Yüksek faize tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, tarımsal kredilere uyguladığı yüksek faize tepki göstererek, 'Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımı desteklemek, çiftçiyi yükseltmek için kurulmuş olan bir kooperatiftir. Ama bugün baktığımızda, çiftçiyi bitirmeye başlamış, çiftçiyi tamamen bitirmek için kararlı gözüküyor' dedi.

Yüksek faize tepki

Malatya'da üreticiler, CHP İl Teşkilatı ile birlikte Tarım Kredi Kooperatiflerinin, önünde bir araya gelerek, kooperatifin tarımsal kredilere uyguladığı yüksek faiz karşısında mağduriyet yaşadıklarını belirterek, seslerini duyurmaya çalıştılar.

Çiftçi faizle boğuşmak durumunda kalıyor

Grup adına açıklamalarda bulunan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, çiftçilerin sesini dile getirmek için toplandıklarını vurgulayarak, "Bugün ilimizden, ilçelerimizden, farklı illerden temsilci arkadaşlarımızla Tarım Kredi Kooperatifleri önünde toplandık. Toplanmamızın sebebi, binlerce çiftçinin borcu katlanarak, artmış borç faizleri anaparayı geçmiş faizin faizi altında ezilen buradaki çiftçilerimizin sesini dile getirmek için burada toplandık. Kooperatifin kurulma amacı kurulduğu yeri o alanda yükseltmektir. Tarımı desteklemek, çiftçiyi yükseltmek için kurulmuş olan bir kooperatiftir. Ama bugün baktığımızda, çiftçiyi bitirmeye başlamış, çiftçiyi tamamen bitirmek için kararlı gözüküyor.  Borçlar erteleniyor, evet borçların ertelenmesi keyfi bir müdava değil mecburi bir müdava. Dolayısıyla çiftçi borcunu ödeyemediği için borçlar erteleniyor. Ama çifti borcunu ödeyemediği için borçlar erteleniyor. Bu borçların faizleri zaman zaman yüzde 40'ları geçiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, tefecinin de tefecisi. 2 yılda çiftçinin aldığı borç 2 katından fazla bir değere ulaşıyor. 4 yılda 4 katına ulaşıyor. Çiftçi, faizle boğuşmak durumunda kalıyor. Çiftçinin, bahçesi, evi, traktörü icralık. Çiftçi ile birlikte kefilleri de icralık. Tarım Kredi Kooperatifleri daha önce kara gün dostuydu. Zor günde gelip, traktör, gübre, ilaç alabilmek için kredi kullanma imkanımız vardı. Ama şimdi Tarım Kredi Kooperatifleri öyle bir duruma geldi ki, kara gün dostu çiftçinin kara belası oldu. O kara belayı hep birlikte kınıyoruz. Böyle bir faiz anlayışı olmaz" diye konuştu. 

Yargı kararlarını tanımıyor

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, Yargıtay'ın kararını hiçe saydığını savunan Kiraz, "Yargıtay'ın bile kararı var. Diyor ki, 'Çiftçi borcundan dolayı haciz edilemez' ama burası tefeci anlayışı uyguladığı gibi aynı zamanda yargı kararlarını tanımıyor. Bundan dolayı bu kurumu şiddetle kınıyoruz. Burada 2 sorun var. Birincisi mevcut borçlar. Mevcut borçların faizleri anaparayı çoktan geçmiş. Beklentimiz şu; çiftçinin, borçlarının faizleri tamamen silinmelidir. Anapara çiftçinin ödeyebileceği şekilde yeniden taksitlendirilmelidir. İcralar derhal durdurulmalı, çiftçiyi rahatlatacak olan budur. Bir diğer şey; Tarım Kredi Kooperatiflerinin sisteminin değişmesi gerekiyor. Sistemin çiftçiden yana bir anlayışa dönüştürülmesi gerekiyor. Çiftçi buradan para almamış tarım aletleri almış. Aldığı ekipmanla hem geçimini sağlıyor hem de üretim yapıyor ve ekonomiye katkı sağlıyor.  Borç faizini artırarak, üretim yapılmasını engelleyerek, tarımı dışa bağımlı hale getiriyorsunuz. Buğday, arpa ithal etmek için gümrük vergilerini sıfırlandırıyorsunuz, ama kendi çiftçimizin sırtına faizi yükledikçe yüklüyoruz. Bu kabul edilebilir bir anlayış değildir. Tarım Kredi Kooperatifleri resmi bir kurumdur. Faizlerin üzerinde bir faiz kabul edilemez. Çiftçiyi rahatlatacak bir karar bekliyoruz" şeklinde konuştu.