Yüzde 15 zam istiyoruz

TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emekli maaşlarına yapılacak zam oranın yüzde 15 olması gerektiğini belirterek, 'Piyasaların durumu zaten ortada, yüzde 30-35 civarında zam yaparken, bizim yüzde 15 zam istememiz doğaldır. Maliye Bakanlığının söylemine göre, yüzde 4-5' arasında bir zam verileceği ifade ediliyor. Yüzde 4-5 oranını emekliye verilse ne olur, verilmezse ne olur' dedi.

Yüzde 15 zam istiyoruz

Tüm İşçi Emekliler Dul ve Yetimler Derneği (TÜMİŞDER) Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner 2019 emekli zammına dernek binasında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Tangüner, emeklinin sıkıntı çektiğini verilen ücretlerle geçinemediğini söyledi.

İstediğimiz adil maaş dağılımı

Emeklinin ayağa kalkması için en az yüzde 15 oranında zam alması gerektiğini ifade eden Tangüner, “Piyasaların durumu zaten ortada, yüzde 30-35 civarında zam yaparken, bizim yüzde 15 zam istememiz doğaldır. Fakat öyle tahmin ediyorum, Maliye Bakanlığının söylemine göre, ' yüzde 4-5" arasında bir zam verileceği ifade ediliyor. Yüzde 4-5 oranını emekliye verse de olur, vermese olur. Ortalama olarak bizim maaşlarımız bin 500 civarında. Bu orana yüzde 5 verseniz 100 TL bile tutmaz 75 TL civarında tutuyor. 75 TL ile bizim elektriğe, doğalgaza, suya yapılan zammı dahi karşılamıyor. Onun için bizim talebimiz en az yüzde 15 olmalı. Emeklinin ayağa kalkabilmesi, çöplerden ekmek toplamaması, pazarlarda artıkları toplamamak için en az yüzde 15 zam verilmesi gerekmektedir. Ama tabi bunu yapacak olan hükümettir. Bunu da biliyorlar, herkes bunu biliyor. Pahalılığın, zammın, insanların ne sıkıntıda olduğunu açıkçası hükümetimiz biliyor ve inşallah bize yardımcı olurlar diye düşünüyoruz. Emekli maaşları ortalama bin 500 TL civarında bin lira, 800 TL, 4 bin TL alanda var. 800 TL maaş alan bir emekli nasıl geçinebilir. Bizim istediğimiz adil maaş dağılımı" diye konuştu.

TOKİ evlerini dört gözle bekliyoruz

Bayram da verilen ikramiyelerin en az asgari ücretin artışı kadar yansıtılmasını talep eden Tangüner, bununla ilgili genel merkezin çalışmasının olduğunu belirtti. Emekliler için TOKİ meselesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Tangüner, “Geçen hafta Ankara'daydım. TOKİ Malatya'da 4 bölgede daha çalışma yapacağını söyledi. Bu evlerin daha uygun koşullarda emeklilere göre yapılacağını ifade ettiler. Bizlerde bundan büyük memnuniyet duyduk. Bunlar olursa inşallah çok güzel olur. Yalnız, arkadaşlarımız bilsinler ki Türkiye'nin her tarafında yapılan evler kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşümle artan evleri, emekli ve dar gelirli talep ettiğinde alabilirler. Hatta biz dün bankadan da sorduk,  'bu konu ile ilgili bize herhangi bir yazı gelmedi, gelecek mutlaka" yanıtını aldık. Yeşiltepe'de yapılmış olan evlerimiz var 300 tane ev. Bu evleri dar gelirli ve emekliye verecekler. Bunun dışında da "Taştepe, Yeşiltepe, On bin konutun ora da birde Çarmuzu bölgelerinde kentsel dönüşüm yapılacağını ve bu evler eğer yapılırsa bizim emeklilerin ev ihtiyacını karşılayacağını" söylediler. Bizlerde bunu 4 gözle bekliyoruz. Hatta bizim genel merkezimiz, genel kurul yaptığı zaman TOKİ için bir genel sekreter seçtiler. Bu sekreter sadece TOKİ çalışmalarını takip edecek, şubelerimize bilgi verecek. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Arkadaşlarımız müsterih olsunlar. Hükümetimiz bu konu ile ilgili söz verdi. İnşallah bunu en kısa zamanda yaparlar" ifadelerini kullandı.