Zabıta göz yumuyor
Malatya Sebze Meyve Pazarı'ndaki tezgahların arasındaki mesafenin esnaf tarafından kısaltıldığı bu durumun vatandaşların geçeceği alanı daralttığı iddia edildi. Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, Pandemi döneminde belediye ile ortak bir çalışma yaptıklarını, alanın genişlediğini belirterek, 'Ancak zabıtalar dışarıda bulunan seyyar satıcılara aşırı derecede tolerans tanıdı. Etkiye tepki verdik' dedi.
Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, Küçük Sebze Meyve Pazarı’ndaki tezgahların arasındaki mesafenin kısaltılması ve sebze meyve fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız, artan fiyatlara göre sebze fiyatlarının normal meyve fiyatlarının ise yüksek olduğunu söyledi.
Meyve fiyatları çok yüksek
Meyve sebze fiyatlarını değerlendiren Yıldız, mevcut fiyatların piyasaya göre uygun olduğunu dile getirerek, "Artan fiyatlar göz önüne alındığında fiyatlar normal. Yeşillik grubunda fiyatlar yüksek havaların tam soğumamasından kaynaklanıyor. Önümüzdeki kış döneminde domates, biber, patlıcan 20 lirayı göreceği ön görülüyor. Sebebi ise üretim az tüketim fazla, onun dışında ihracat olması. İç piyasaya vereceği fiyatın iki katı fiyatına ihracata veriyor. Böyle olunca iç piyasayı çok etkiliyor. Meyve fiyatları çok yüksek. Nektar 145 lira, armut 10 lira, kivi, portakal 20 lira fiyatlar geçen yıla göre yüzde 150 artış var. Sebze de ise geçen yıla oranla fiyatlar aynı. Yerli sebze henüz bitmedi, bitmesiyle ister istemez fiyatlar daha da yükselecek. Turşuluk fiyatları geçen yıla göre yüzde 50'lik bir artış var. Geçen yıl havuç ve acur 3 liraydı bu yıl 5 lira. Kornişonlar 5 liraydı 7 lira civarında" diye konuştu. Yıldız, fiyatlar konusunda aracılardan kaynaklı oluşan bir algı olduğunu anlatarak, "Bu fiyatlar pazarcılardan kaynaklı değil. Pazar ve market fiyatları karşılaştırıldığı zaman tarla fiyatıyla arasında çok büyük bir fark yok. Spekülasyon haberler bizi birbirimize kırdırmak için, fiyatlarda ölçü pazar olmalı. Medya özelikle fiyatların aralığını belirlerken pazarı baz almalıdır. Marketlerde fiyat artırımı için bir sürü sebep çıkartılabilir" dedi.
Belediye aşırı tolerans tanıyor
Malatya Sebze Meyve Pazarı’ndaki tezgahların arasındaki mesafenin esnaf tarafından kısaltıldığı bu durumun vatandaşların geçeceği alanı daralttığı iddialarına ilişkin Yıldız, şu ifadeleri kullandı; "Pandemi döneminde belediye ile ortak bir çalışmamız vardı. Kanal dediğimiz logarlara kadar tezgahımızı çekmiştik. Çok geniş bir alan vardı. İki tezgah arası 7 metreye kadar buluyordu. Özellikle Battalgazi Belediyesi zabıta ekipleri ve zabıtalar dışarıda bulunan seyyar satıcılara aşırı derecede tolerans tanıyorlar. Zabıta içeri gelip esnafa hiza gösterdiğinde, dışarıda da seyyar olduğu zaman buna tepki gösterdiğimiz de de zabıta bize seyyar ekibinin ayrı pazar ekibinin ayrı olduğu söylüyor. Yönetmelikte böyle bir durum da yok. Zabıta seyyar satıcılara şeffaf davrandığı için esnaf da cezaları göz önünde bulundurarak, gerekli işlemleri yapıyor bence doğru değil. Ama sonuç olarak etkiye tepki vermek durumundayız. Dün yedi seyyar arabanın üzerinde muz satılıyordu. Müşteri içeri girmiyordu. Peki bizim hakkımız ne olacak? Onların gideri yok, her türlü bizden önde başlıyorlar. Şurada çevre vergisi ödemediğiniz zaman evinize icra geliyor. Sürekli yer değiştiriyorlar, göz boyamalık bir müdahale var. Pandemi sürecinde sıkı bir denetleme vardı. Biz de ekmeklerinde olmasını istemeyiz. Belli bir yer tahsis edilse onlar da ekmek paralarını çıkarsınlar. Ama müdahale tepki yok, çalışma yok, ondan sonra zabıta içeri girip, esnafla, esnaf zabıtayla tartışıyor. Gün boyu huzursuzluk oluyor" şeklinde konuştu.