Yüzde 30 layık görüldü
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şube Başkanı Haydar Göktaş, en düşük emekli aylığının asgari ücret kadar olması gerektiğini söyledi. Faturalara gelen zamlarla emekli maaşına gelen zamlar arasında fark olduğunu belirten Göktaş, 'Elektriğe yüzde 185, doğalgaza yüzde 164, vergi ve cezalara yüzde 123 geldi. Emekliye ise müjde olarak yüzde 30'a layık görüldü' dedi.
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi tarafından Yeni Cami Soykan Parkı’nda emekli maaşı artışıyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şube Başkanı Haydar Göktaş, faturalara gelen zamlarla emekli maaşına gelen zamlar arasında fark olduğuna dikkat çekerek, emekli maaşlarına yapılan artışın TÜİK'in verilerine göre değil, 20 yıl önceki emeklinin alım gücünü göre yapılması gerektiğini vurguladı. Sendikaların ve emeklilerin tepkisi üzerine yapılan yüzde 16’lık zam oranının önce yüzde 25'e sonra ise yüzde 30'a çıkartıldığını anımsatan Göktaş, “En düşük emekli aylığı 5 bin 500 TL'ye yükseltildi. Emeklilik devlete yük değil bedeli peşin ödenmiş bir haktır. Emekliler AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında bunun çok fazlasını alabiliyorduk, o tarihten önce en düşük emekli aylığı asgari ücretin yüzde 35 fazlasıydı" dedi.
Emekli maaşları kötüye gidiyor
Her yıl emeklilerin durumunda iyileşme olmadığını, emekli maaşlarının kötüye gittiğini belirten Göktaş, "2012 yılında 466 dolar olan emekli maaşı 2022'de 190 dolara düştü. Bakmayın öyle ekonomi büyüyor falan dediklerine büyüyen tek şey halkın çaresizliği, pahalılık, enflasyon, işsizlik ve yoksulluktur. Elektriğe yüzde 185, doğalgaza yüzde 164, vergi ve cezalara yüzde 123, geldi. Emekliye ise müjde olarak yüzde 30'a layık görüldü" diye konuştu.
İntibak yasası bir an önce çıkarılmalı
Göktaş, emekliye verilen zamlarla geçim garantisi verilmesi talebinde bulundu. Göktaş, hiçbir siyasi görüş ve partiye yakın olmadıklarını, tek amaçlarının ihmal edilen ve sahipsiz kalan emekli dul ve yetimlerin haklarını hakkettiği yaşam standartlarına kavuşturmak olduğuna dikkat çekti. Göktaş, "14 milyon emekli ve 14 milyon emekli ailesinin bu ülke şartlarında alamayacağı hiçbir hak yoktur. Yeter ki uyuyan devi uyandıralım, bilinçli örgütlü sendikalı bir emekli topluluğu oluşturalım. Bizi yönetenlerden ilk talebimiz emekli maaş artışlarımızın sahte TÜİK'in verilerine göre değil, 20 yıl önceki emeklinin alım gücünü göre yapılmasıdır. 20 yıl önce en düşük emekli aylığı asgari ücretten yüzde 35 fazlaydı. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğu ülkemizde en düşük emekli aylığı 11 bin 500 TL olmalıdır. En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı, bayram ikramiyeleri bir maaş tutarında olmalı, sağlıkta katkı payı kaldırılsın. Randevulu sistemde emeklilere öncelik ve kolaylık sağlansın. 2000 sonrası emekliler için intibak yasası bir an önce çıkarılmalı" dedi.