Yolumuz açılsın

Yeşilyurt ilçesi Kiltepe Mahallesi Muhtarı Celal Demirtaş, mahallede altyapı sisteminin çok eski olduğunu söyledi. Demirtaş, 'Bizim mahallemizin altyapı, imar, asbest ve drenaj sıkıntısı var. İmar olmadığından yol açılmıyor. Ambulans, itfaiye arabası geçecek yol yoktur. Yetkililere sesleniyorum bir an önce mahallemizin sorunlarının çözülmesini istiyoruz' dedi.

Yolumuz açılsın

Kiltepe Mahallesi Muhtarı Celal Demirtaş gazetemize yaptığı açıklamada, mahallesinde yol olmadığından beş sokağa doğalgazın gitmediğini söyledi. Demirtaş ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:

NETHABER: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Celal Demirtaş: Malatya Yeşilyurt İlçesi Kiltepe Mahalle Muhtarı Celal Demirtaş Ortaokul mezunuyum, 47 yaşındayım, 2014 seçiminde yüzde 90 oy olarak seçildim. Yeşilyurt muhtarlar Derneği'nin kurucu başkan yardımcısıyım.

NETHABER: Muhtar olarak amacınız nedir ve nasıl muhtar oldunuz?

Celal Demirtaş: İlk Muhtar olduğumda amacım insanlara hizmet etmekti hiç değişmedi insanlara faydalı olmak Kiltepe Mahallesinde doğup büyüyen ilk muhtar benim. 27 yıldır burada Kiltepe'de erkek kuaförlüğü yapmaktayım. Halkın sıkıntılarını hizmetlerine görmediğim gördükten sonra Muhtar olmaya karar verdim halkımızın tercihi ile muhtar oldum.

NETHABER: İhtiyar heyetini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Celal Demirtaş: Kendimize yakın insanlardan seçmeye çalışıyorum. Elbette ki bize yardımcı olacak kişiler ile devam ediyoruz. Bizim bura Coğrafi olarak çok geniş bir yer. Babuktu, Cevizli, Sulu mevki doğup büyüdüğüm yer Kiltepe'nin merkezi bu bölgelerden seçmeye çalışıyoruz. Gözümüz kulağımız olacak kişilerden seçmeye gayret ediyoruz.

NETHABER: Devletin mahalledeki temsilcisisiniz. Bu nasıl bir duygu?

Celal Demirtaş: Yani devletin bu mahallede ki temsilcisi olarak değil de hizmetçisi olarak görmekteyim. Büyük bir vebal altında olduğunu biliyorum. Ulaşamadığımız kişilerin vebali altında olduğumuzu biliyoruz elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz.

NETHABER: Külliyedeki davete katıldınız mı?

Celal Demirtaş: Yani Cumhurbaşkanımız bizlere değer verip muhtarları çağırıp misafir eden birini saygıyla selamlıyorum. Sizlerin aracılığıyla selamlıyoruz.

NETHABER: Mahallenizin hane sayısı ve nüfusu ne kadar, mahallenizde yabancı ülke vatandaşı var mı?

Celal Demirtaş: 1500’e yakın hane var. Hepsi kerpiç, eski evler. 10 bin nüfusumuz var. Yaklaşık altı yüz Suriyeli yaşamaktadır. Suriyelilerle kültür olarak çok farklıyız. Çok aşırı bir rahatlar, edep ve görgü kurallarına uymuyorlar. Buraya sanki tatile gelmişler havasındalar. Bu durum mahalleliyle sıkıntı yaşanmasına sebep olmakta. Baya sıkıntı oluyorlar. Kayıtlı olmayanlara hemen bildiriyoruz.

NETHABER: Mahalle halkının genel olarak geçim kaynakları nelerdir. Halkın refah seviyesini yüzdelik dilimlerle anlatabilir misiniz?

Celal Demirtaş: Hemen hemen hepsi asgari ücret ve emekli olanlar yaşamaktalar. Biraz durumunu düzelten hemen mahalleden göç etmekteler. Arkalarından iyi kötü ayırt etmeden evi satıp sıkıntılı insanlar getirmekteler. 40-50 senelik komşularına zarar verebiliyorlar.

NETHABER: Görevleriniz nelerdir? Muhtar olarak insanlara ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?

Celal Demirtaş: 27 yıldır burada Kiltepe'de erkek kuaförlüğü yapmaktayım. Aynı zamanda kamu kurum kuruluşları ve STK’larla fahri gönüllü olarak çalışmaktayım. İnsanlar bize yardımlarını getirir biz o yardımları elimizi vurmadan veren el alan el arasında bir aracı oluruz.

BİZİ ÇARESİZ BIRAKTILAR

NETHABER: Mahallenizin problemleri nelerdir? Ulaşım, su, kanalizasyon, yol, elektrik gibi problemleri var mı?

