ticari bir metaya dönüştürüldü. Artık kamu hizmet önceliği anlamını yitirip, özel şirketlerin kendi önceliklerinin dönemi başlamış oldu. Özel enerji şirketlerini destekleyici fiyat çalışmaları ne yazık ki toplumun sırtına büyük bir yük bindirmiştir. Nitekim üretim ve hizmet sektöründeki işletmeler artan %127’lik elektrik zamlarıyla ile gelen faturalar karşısında ödeme zorluğu yaşamaktadır. Ülke politikalarımızın üretim ve istihdam konusunda işletmeleri desteklemesi ve teşvik etmesi beklenirken, elektrik faturası zammı darbesiyle bir kez daha zor duruma düşmüştür. Pandemi ile birlikte sıkıntı yaşayan, alınan destek kredilerinin ödemesinde güçlük çeken işletmeler birde yüksek elektrik faturalarıyla bir kez daha sarsılmışlardır. Üretimimizdeki ithalata bağlı döviz kuru darbesiyle birlikte elektrik faturasındaki yüksek zamların ne yazık ki istihdama da büyük etkisi olacaktır. İşletmelerin artan maliyetleri doğrultusunda, ileriki süreçlerde firmaların gelir gider dengesini sağlamak amaçlı çalışanların işten çıkarması söz konusu olacaktır. İşsizlik oranlarının yüksek olduğu bu dönemde, yeni bir işsizlik ordusuyla karşı karşıya kalacağız" dedi.
Üretimi düşünen olmadı
Almış, yüksek faturalara gelen tepkiler karşısında kademeli tarifenin günlük 5 kwh yerine 7 kwh olarak düzenlendiğini anımsatarak, "Kademeli tarife uygulaması sadece meskenler için geçerlidir. Esnaf ve işletmeler bu tarifeden yararlanamamaktadır. Yani üretim yapan, istihdam sağlayan işletme ve esnaflarımızı düşünen ne yazık ki olmamıştır. Oturma ruhsatı olmayan meskenlerin kademeli tarife dışında olduğunu söyleyen Almış;“Oturma ruhsatı olmayan meskenler kademeli tarifeden değil daha yüksek tarife olan şantiye abonesi tarifesinden ödeme yapacaktır. Oturma ruhsatı alamamış birçok hane halkı daha yüksek fatura ödemeleri yapmaya devam edecektir. Tarımsal sulama aboneleri yine bu uygulama dışında olup, sulama dönemlerinde yüksek faturalarla yüzleşeceklerdir. Tarımsal hizmetlerin başlamasıyla birlikte yaz mevsiminde gelecek olan fatura bedelleri bir önceki sulama dönemine oranla çok fazla tutarda artmış olacaktır" şeklinde konuştu.