Celal Demirtaş: Mahallemiz 1972 yılında Çarmuzu Mahallesinden ayrılıp yeni bir muhtarlık oluyor. O zamandan beri yapılan alt yapıyla idare ediyoruz. Yan mahallelerde asbest boruları değişti bizim mahallenin nisan ayında başlanacak bir an önce başlanmasını istiyoruz. Bizim mahallemizin alt yapısı, imar, asbest ve drenaj sıkıntısı yetkililere sesleniyorum bir an önce yapılmasını istiyoruz. İmar olmadığından yol açılmıyor. Ambulans, itfaiye arabası geçecek yol yoktur. Demir yolunun yan tarafında 22 metrelik bir yolumuz vardı. Yolumuz açılmadığından 5 sokağımıza doğalgaz verilemedi. Vatandaş mahkemeye veriyor. Bazı kişilerin provokesiyle belediyede bizi çaresiz, naçar bırakıyor. Oranın açılması lazım. Hizmetin getirilmesi için ipe un serilmekten artık bıktık. Yolumuz açılırsa devamında binalar yapılacak. Yol yapılmaya başlandı bazı kimselerin baskısıyla durduruldu. Yolu işgal edip bağ, bahçe ve depo olarak kullananlar yüzünden bizi çaresiz bıraktılar.

NETHABER: Görev süreniz içinde Mahallenize neler kazandırdınız? Mahalle sakinleri ile aranız nasıl? Ne tür olumsuzluklar yaşıyorsunuz?

Celal Demirtaş: Babuktu mevkiine okul yapıldı. Temeli bizden önce atıldı, bizde kaba, ince ve çevre düzenlemesini yapıp okullarımızı hizmete açtık. DDY yollarının köprünün yapılmasına vesile olduk. Hekimhan garajının mahallemize gelmesini sağladık. İki tane çocuk parkı yaptık.

NETHABER: Vatandaşlarla ilişkilerinizde en çok neye dikkat edersiniz?

Celal Demirtaş: Ben esnafım ahilik kültürüyle yetiştim. İncinsen de incitmemeye gayret ediyoruz. Taziye,  hasta ziyareti, düğünlere aktif olarak yer alıyorum.

NETHABER: Mahallenize yenilik olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Celal Demirtaş: Allah izin verirse mahallemizi komple yıkıp yeniden yaşanabilir bir şehir yapmayı düşünüyoruz.

NETHABER: Bilişim ve iletişim araçlarını kullanır mısınız?

Celal Demirtaş: Ben bilgisayar kullanamıyorum sebebi muhtar evinin elektriği yoktur. Bizden önceki muhtarın 8500 TL borcu bulunuyor. Baya bir sıkıntı yaşamaktayım. Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık Daire Başkanı bana diyor ki, sen git araştır bul öde kendi borcum değil ki.

NETHABER: Mahallenizde cami, okul, sağlık ocağı ve park gibi sıkıntılarınız var mı?

Celal Demirtaş: Aile hekimliğimizi Ankara’da onayladı inşallah yapılacak. Başka sıkıntımız yok.

BİZ GÖNÜLLÜ BU İŞİ YAPMAKTAYIZ

NETHABER: Büyükşehir veya ilçeniz belediyesinden beklentileriniz nelerdir?

Celal Demirtaş: Açılması gereken yolların açılmasını talep ediyoruz. Özellikle 22 metrelik yolumuzun bitirilmesi istiyoruz. MASKİ ve Yeşilyurt belediyesi çok mükemmel çalışmaktalar belediyemiz özellikle temizlik işlerinde çok iyiler muhtarlıklar dairesinden memnun değiliz.

NETHABER: Sorun yaşadığınız ya da destek göremediğiniz kurumlar var mı?

Celal Demirtaş: Belediyelerle herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor. Milletvekili ve siyasi partilerle özellikle sayın vekillerimiz gelip muhtarlara sizin ne sıkıntınız var. Biz oy verdiğimiz, vekil seçtiğimiz kişilerin gelip sorunlarımızı dinlemelerini istiyoruz. İnsanlara neden tepeden bakıyorlar ki. Gelip mahallemizde açamadığımız yolu bir görsünler.

NETHABER: Devletin size ödediği maaş ihtiyacınızı karşılıyor mu?

Celal Demirtaş: Muhtar evine kullanamadığımdan maaşı tamamen internet, su, elektrik faturaları ve gelen misafirlere çay masrafını çıkarmakta. Biz gönüllü bu işi yapmaktayız.

NETHABER: Tekrar muhtar adayı olmayı düşünüyor musunuz?

Celal Demirtaş: Millet bize destek verdikçe adayız. Milleti yarı yolda bırakmayız. Gücümüz yettiği kadar mahalleme hizmet edeceğim. Durmak yok yola devam.

NETHABER: Tekrar muhtar adayı olmayı düşünüyor musunuz?

Celal Demirtaş: Siyasi parti il başkanları ve milletvekillerimizden vatandaşla sürekli iç çe olmalarını, milletin derdini dinlemelerini istiyoruz. Ak Parti il başkanı muhtarların telefonunu açmıyor. İl başkanından razı değiliz. İki kilometre ötedeki sağlık ocağımızı yedi kilometre öteye taşıyan bir sistem istemiyoruz Kiltepe Mahallesi olarak. Böyle bir siyaset kabul etmiyoruz. Hakkımızı alırız hak verilmez alınır.